Asus N53SV - elegantní multimédia do domácnosti

2. 5. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Novinka společnosti Asus zaujme náročnější uživatele, kteří kromě vysokého výkonu po svém notebooku požadují také elegantní vzhled nebo kvalitní zvuk. Společnosti Asus se v tomto 15,6'' notebooku podařilo toto vše spojit a navíc přidat řadu dalších zajímavých vlastností. Tento zajímavý multimediální model je možné pořídit za doporučené koncové ceny začínající pod 15 000 Kč bez DPH.

Asus N53SV - elegantní multimédia do domácnosti

Všestranně využitelné multimediální počítače jsou dnes oblíbenou kategorií a výrobci si to uvědomují. Asus i další výrobci momentálně takovýchto počítačů nabízejí velké množství a proto vymýšlejí, čím by mohli zákazníka přilákat právě ke své značce. Asus N53SV bojuje kromě relativně příznivé ceny také zajímavou výbavou, elegantním designem a zejména pak reproduktory SonicMaster vyvinutými ve spolupráci s věhlasnou dánskou firmou Bang & Olufsen. Ta se osvědčila nejen při spolupráci na výstředním notebooku Asus NX90, ale také při vývoji a produkci další špičkové audio techniky určené těm nejnáročnějším zákazníkům.

Svým pojetím patří Asus do dnes nejběžnější kategorie notebooků s úhlopříčkou 15,6 palců. Z velikosti displeje pak vycházejí rozměry (39,1 x 26,6 x 3,05 až 4,05 cm) i nepatrně vyšší hmotnost (2,70 kg se standardně dodávanou šestičlánkovou baterií). V zavřeném stavu počítač příliš nezaujme, kromě názvu výrobce nezdobí stříbrné víko nic dalšího. Po otevření se ale situace změní, protože se před námi ocitne na pohled velmi zajímavě a moderně provedený přenosný počítač.

Jako dominantní prvek lze jednoznačně určit nezvykle tvarovaný kloub displeje a v této oblasti umístěné reproduktory. Ve vrchní části se pak nachází lesklý displej (dle varianty s rozlišením 1366 x 768 nebo 1920 x 1080 bodů) a webová kamera s posuvným hardwarovým vypínačem, který zakryje čočku, takže kamera opravdu nemá šanci :-). Ve spodní části notebooku se pak nachází v jednom jednolitém bloku umístěná klávesnice a rozměrný touchpad, který je až na spojené tlačítko příslibem pohodlné práce. Nad klávesnicí a pod touchpadem se ještě nachází několik indikačních diod a dotykových tlačítek.

Kloub

Základní deska notebooku vychází z čipové sady Intel HM65 Express. V současné době jsou dodávány konfigurace s procesory Intel Core i3 2310M (2,10 GHz, 3 MB cache, TDP 35 W), Core i5 2410M (2,30 GHz, 3 MB cache, TDP 35 W) a Core i7 2630QM (čtyři jádra, 2,0 GHz, 6 MB cache, TDP 45 W). Zejména poslední z procesorů již nabídne opravdu špičkový výkon vhodný i pro náročné činnosti jako je střih videa nebo hraní moderních her. Výhodou varianty se čtyřjádrovým procesorem je také možnost osazení až 16 GB operační paměti (DDR3 1333 MHz), majitelé modelů s dvoujádrovými procesory se budou muset spokojit maximálně s polovičním množstvím. O zpracování grafických dat se ve všech prodávaných konfiguracích stará nová NVIDIA GeForce GT 540M s 1 GB vlastní paměti a podporou Direct X11. I v tomto případě platí, že by výkon měl být naprosto dostatečný i pro hraní novějších her. S grafickou kartou souvisí i technologie Video Magic slibující zkvalitnění přehrávaného videa.

Prostor pro data poskytne uživatele některý z pevných disků o kapacitách 320, 500, 640 nebo 750 GB. V nabídce je i hybridní model kombinující 500 GB HDD se 4 GB flash pamětí. Samozřejmostí je v této třídě notebooků i optická mechanika.

Mezi jednu z nejdůležitějších vlastností tohoto modelu jistě patří jeho reproduktory. Výrobce se chlubí použitím technologie SonicMaster, která vznikla ve spolupráci se světoznámou firmou Bang & Olufsen ICEpower, a kombinuje špičkové digitální kodeky, kvalitní konstrukci reproduktorů a velké rezonanční komory. Výsledkem by podle výrobce měl být „fantasticky bohatý a živý zvuk.“ U modelu NX90 nám již Asus předvedl, že možné to skutečně je.

Konektorová výbava ničím nevybočuje. Kromě tří portů USB 2.0 jsou zde rozhraní HDMI, VGA, RJ-45 a konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu. Pokud se ptáte na moderní rozhraní USB 3.0, zmiňuje výrobce, že se jedná o volitelnou položku. Není tedy samozřejmé, že bude k dispozici ve všech variantách, a pokud je pro vás důležité, dávejte při výběru dobrý pozor. Vhod jistě přijde také čtečka paměťových karet s podporou formátů SD, MS a MMC.

Jako samozřejmost lze považovat integrované Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth (2.1 + EDR nebo 3.0 v závislosti na konkrétní variantě notebooku). U multimediálního přístroje potěší i přítomnost vestavěného televizního tuneru schopného přijímat analogový i digitální signál. Bezpečnost nebyla u tohoto počítače prioritou a proto je kromě LoJack zabezpečení k dispozici již jen možnost chránit počítač heslem, nic pokročilejšího v tomto případě nečekejte.

Notebooky jsou dodávány s operačním systémem Windows 7 všech edic (dle zvolené varianty) a akumulátorem s kapacitou 46 nebo 57 watthodin.

Model s procesorem Core i3 2100, 4 GB RAM, 640 GB HDD, displejem s rozlišení 1366 x 768 bodů a grafikou NVIDIA GeForce GT540M se prodává za doporučenou koncovou cenu 14 209 Kč bez DPH (17 051 Kč s DPH).

Představení

Diskuse