Asus P53SJ - ryze pracovní společník

8. 8. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Společnost Asus přichází na trh s 15,6'' přenosným počítačem, který se bude svými vlastnosti snažit oslovit zejména firemní klientelu. Tu kromě dobrého výkonu zcela jistě zaujme zejména odolná konstrukce podrobená přísným průmyslovým testům, pokročilé možnosti zabezpečení nebo několik dalších zajímavých drobností.

Asus P53SJ - ryze pracovní společník

Požadavky firemních klientů se od požadavků běžných uživatelů samozřejmě liší. Důležitou roli zde hrají věci jako je kvalita konstrukce, spolehlivost, výdrž, zabezpečení, konektorová výbava, záruka, nebo např. dokoupitelné příslušenství. Výrobci se jim v tom snaží vyjíst vstříc, a proto nabízejí i notebooky speciálně zaměřené na tento tržní segment. A přesně sem míří i model P53SJ, na který se dnes blíže podíváme.

Asus P53SJ spadá do dnes nejběžnější kategorie – tedy mezi notebooky s úhlopříčkou 15,6 palců. Výhodou by však měla být oproti dalším počítačům v této cenové kategorii vyšší odolnost konstrukce, kdy podle výrobce během konstrukce procházejí např. zkouškou odolnosti proti pádům, testem odolnosti pantů nebo tlakovou zkouškou panelu obrazovky. Zvýšené odolnosti napomáhají také ochranné vložky proti otřesům a senzory pohybu ASUS Shockshield, které má k dispozici ochrana pevného disku.

Notebook je na první pohled jen těžko odlišitelný od řady jiných. Dodáván je v jediném barevném provedení – matně černém s imitací kovového povrchu a působí opravdu docela nenápadně. Za mírně vyšší tloušťku může zřejmě snaha výrobce o pevnou konstrukci. Použitý displej s úhlopříčkou 15,6 palců se vyznačuje matným povrchem a základním rozlišením 1366 x 768 bodů. Ve spodní části základny se pak nachází klasicky provedená klávesnice s numerickým blokem odolná proti polití a touchpad se dvěma oddělenými tlačítky. Touchpad disponuje funkcí Palm Proof, která by měla zamezit nechtěnému posunování kurzoru např. při dotyku zápěstí. Velmi zajímavým, a nutné také říci neobvyklým, doplňkem je pak schránka na vizitky.

V zavřeném stavu

Základní deska notebooku je založena na čipové sadě Intel HM65 Expresss a umožňuje dle zvolené varianty osazení procesory Intel Pentium Dual-Core B940 (2 GHz), Intel Core i3-2310 (2,1 GHz) nebo Intel Core i5-2410 (2,30 GHz). Do dvou slotů je pak možné osadit až 8 GB RAM typu DDR3 1333 MHz. Pevný disk nabídne v závislosti na konfiguraci až 750 GB prostoru a také ochranu proti otřesům. SSD se v nabídce momentálně nenacházejí.

O zpracování grafických dat se díky technologii Optimus stará hned dvojice grafických karet. Základní činnosti zastane v procesoru integrovaná Intel HD, v případě potřeby náročnějších výpočtů ji ale doplní dedikovaná NVIDIA GeForce GT 520M s 1 GB vlastní paměti. V této velikostní kategorii notebooků zatím ve většině případů zůstává zachována i optická mechanika a nejinak je tomu v tomto případě. Klasickou DVD mechaniku může dokonce ve vyšších variantách nahradit Blu-Ray čtečka.

Konektorová výbava bohužel není nijak bohatá, a to ani v rámci své cenové kategorie. Uživatel se tak může těšit pouze na tři USB porty specifikace 2.0, VGA výstup, HDMI výstup, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka a Ethernet (10/100/1000). Komunikační možnosti dále rozšiřuje integrované Wi-Fi (802.11 b/g/n) a Bluetooth (2.1 + EDR).

Z multimediální výbavy nabídne Asus P53SJ integrovaný mikrofon s technologií Sonic Focus a reproduktory Altec Lansing. Vhod může přijít také univerzální čtečka paměťových karet a webová kamera s rozlišením 0,3 megapixelu.

Klávesnice a touchpad

Standardní součástí balení je 6ti článkový akumulátor s kapacitou 56 Wh. Díky technologii Express Charge se baterie dobije na 90% své kapacity za 90 minut.
Asus na svých webových stránkách slibuje také pokročilejší možnosti zabezpečení. Těmi je v tomto případě (kromě obligátních hesel pro přihlášení do systému, BIOSu apod) podpora technologií LoJack či Anti-Theft a také tzv. Asus Secure Delete pro trvalé odstranění uživatelských dat z koše. Výrazným nedoukem jistě bude v očích mnohých absence čtečky otisků prstů, která je často považována v oblasti zabezpečení za základ.

Kromě samotného operačního systému Windows 7 (jehož verze je odvozena od konkrétní zakoupené konfigurace – dodávají se dokonce i verze bez OS) přidává Asus další užitečné nástroje. Jedná se např. o programy Power4Gear pro úpravu výkonu, Asus Scene Switch (pomocník při prezentacích) nebo Asus Power Recovery (pro zálohu a obnovení operačního systému). Mnoho uživatelů potěší také přepracované rozhraní BIOSu ovladatelné myší (touchpadem).

Verze s procesorem Core i3-2310, 2 GB RAM, 320 GB HDD, NVIDIA GeForce GT 520M a Windows 7 Professional má stanovenou doporučenou cenu 11 767 Kč bez DPH (14 120 Kč s DPH). Vyšší verzi s procesorem Core i5-2410, 4 GB RAM, 500 GB HDD, NVIDIA GeForce GT 520M a stejným operačním systémem je možné pořídit za 15 044 Kč bez DPH (18 053 Kč s DPH).

Představení

Diskuse