Fujitsu Lifebook E781 - nenápadný, ale praktický pomocník se Sandy Bridge

26. 4. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Lifebook E781 je dalším ze zástupců business rodinky japonského výrobce vycházející ze staršího 15,6'' modelu E780. Oproti němu je ale založen na čipové sadě Intel QM67 a procesorech Sandy Bridge. Mezi jeho největší výhody patří kromě kvalitního provedení a vysokého výkonu také široká nabídka rozhraní, dlouhá výdrž při práci na baterie, bohaté možnosti zabezpečení, dokovací konektor nebo modulární šachta optické mechaniky. To vše bude možné již brzy získat za zhruba 30 000 Kč bez DPH.

Fujitsu Lifebook E781 - nenápadný, ale praktický pomocník se Sandy Bridge

Novinka na první pohled nevyvolá příliš emocí, to je ale v segmentu, kam svým určením míří, považováno za výhodu. Rozměry počítače vycházejí z osazeného displeje s úhlopříčkou 15,6 palců. Pokud by někoho zajímala přesná čísla, vězte, že se jedná o hodnoty 372 x 245 x 35 mm. Hmotnost notebooku v základní podobě činí přesně 2,5 kg, v závislosti na zvoleném pevném disku či optické mechanice se ale může mírně pohybovat směrem nahoru.

Počítači dominují tři hlavní barvy – černá, stříbrná a bílá. S černou barvou se setkáme zejména na víku (ozdobeném identifikačními prvky výrobce), na rámečku okolo displeje a spodní straně. Bílou barvu nese klávesnice (bez numerického bloku, ale odolná proti polití) a touchpad, jejich okolí je pak vyvedeno v odstínech stříbrné barvy. Displej má dnes nejběžnější úhlopříčku 15,6 palce a může se pochlubit v této kategorii počítačů očekávaným matným provedením. Též LED podsvícení lze považovat za standard. V závislosti na zakoupené konfiguraci je možné vybírat mezi rozlišením HD (1366 x 768) nebo HD+ (1600 x 900 bodů), udávaný jas má hodnotu 220 cd/m2. Zadní stěna displeje by měla být podle výrobce vyztužena díky použití magnézia, o displej se tak snad není potřeba tolik obávat.

K použití čipové sady Intel QM67 sáhl výrobce zejména kvůli lepším možnostem zabezpečení a celkově lepší výbavě, než je tomu u levnějších čipsetů. V nabídce procesorů jsou v současné době čtyři modely od Core i3 přes Core i5 až po Core i7 (zatím pouze dvoujádrové varianty) se základními frekvencemi 2,1 až 2,7 GHz. Procesoru dále tvoří společnost až 8 GB DDR3 RAM s frekvencí 1333 MHz. Při uvedení Lifebooku E781 budou k dispozici pouze modely s vestavěnou grafickou kartou Intel HD Graphics, která svým výkonem postačí pouze pro základní činnosti. Otázkou je, zda-li se postupem času neobjeví i varianty s výkonnějšími externími čipy, které byly v případě předchůdce E780 rovněž k dispozici.

Jako datové úložiště je možné kromě běžných HDD s kapacitou až 500 GB zvolit také 128GB SSD nebo jednotku s vestavěným šifrováním (FDE) o kapacitě 320 GB. Standardně osazenou optickou DVD vypalovačku je možné v případě zájmu nechat vyměnit za Blu-ray mechaniku či druhou baterii.

Velmi dobře je na tom počítač v oblasti konektorové výbavy. Uživatel se tak může kromě samozřejmých USB 2.0 portů těšit i na rozhraní USB 3.0, eSATA. Obrazové výstupy jsou zastoupeny kombinací VGA + DisplayPort. Pro připojení k internetu či síti je možné sáhnout po standardním Ethernetu, k dispozici je ale i v dnešní době velmi vzácný modem a zejména slot pro SIM kartu vestavěného 3G/UMTS modulu. Vhod může přijít také čtečka paměťových karet a ExpressCard slot (podporovány jsou karty o velikosti 34 i 54 mm), výsadou business notebooků je i možnost použití Smart karet nebo připojení dokovací stanice. Pro případ potřeby použít nějaké audio příslušenství připravil výrobce jacky pro připojení sluchátek (reproduktorů) a mikrofonu. Posledními rozhraními jsou konektor pro připojení síťového adaptéru a Kensington Lock.

Bezdrátové technologie jsou zastoupeny síťovou kartou Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 a 3G modemem Sierra Wireless Gobi 3000. Důležité je v této oblasti i zabezpečení. Kromě již zmiňovaného otvoru pro připojení Kensington zámku či čtečky Smart Card je připravena i podpora technologie Advanced Theft Protection (ATP), čtečka otisků prstů a vestavěný TPM modul.

Za „vrchol“ multimediální výbavy je možné v tomto případě označit dva stereofonní reproduktory a mikrofon (zvuk má na starosti kodek Realtek ALC269), webovou kameru s rozlišením 1,3 megapixelu či čtečku paměťových karet. Více snad ale není v této třídě potřeba, tento nutný základ bude tentokrát postačovat.

Fujitsu slibuje u svého Lifebooku E781 v základu výdrž velmi pěkných až 8 hodin a 30 minut. V případě nahrazení optické mechaniky druhou baterií je pak možné dosáhnout až na 14 hodin práce.

Přesná doporučená koncová cena pro český trh doposud nebyla stanovena, ale měla by se pohybovat v podobných mezích, jako při uvedení předchozího modelu, což by mělo být zhruba 30 000 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse