Fujitsu STYLISTIC Q550 Slate PC - tablet do firmy

5. 9. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Na vzrůstající oblibu tzv. tabletů reaguje stále větší počet výrobců a nyní se přidává i japonské Fujitsu. Jeho novinka, označovaná jako STYLISTIC Q550 se však od většiny ostatní produkce přeci jen odlišuje. Jako jeden z mála tabletů totiž běží na platformě Windows a proto obsahuje 'počítačový' procesor Intel Atom. Mezi další zajímavé vlastnosti pak patří dobrá konektivita, možnost pokročilého zabezpečení nebo také vyšší cena.

Fujitsu STYLISTIC Q550 Slate PC - tablet do firmy

Tablety jsou dnes velmi populární přístroje a dobře si to uvědomují i samotní výrobci elektroniky. Své produkty proto již nabízí celá řada nejrůznějších více či méně známých společností. Většina z nich se však soustředí spíše na běžné uživatele, čehož důkazem je i použití mobilních operačních systémů typu Android a Apple iOS. Fujitsu na to jde jako jeden z mála výrobců (dále je možné jmenovat třeba Panasonic, Acer či Asus) jinak. Na trh totiž uvádí tablet postavený na „klasických“ PC komponentách s „klasickým“ PC operačním systémem. A to je zejména ve firemním prostředí velkou výhodou.

Popis těla přístroje samozřejmě v tomto případě nebude tak rozsáhlý, jako je tomu v případě klasických notebooků, přesto se však pojďme na tuto „tenkou placku s displejem“ podívat podrobněji. Čelní straně přístroje samozřejmě dominuje displej, jinak by to v této třídě přístrojů snad ani nešlo. Displej je typu IPS (!), má úhlopříčku 10,1 palců (25,7 cm), rozlišení 1280 x 800 pixelů, kontrast 500:1 a 400 cd/m, navíc disponuje antireflexní povrchovou úpravou a je možné jej ovládat jako pomocí prstů (multi-touch), tak i prostřednictvím speciálního pera (tablet zvládne rozpoznávat i ručně psaný text). Displej by měl být čitelný pod úhly 160 stupňů vertikálně i horizontálně. Dalším prvkem na čelní straně je pak první ze dvou vestavěných kamer (VGA rozlišení). Výrobce také uvádí, že tělo přístroj se chlubí speciálním povrchem, který se dobře drží v ruce a navíc odolává ulpívání otisků prstů.

Zadní strana

Velmi zajímavě vypadají i boky zařízení. Tam se totiž kromě vstupních a výstupních rozhraní, ke kterým se dostaneme později, nachází i řada dalších užitečných prvků. Kromě hlavního vypínače je tu dále vypínač bezdrátových rozhraní, tlačítko pro nahrazení trojstisku CTRL+ALD+DEL, tlačítko pro změnu orientace displeje (na výšku, na šířku), otvor pro stylus a indikační dioda. Nezvykle mnoho prvků se nachází i na zadní straně. Tam je možné nalézt druhou kameru (s rozlišením 1,3 mpx), poměrně překvapivě pak i čtečku otisků prstů a snadno snímatelný kryt uživatelsky vyměnitelného akumulátoru. Rozměry přístroje činí 275 x 192 x 16,2 mm a hmotnost činí 750 g u varianty se 2článkovou baterií a 860 g u varianty se 4článkovou baterií.

Jako procesor poslouží nejnovější verze procesoru Intel Atom s kódovým označením Oak Trail, konkrétně pak model Z670 s jedním jádrem taktovaným na 1,50 GHz. Operační paměť se může pochlubit kapacitou 2 GB (DDR2, 800 MHz), jako datové úložiště poslouží SSD s kapacitou 30 nebo 62 GB. Podhoubím procesoru, paměti a dalším komponentám pak tvoří základní deska založená na čipové sadě Intel SM35 Express, jejíž součástí je i grafické jádro Intel GMA 600 s podporou DirectX 9.

Konektorová výbava je samozřejmě v porovnání s běžnými notebooky slabší, přesto nabízí ale základ, který by na cestách měl stačit. Vedle USB portu (verze 2.0) se na těle dále nachází také digitální HDMI výstup, audio jack, napájecí konektor a sloty pro paměťovou kartu, SIM kartu a SmartCard. Důležitou součástí výbavy je také dokovací konektor pro připojení ke kolébce nebo replikátoru portů.

Konektory

Protože se jedná zejména o pracovní nástroj, musejí být zastoupeny i technologie umožňující komunikovat bezdrátově. Fujitsu STYLISTIC Q550 tak nabídne Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth (3.0), 3G modem (Sierra Wireless Gobi 3000) a dokonce také vestavěný GPS čip pro navigaci.

Multimédia u takovéhoto přístroje nehrají příliš důležitou roli, přesto se ale může uživatel těšit kromě dvou kamer také na duální mikrofon a monofonní reproduktor, s nimiž může přístroj nakládat díky integrovanému zvukovému kodeku Realtek ALC269.

Firemní uživatelé, kteří budou na přístroji pracovat s citlivými údaji, jistě ocení také možnosti jeho zabezpečení. Základem je samozřejmě možnost přístroj kompletně zaheslovat, to by ale nemuselo stačit, proto výrobce připravil i čtečku otisků prstů, čtečku karet SmartCard, ochranu proti zápisu do paměti Flash-EPROM, a volitelně také modul TPM 1.2 nebo zdokonalenou ochranu proti krádeži (ATP).

Napájení přístroj zajišťuje buď 4článkový (38 Wh) nebo 2článkový (19 Wh) akumulátor, jejichž výdrž činí v prvním případě až devět hodin, ve druhém případě pak až 4,5 hodiny. Díky možnosti snadné uživatelské výměny je možné dokoupit i záložní akumulátor s možností jeho snadné výměny i kdekoli v terénu, což by vedlo k dalšímu výraznému prodloužení výdrže.

Operační systém Windows 7 Home Premium nebo Windows 7 Professional je doplněn o řadu dalšího obslužného softwaru umožňující využívat a spravovat všechny poskytované možnosti přístroje. Kromě toho je možné k přístroji dokoupit také celou řadu praktického příslušenství, kde se nachází také replikátor portů, dokovací kolébka či nejrůznější pouzdra a napájecí adaptéry. Rozšířit je možné také záruku, jejíž standardní trvání činí tři roky.

Fujitsu STYLISTIC Q550 má ve variantě s 62 GB SSD, 2 GB RAM, 3G modemem a 4článkovým akumulátorem doporuČenou koncovou cenu 25 960 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse