HP EliteBook 8760w - asistent pro nejnáročnější

11. 7. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Řada EliteBook je tím nejlepším, co HP mezi notebooky nabízí. Jedná se o výkonné přenosné počítače s umírněným designem, které nabídnou širokou paletu konektorové výbavy, precizní zpracování, špičkové možnosti zabezpečení či rozsáhlou nabídku dokoupitelného příslušenství a záruk. Dnes si představíme zbrusu novou pracovní stanici 8760w s úhlopříčkou 17,3 palce.

HP EliteBook 8760w - asistent pro nejnáročnější

HP EliteBook 8760w díky svým rozměrům a provedení spadá do tzv. kategorie DTR, tedy do třídy, která slouží jako náhrada stolních počítačů. Díky výkonným procesorům, profesionálním grafickým kartám, špičkovému displeji a dalším možnostem se s ním však nesetkáme v běžných domácnostech, ani na lan-party či v posluchárnách vysokých škol (i když tam už se pravděpodobnost v případě technických oborů může zvyšovat), ale spíše v kancelářích techniků, grafiků, projektantů, návrhů, designérů a dalších lidí, kteří dokáží nabídnuté možnosti patřičně využít. A samozřejmě také zaplatit.

Dnes popisovaný počítač je díky svému velkému displeji s úhlopříčkou 17,3 palců a důrazu na kvalitní konstrukční zpracování pořádným „kusem“ hardwaru. Ono se však není co divit, kryt počítače je z kovu a výrobce dokonce prohlašuje, že notebook prošel testováním dle armádních standardů na odolnost proti pádům, vibracím, prachu, vlhkosti, nadmořské výšce a vysoké teplotě. Takže ačkoli je počítač předurčen spíše na pracovní stoly, ani častější cestování by mu rozhodně nemělo nijak uškodit. Daní za to je však zejména větší tloušťka a vyšší hmotnost (41,7 x 27,3 x 3,7 cm; 3,5 kg).

Vraťme se však krátce k samotnému displeji. Ten je ve všech konfiguracích matný a dle varianty nabídne buď rozlišení 1600 x 900 nebo 1920 x 1080 bodů, LED podsvícení je samozřejmostí. V nejvyšší konfiguraci nabídne EliteBook 8760w dokonce tzv. „DreamColor“ displej s rozšířenými pozorovacími úhly a věrnějším a bohatším podáním barev.

Ve spodní části se pak jako obvykle nachází klávesnice (v chicklet provedení doplněná o numerický blok, odolná proti polití, podsvícená), touchpad se třemi tlačítky (se skrolovací oblastí a podporou multi-touch gest) i tzv. point-stick, rovněž se třemi tlačítky s hlavičkou umístěnou mezi klávesami G, H a B. Nad klávesnicí se kromě vypínače nacházejí ještě tlačítka pro rychlé spuštění rozhraní HP QuickWeb a kalkulačky, aktivaci / deaktivaci bezdrátových modulů a vypnutí zvuku. Pod klávesnici výrobce umístil čtečku otisků prstů.

Touchpad a point-stick

Základní deska vychází z čipové sady Mobile Intel QM67 Express s podporou technologie vPro. Vybírat je možné z modelů osazených procesory Core i5 a Core i7 včetně jejich čtyřjádrových variant. Modely s dvoujádrovým CPU nabídnou dva sloty pro operační paměti, modely s procesory se čtyřmi jádry pak rovnou čtyři s možností do nich osadit až 32 GB RAM (DDR3 1333 MHz). Do notebooku je možné osadit hned dva pevné disky s tím, že v nabídce jsou nejrůznější typy mechanických i SSD variant, nechybí ani podpora jejich zapojení do RAID pole (0,1,5). Některé disky navíc nabídnou i hardwarovou podporu automatického šifrování dat. Optická mechanika uložená ve vyjímatelném slotu Upgrade Bay je rovněž volitelná, uživatel může vybírat mezi běžnými DVD mechanikami i jednotkami s podporou Blu-Ray, pokud by mechanika nebyla potřebná, lze ji vyjmout nebo nahradit modulem s dalším pevným diskem.

Profesionálnímu určení počítače odpovídá také nabídka dostupných grafických karet. Značku AMD v tomto případě zastupuje karta AMD FirePro M5950 s 1 GB GDDR5 paměti, která díky podpoře technologie AMD Eyefinity umožní připojení až pěti displejů současně. Z nabídky společnosti NVIDIA jsou připraveny karty Quadro 3000M (2GB GDDR5), Quadro 4000M (2GB GDDR5) a NVIDIA Quadro 5010M (4GB GDDR5).

Komunikaci počítače se světem zajišťuje rozhraní Wi-Fi (realizované moduly Intel nebo Atheros) s podporou formátů 802.11a/b/g/n, gigabitový ethernet, bezdrátové modemy s podporou HSPA+, Bluetooth 2.1 i obstarožní 56k v.92 modem.

I nabídka dalších rozhraní je opravdu bohatá a čítá: 2 x USB 3.0 port, 2 x USB 2.0 port (jeden se zvýšeným napájením pro dobíjení dalších přístrojů, 1 x eSATA / USB 2.0 kombo, 1 x VGA port, 1 x DisplayPort, 1 x jack pro připojení mikrofonu, 1 x výstup na sluchátka / line-out, 1 x Fire Wire 1394a, 1 x dokovací konektor, 1 x konektor pro připojení sekundární baterie, 1 x Express Card slot 54 mm a 1 x čtečku paměťových karet SD / MMC.

Multimediální možnosti nejsou v této třídě počítačů až tak důležité, přesto ale nemůže chybět alespoň nutný základ v podobě stereo reproduktorů (s podporou SRS Premier Sound), audio vstupů a výstupů, vestavěného mikrofonu a webové kamery s rozlišením 720p.

Oproti multimediální výbavě naopak musel být důraz kladen na možnosti zabezpečení, což HP u tohoto modelu potvrzuje v oblasti hardwaru i softwaru. Možnosti zabezpečení čítají např. čtečku otisků prstů, TPM 1.2, bezpečnostní zámek Kensington, čtečku Smart Card či podporu Computrace a Intel AT. Hardwarovou výbavu pak doplňuje celá řada softwarových nástrojů pro zabezpečení přístupu k počítači, centrální správu, bezpečné ukládání dat, bezpečné vymazání dat apod.

Zadní strana

Napájení standardně zajišťuje 8mi článkový akumulátor s kapacitou 83 Wh. V nabídce výrobce se však nachází několik dalších primárních i sekundárních baterií, které možnosti práce v místech bez přístupu ke zdroji elektrické energie výrazně prodlouží. Kromě baterií je možné k notebooku dokoupit také celou řadu rozšiřujících záručních a servisních balíčků, různé typy dokovacích stanic, brašny a pouzdra, podstavce apod.

Standardním operačním systémem jsou samozřejmě Windows 7 Professional v 64bitové edici. Operační systém je dále doplněn např. o zkušební verzi Microsoft Office 2010, antivirus Norton Internet Security 2011, vypalovací software, Skype a řadu dalších multimediálních aplikací. Samozřejmostí jsou nástroje od HP typu HP Power Assistant, HP Recovery Manager, HP Support Assistant, HP QuickWeb, HP OpenView PC Configuration Management Solutions nebo HP Performance Advisor.

Model v nejnižší konfiguraci s procesorem Core i5-2540, 4 GB RAM, 500 GB HDD, displejem s rozlišením 1600 x 900 bodů, grafikou AMD FirePro M5950 1 GB přijde dle oficiálních cen výrobce na 27 742 Kč bez DPH (33 290 Kč s DPH). Varianta s procesorem Core i7-2630QM, 8 GB RAM, 750 GB diskem, Blu-Ray mechanikou, grafikou NVIDIA Quadro 4000 2 GB a DreamColor displejem s rozlišením 1920 x 1080 bodů pak stojí již 54 761 Kč bez DPH (65 700 Kč s DPH).

Představení

Diskuse