HP Pavilion G7 - zábavný společník na doma

15. 8. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Společnost Hewlett-Packard přichází na český trh se zajímavou novinkou v podobě notebooku Pavilion G7. Jedná se o dobře vybavený přenosný počítač s úhlopříčkou displeje 17,3 palců vybavený rychlým procesorem Intel, externí grafickou kartou, velkým pevným diskem nebo certifikovanými reproduktory.

HP Pavilion G7 - zábavný společník na doma

Do řady Pavilion řadí výrobce multimediálně vybavené modely orientované zejména na domácí uživatele. Dokladem je tomu nejen příjemný a často velmi nápaditý design, ale také výbava. Povětšinou se jedná o stroje, kterým bude vyhovovat domácí nasazení s tím, že v případě potřeby není problém notebook zabalit a vzít si jej kamkoli s sebou (výjimkou jsou pak dobře přenosné modely s 13ti palcovou úhlopříčkou).

Model Pavilion G7 je zástupem té rozměrově nejvyšší kategorie, řadí se tedy mezi notebooky s úhlopříčkou displeje 17,3 palců. Tomu pak odpovídají i rozměry 41,2 x 26,8 x 3,67 cm a hmotnost 3 kg. Popisovat barevné provedení notebooku nemá v tomto případě příliš smysl, protože k dispozici bude hned několik barevných variant. Předem je ovšem nutné počítat s tím, že většina povrchu bude vyvedena v lesklých materiálech. V zavřeném stavu na svém víku nese notebook pouze logo výrobce. Pokud počítač otevřeme, zaujme nás kromě rozměrného displeje také pohodlně vypadající klávesnice s numerickým blokem (tlačítka jsou na půli cesty mezi běžným a tzv. „chicklet“ provedením) a multidotykový touchpad se dvěma oddělenými tlačítky a možností jeho snadné deaktivace. Vrchní díl pak okupuje lesklý displej s úhlopříčkou 17 palců, jehož rozlišení dosahuje hodnoty 1600 x 900 bodů.

Barevné varianty

Čipovou sadu v tomto případě zastupuje varianta Intel HM65. Do té výrobce osadil dvoujádrový procesor střední třídy Intel Core i5-2410 s výchozí frekvencí 2,3 GHz a 4 GB RAM DDR3 paměti (v podobě jednoho modulu, druhý slot tak zůstává volný pro celkové rozšíření až na 6 GB RAM). Dostatek prostoru nabídne klasický pevný disk s kapacitou 640 GB, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 RPM.

Pro zpracování grafických dat padla u Pavilionu G7 volba na AMD Radeon HD 6470M s 1 GB vyhrazené paměti typu DDR3. Tato karta výkonově spadá do nižší střední třídy, vystačí tedy i na moderní hry (v nízkém nastaveni), a podporuje Direct X11. Samozřejmostí je zatím stále ještě optická mechanika s podporou všech dnes běžně používaných CD a DVD formátů i technologie LightScribe pro vytváření popisků disků. Blu-Ray mechanika v nabídce chybí.

Konektory jsou zastoupeny přítomností analogového (VGA) i digitálního (HDMI) obrazového výstupu, výstupu pro připojení sluchátek, vstupu pro připojení mikrofonu, konektoru síťové karty (10/100 Mbps) a třech portů USB specifikace 2.0. Vhod by jistě mohla přijít i univerzální čtečka paměťových karet. Bezdrátově umožňuje notebook komunikovat prostřednictvím Wi-Fi (802.11 b/g/n) i Bluetooth.

Otevřené víko

Z multimediální výbavy je možné zmínit např. reproduktory Altec Lansing s technologii SRS Premium Audio umístěné do čelní hrany notebooku nebo klasickou webovou kameru s VGA rozlišením doplněnou o vestavěný mikrofon.

Napájení notebooku zajišťuje šestičlánková baterie spolu s 90W napájecím adaptérem. Pro zabezpečení je možné kromě standardních hesel využít také Kensington Lock zámek.

Kromě operačního systému Windows 7 Home Premium v 64bitové edici přidává HP také celou řadu dalšího softwaru. Kromě nejrůznějších nástrojů pro diagnostiku, údržbu a správu počítače (HP Setup Manager, HP Support Assistant, HP CoolSense, HP Recovery Manager) se dále jedná zejména o multimediálně laděné doplňky (Cyberlink DVD Suite, Cyberlink YouCam, Windows Live Essentials atd). O zabezpečení se pak stará balík Servis a podpora (aktualizace po dobu Symantec Norton Internet Security 2011 s 60ti denními bezplatnými aktualizacemi. Operační systém je možné obnovit prostřednictvím dodávaných nástrojů a zálohy umístěné do skrytého oddílu pevného disku (kde si ukousne zhruba 12 GB prostoru). Jednou z možností je také vypálení zálohy na vlastní DVD disky.

HP Pavilion G7 je možné ve variantě s procesorem Core i5-2410, 4 GB RAM, ATI Radeon 6470M 1 GB, 640 GB diskem a Windows 7 Home Premium pořídit za cenu 14 160 Kč bez DPH (16 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse