Sony Vaio VPCZ13Z9E/X - luxusní pomocník pro ty nejnáročnější

3. 1. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Sony Vaio VPCZ13Z9E/X je notebook s úhlopříčkou displeje 13 palců, který se může pochlubit skvělým zpracováním z karbonových vláken, naprosto špičkovou výbavou tvořenou výkonným procesorem, bohatou RAM, rychlým SSD či dvěma grafickými kartami, širokými možnostmi konektivity či dobrou výdrží baterie. Případní zájemci si však budou muset připravit více než 70 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VPCZ13Z9E/X - luxusní pomocník pro ty nejnáročnější

Přenosné počítače Sony patřily u nás vždy k tomu exklusivnějšímu, především co se jejich hiendových řad týče. Na druhou stranu je pravda, že si Sony za své počítače nechá dobře zaplatit, takže se s nimi mezi běžnými lidmi příliš často nesetkáte. A výjimkou nebude ani dnes popisovaný model.

Tělo tohoto notebooku se nese v odstínech tmavé barvy a jeho velikost vychází z rozměru použitého displeje, který činí 13,1 palce. Protože se jedná o počítač té nejvyšší třídy, můžeme se spolehnout na dokonalé provedení do těch nejmenších detailů. Na konstrukci byl podle výrobce použit „prvotřídní karbonový materiál,“ což je další položka, která by nás určitě neměla nijak zklamat či urazit – právě naopak, protože karbon se používá např. i u špičkových automobilů a dalších prvotřídních výrobků. Počítači v zavřeném stavu dominují pouze na víku displeje umístěné nápisy Sony (malým písmem na okraji) a VAIO uprostřed plochy. I přes použití hodnotných materiálů a přes veškerou výbavu se podařilo udržet hmotnost pod 1,5 kg při osazení standardně dodávanou baterií.

Po otevření displeje by měl naši pozornost nejprve upoutat displej. Ten je typu VAIO Premium a jeho úhlopříčka činí 13,1 palce (33,2 cm). Sony je svými displeji pověstné a proto se dá usuzovat, že i tento bude patřit k naprosté špičce. Prozraďme si ještě, že jeho poměr stran je dnes typických 16:9 a rozlišení je jemných 1920 x 1080 bodů, u kterého jistě zajásají nejen příznivci moderních Blu-Ray filmů. Na druhou stranu je možné, že díky malému písmu bude muset většina uživatelů sáhnout po jeho softwarovém zvětšení. S displejem také spolupracuje senzor hlídající intenzitu okolního osvětlení (zároveň reguluje i podsvícení klávesnice). Součástí víka displeje je i webová kamera Motion Eye a rozlišením 0,3 megapixelu (640 x 480 bodů).

Hned po displeji sklouzne náš zrak ke spodní části počítače, na kterou výrobce umístil klávesnici, touchpad a několik dalších víceméně obvyklých prvků. Obě části klávesnice jsou propojeny výrazným kloubem (trubicí), do kterého výrobce na pravé straně ukryl zeleně podsvícený vypínač. Klávesnice je typu chicklet, nabídne na poměry své třídy standardní rozložení a pohodlnou velikost jednotlivých tlačítek. Velkou výhodou je možnost aktivovat podsvícení, které pomůže při práci ve tmě nebo za zhoršených světelných podmínek. Pod klávesnici se nachází relativně velký touchpad s podporou gest a dvěma tlačítky oddělenými prostřední částí se čtečkou otisků prstů. Základna obsahuje i další prvky. V její horní části se nacházejí nenápadné otvory stereo reproduktorů, v podobě posuvného ovladače realizovaný přepínač napájecích profilů (= grafických karet) a napravo pak několik dalších multimediálních a funkčních tlačítek. Na spodní hraně se pak nacházejí běžné indikátory provozu, nabíjení, aktivní bezdrátové sítě atd.

Podsvícení klávesnice

Nyní se pojďme podívat podrobněji do útrob počítače. Notebook je založen na čipové sadě Intel HM57 Express, která nabídne v současné době to nejlepší, co je k dispozici. Toho využívá procesor Intel Core i7-640M nabízející dvě fyzická jádra standardně pracující na frekvenci 2,80 GHz. Díky integraci technologie Turbo Boost se však takt procesoru v určitých situacích dokáže navýšit až na 3,46 GHz. Paměť L3 procesoru pak dosahuje úrovně 4 MB. Procesor má dále k dispozici 6 GB operační paměti typu DDR3 (PC3-8500) s frekvencí 1066 MHz. Její kapacitu je možné v případě potřeby rozšířit až na 8 GB.

Výjimečnou položkou výbavy je pevný disk, respektive tedy datové úložiště. To je v tomto případě tvořené celkem čtyřmi SSD jednotkami zapojenými do RAID 0 pole o celkové kapacitě 256 GB. To dává tušit ohromný výkon diskového systému, což je u takto malého notebooku rozhodně unikátní. A aby toho nebylo málo, přidal výrobce do výbavy ještě plnohodnotnou Blu-Ray mechaniku, která dokáže kromě běžných médií i číst a zapisovat právě na moderní Blu-Ray disky. V kombinaci s kvalitním displejem, vysokým výkonem a několika obrazovými výstupy již nic nebrání v proměnění notebooku ve výkonné domácí multimediální centrum.

Již tolik výjimečnou výbavou nejsou dvě grafické karty. První z nich – integrovaný grafický čip Intel HD – si nalezne uplatnění zejména při nenáročných činnostech a práci na baterii, protože nabídne dostatečný výkon, ale oproti druhému čipu – dedikované kartě NVIDIA GeForce GT330M – několikanásobně nižší spotřebu. Druhý čip pak nalezne své uplatnění při hraní her, práci s videi, zobrazování flash prvků a dalších na grafický výkon náročnějších činnostech. Dodejme, že dedikované grafické jádro má k dispozici 1 GB vlastní paměti s tím, že další paměť si může „vypůjčit“ z běžné operační paměti. Mezi režimy grafických karet je možné přepínat prostřednictvím tlačítka umístěného v levé horní části základny.

Přepínač režimů grafické karty

V oblasti konektivity a rozhraní toho nové VAIO také nenabídne málo. Uživateli jistě přijde vhod trojice USB 2.0 portů (zde by se již jistě hodil alespoň jeden konektor moderního USB 3.0, což se rozhodně dá říci i o rozhraní eSATA!), HDMI port, VGA výstup či otvor pro kartu Express Card o velikosti 34 mm. Samozřejmostí je pak také dvojice 3,5 mm jacků pro připojení sluchátek či reproduktorů a mikrofonu. Hned dvě čtečky paměťových karet jsou určeny pro média typu Memory Stick Duo a SDHC či SDXC. Důležitým bodem výbavy je také konektor pro připojení k dokovací základně. Konektor RJ-45 umožní díky osazené síťové kartě přenosy o rychlosti až 1000 Mbps. Wi-Fi karta s podporou standardů 802.11 a/b/g/n pak umožní realizovat přenosy rychlé teoreticky až 300 Mbps. Díky vestavěnému WWAN modulu Qualcomm Gobi 2000 je možné být on-line téměř kdekoli – a to navíc při skvělých rychlostech až 7,2 Mbps pro stahování dat a 5,76 Mbps pro jejich odesílání. Ostudou by byl chybějící Bluetooth modul, který zde však samozřejmě nalezneme také. Nabídne podporu Bluetooth ve verzi 2.1 + EDR s maximální přenosovou rychlostí 3 Mbps.

Zabezpečení má na hardwarové úrovni zajišťovat čtečka otisků prstů a bezpečnostní TPM čip. K dispozici je i zámek Kensington Lock. K tomu si ještě můžeme přičíst zabezpečení na softwarové úrovni pomoci nejrůznějších hesel. O napájení se standardně stará Li-Ion akumulátor o kapacitě 5400 mAh (58,32 Wh) s výdrží zhruba šest hodin při práci v úsporném (Stamina) režimu. Při práci v běžném (grafickém) režimu je možné podle typu vytížení počítat zhruba s poloviční hodnotou.

Bohatá je také softwarová výbava. Počítač přichází s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional v 64bitové edici a celou řadou dalšího softwaru. Jedná se zejména o nejrůznější utility výrobce pro správu počítače (Brána Vaio, podpora Vaio Care, VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Smart network) i další doplňky (Adobe Reader, Microsoft Office Starter 2010, McAfee antivir, Norton Online Backup či internetové prohlížeče Google Chrome a Internet Explorer 8).

Případný zájemce si může k počítači dokoupit kromě celé řady běžného značkového příslušenství, jako jsou nejrůznější myši, brašny či pouzdra, dokoupit také dokovací stanici nebo baterii s rozšířenou kapacitou až 7800 mAh.

Doporučená koncová cena notebooku Sony Vaio VPCZ13Z9E/X v dnes popisované konfiguraci (Intel Core i7 - 640M 2,8 GHz, 6 GB RAM, 256 GB SSD, 3G modul, Windows 7 Professional) činí 76 665 Kč bez DPH (92 000 kč vč. DPH).

Představení

Diskuse