Toshiba NB500 - mini notebook v barvách

14. 3. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Díky striktním omezením Microsoftu pro nasazení základní edice Windows 7 postačující pro mini notebooky je pro výrobce těchto zařízení velmi obtížné nějak odlišit svůj výrobek od ostatních, zvláště při tlaku na co nejnižší cenu - potom se dostáváme do klasické šablony 10'' mini notebooku s procesorem Intel Atom. Toshiba NB500 se proto snaží zabodovat příjemným designem, dobrou výdrží, možností výběru z několika barevných variant nebo přitažlivou cenou, která jen o malinko převyšuje 5 000 Kč bez DPH.

Toshiba NB500 - mini notebook v barvách

Toshiba NB500 je již od pohledu klasický mini notebook s úhlopříčkou displeje 10,1 palce. Tomu odpovídají příjemné rozměry (262 x 190 x 16,6 – 35,5 mm) i nízká hmotnost (1,32 kg). Zákazníci budou mít na výběr z celkem šesti barevných variant (kromě černé bude k dispozici např. zlatá, červená, modrá, zelená či oranžová). Zvolená barevná varianta má největší vliv na kryt víka displeje, dále ale také např. na tlačítka touchpadu. Víko počítače i opěrka zápěstí mají navíc povrch s drobným tečkováním, který působí na pohled velmi zajímavě a mohl by mít i praktický efekt v podobě lepší odolnosti proti otiskům prstů.

V zavřeném stavu počítač nijak zvlášť nezaujme – kromě velkého názvu výrobce upoutá snad jen v některých místech velmi příjemná tloušťka a designově zajímavě zpracovaný kloub displeje. Po otevření nám Toshiba NB500 odhalí lesklý displej (10,1 palce, 1024 x 600 bodů), webovou kameru, klávesnici a touchpad. V případě displeje je škoda, že výrobce nepoužil variantu s matným povrchem, která je pro práci na cestách vhodnější. U klávesnice stojí za zmínku zejména vydělené směrové šipky (daní je jejich menší rozměr) a rovněž zmenšená tlačítka pro pohyb v dokumentech na pravé straně. Uspořádání tlačítek tak vypadá celkem zajímavě, na druhou stranu je otázkou, jak moc bude praktické pro pohodlné psaní. Celkově malé rozměry ovlivnily i velikost touchpadu, pochvalme tedy alespoň rozdělená tlačítka a podporu základních multi-touch gest. Ze zbývajících prvků pak zaujme snad již jen vypínač umístěný doprostřed kloubu displeje či signalizační LED v pravé hraně opěrky zápěstí.

Jako procesor zvolil výrobce jednojádrovou variantu procesoru Intel Atom. Konkrétně se pak jedná o model N455 s frekvencí 1,66 GHz, FSB 667 MHz a 512 kB L2 cache. Z osazeného procesoru vyplývá i použitá čipová sada Intel NM10 s integrovaným grafickým jádrem Intel Graphics Media Accelerator 3150. To si může uzmout až 250 MB z celkově dostupného 1 GB operační paměti DDR2 800 MHz (v případě potřeb je možné její kapacitu rozšířit až na 2 GB). Pro uživatelská data je k dispozici více než dostatečných 250 GB, optická mechanika zde ale samozřejmě není.

Pojďme si nyní představit konektorovou a komunikační výbavu. Kromě vstupu pro napájecí adaptér je možné na bocích přístroje nalézt tři USB 2.0 porty, konektor síťové karty, VGA výstup, audio vstup a audio výstup a univerzální čtečku paměťových karet (SD, SDHC, MMC). Pro připojení k internetu je možné kromě běžné kabelové sítě využít také bezdrátové Wi-Fi 802.11 b/g/n. Bluetooth tentokrát bohužel chybí, takže připojení mobilního telefonu nebo dalšího příslušenství bude mírně komplikovanější.

Multimediální vlastnosti jsou ryze základní – připraven je mono reproduktor, mikrofon, webová kamera a čtečka paměťových karet. Nechybí výše zmiňované konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu. Výbava to není nijak bohatá, na druhou stranu by měla vzhledem k primárnímu určení přístroje – tedy nenáročné práci na cestách, zcela dostačovat.

Důležitou vlastností počítače určeného pro práci na cestách, tedy často na místech, kde není k dispozici přípojka k elektrické síti, je také výdrž baterie. Ta v tomto případě činí podle výrobce pěkných osm hodin.

Toshiba NB500 je dodávána s přeinstalovanými Windows 7 Starter v 32 bitové edici, které je možné v případě potřeby obnovit ze skrytého oddílu na pevném disku. Uživatel tak není nucen shánět externí mechaniku ani flashdisk či jiné pomůcky. Kromě samotného operačního systému čeká na uživatele celá řada dalšího softwaru. Mimo nejrůznějších multimediálních, provozních a diagnostických pomůcek společnosti Toshiba se jedná např. o praktický Microsoft Office Starter 2010, Chicony Camera Assistant Software, bezpečnostní balík, Nero Multimedia Suite 10 Essential či Nero BackItUp & Burn Autobackup Essentials.

Cena Toshiby NB500 s procesorem Intel Atom N455, Windows 7 Starter, 1 GB DDR2 paměti a 250 GB pevným diskem činí 5282 Kč bez DPH (6285 Kč s DPH).

Představení

Diskuse