Acer TravelMate 4752 - 14'' pro běžnou práci

19. 3. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Mobilita je stále populárnější, a tak se výrobci pouští do různých crossoverů, které mají lépe zaplnit každou skulinku na trhu. Acer kombinuje vlastnosti univerzálních multimediálních přístrojů jako je lesklý displej a optická mechanika s mobilnějším přístupem reprezentovaným integrovanou grafikou, úhlopříčkou displeje či velikostí šasi. Nad podobnými kategoriemi jsou pak použité hardwarové součásti jako procesor Intel Core i3 a 500GB pevný disk.

Acer TravelMate 4752 - 14'' pro běžnou práci

Acer TravelMate 4752 je takové spojení univerzálního multimediála s mobilnějším přístupem k věci, Výrobce dbá, aby se do šasi vešla vedle HDD i optická mechanika, na druhé straně se dost soustředil na hmotnost, což je v této cenové hladině určitě příjemné zjištění. Notebook bych tedy doporučil všem, kdo potřebují právě tuto kombinaci. Pokud netrváte na výkonu ve 3D (typicky hry), může to být zajímavý stroj pro studenta nebo pro domácnost, kde nejsou na notebook kladeny vysoké požadavky, ale neměl by nikde překážet – maně mě napadají mí vlastní rodiče, kteří mají notebook prakticky jen na správu rodinných fotek, čtení novin na webu a komunikaci s potomky via Skype.

Přestože je notebook zamýšlen jako poměrně mobilní zařízení, nečekejte u něj žádné extrémně odolné provedení. Jako materiál na šasi i víko displeje byly použity pouze plasty, byť i s nimi se dá vhodnou konstrukcí a kvalitou dílenského zpracování dosáhnout přijatelných parametrů. Výsledkem je notebook o rozměrech 342 x 245 x 25,5-34,2 mm a s hmotností 2,25 kg. Zejména u hmotnosti se mohou lidé s větším rozhledem pozastavit, co je vlastně na ní tak chválihodného, když 15'' přístroje vážívají kolem 2,5 kg. Ale i 25 dekagramů je při delším přenášení docela znát, navíc vzhledem k výbavě se opravdu ušetřilo jen na těch pár kouscích plastu, o který je notebook menší, navíc u mobilnějšího přístroje se určitě mohlo trochu více vyztužovat – a to se pak dieta dodržuje obtížně. S dobou výdrže to také není kdovíjaké, je vidět kompromisnost mezi mobilitou a univerzálností. Acer totiž tento TravelMate vybavil šestistránkovou Li-Ion baterií s kapacitou 4400 mAh, to by mělo stačit podle výrobce na rozumných 4,5 hodiny práce bez připojení k elektrické síti.

Displej má úhlopříčku 14'', na které je HD ready (1366 x 768 pixelů) poměrně příjemné a již docela jemné. O podsvícení se starají diody (LED), naopak proti mobilitě jde fakt, že se jedná o displej s lesklým povrchem, u profesionálních mobilních zařízení se stále ještě drží matné displeje, které mají lepší vlastnosti co se týče použití v podmínkách, kdy nemůžete ovlivnit úhel dopadu světla.

TravelMate 4752 je vybaven procesorem a čipsetem od Intelu. V procesoru Intel Core i3-2350 (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) je integrovaná i grafická karta Intel HD3000, což je také vaše jediná volba, kterak dostat obrazová data na displej. Jedná se o úsporné řešení, které bez obtíží zvládá kancelářskou práci, HD filmy (i dva současně) nebo veškeré webové aplikace, ale rychle se zadýchá ve 3D výkonu, takže možnost užít si novější hry je opravdu výrazně omezena. Paměťový systém počítače sestává z jediného 4GB modulu DDR3-1066, druhý slot je tedy volný pro případné rozšíření.

Jak bylo již předesláno výše, do notebooku se musela vměstnat optická mechanika i pevný disk. Druhý jmenovaný má následující specifikace: 500 GB kapacity, SATA rozhraní, 5400 rpm. Ani optická mechanika nijak nepřekvapí, jedná se o obyčejnou Super Multi DVD vypalovačku.

Konektivita je záležitostí tří klasických a nejpoužívanějších adaptérů – Wi-Fi b/g/n, gigabitového Ethrnetu a Bluetooth 4.0. 3G bezdrátový modem byste hledali marně. V oblasti portů čeká nejednoho uživatele velké zklamání v podobě rezignace na moderní vysokorychlostní propojení, spokojit se musíte pouze s trojicí USB 2.0, dále HDMI a VGA výstupem, dvojicí audiokonektorů (in/out) a čtečkou paměťových karet (MMC, MS /Pro, SD, xD).

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit a obsahuje i několik více či méně užitečných programů – trial verzi MS Office 2010, Bing Bar a Windows Live Essentials. V dnešní době to je přímo ukázka střízlivého přístupu k věci. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena Acer TravelMate 4752 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2350 (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD3000, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit činí 11 399 Kč bez DPH (13 679 Kč s DPH).

Představení

Diskuse