Asus G75VW - 17'' stíhačka pro gamery

10. 9. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus přichází s velkým DTR notebookem určeným především pro hráče. Téměř vše je podřízeno vysokému výkonu, čtyřjádrový procesor, dedikovaná grafická karta od NVIDIA, předimenzované chlazení. Za všechno se ale platí, takže je tento hráčský přístroj více méně jednoúčelový a dost nemobilní. Jak se ale můžeme přesvědčit, nevýhodou to být nemusí.

Asus G75VW - 17'' stíhačka pro gamery

Ač písmena ve zkratce názvu notebooku říkají něco jiného, dnes si nebudeme představovat Volkswagen, ale hezky nabroušený supersport. Asus použil designově prakticky totožné šasi s modelem Asus G55VW, ovšem upraveným pro použití se 17'' displejem. Je tedy na vše více místa, více objemu, více vzduchu a tedy lepší chlazení. „Stíhačkový“ design mi sice až tak moc k srdci nepřirostl, ale já také zcela jistě nejsem typickým uživatelem gamerského DTR notebooku, cením si spíše mobility a praktičnosti. To první Asus určitě nesplňuje, to druhé podle úhlu pohledu.

Podobu šasi prý inspirovanou „stealth“ stíhačkami Asus v současné době vylepšil o měkkou pogumovanou vrstvu na opěrkách rukou a podsvícenou klávesnici, u které nechybí ani numerický pad. Vzhledem k velikosti se dá předpokládat, že notebook bude i poměrně odolný, i když v jeho útrobách se žádné high-tech materiály neskrývají. Dostatečná vrstva plastu už totiž také přežije leccos. Notebook má rozměry 415 x 320 x 17 – 52 mm a hmotnost 4,5 kg. K desktopům se sice ještě pořád neblíží, ale nosit ho musí být opravdu otrava, takže mobilitu bych opravdu chápal jen v intencích přesunu ke kamarádům na LAN party, i práce ve školní lavici by už byla asi značně nepohodlná nehledě na to, že netuším, jak do školy vedle notebooku dostat ještě knihy, diář, možná sešity a svačinu... Notebook je osazen velkou, osmičlánkovou Li-Ion baterií, kapacitou 5200 mAh a výkonem 74 Wh, přesto i v nejlepším případě udrží notebook v chodu maximálně dvě a půl hodiny.

Kolem 17,3'' displejů vládne určitý chaos, v rámci modelu by měly být k dispozici jak displeje s podporou 3D (s frekvencí 120 Hz), tak běžné Full HD displeje, navíc se v různých specifikacích můžete setkat jak s matným, tak lesklým povrchem. Do Čech dováženější modely mají lesklý Full HD (1920 x 1080 pixelů) displej s LED podsvícením a poměrem stran 16:9 (jak je ostatně zřejmé z rozlišení) by měl disponovat i 3D technologií, potvrzuje to i přítomnost 3D brýlí v základní výbavě notebooku.

O výpočetní výkon se stará čtyřjádrový procesor Intel Core i7-3610QM s frekvencí 2,3 GHz (až 3,3 GHz v režimu Turbo Boost). Procesor krom čtveřice jader disponuje i technologií Hyper-Threading, zvládne tak najednou zpracovávat až 8 výpočetních vláken. Počtu jader odpovídá i vyšší hodnota maximálního vyzařovaného tepla (TDP), která činí 45 W (běžné dvoujádrové procesory Intel mají TDP 35 W). Výkon procesoru tak bude dostatečný i pro aktuální nejnáročnější hry. Nejpodstatnější součástkou herního notebooku je však grafická karta a ani tady se nešetřilo – najdeme zde NVIDIA GeForce GTX 660M, tedy ve vyšší střední třídě od NVIDIA s nejnovější architekturou Kepler. Grafické jádro disponuje 384 unifikovanými shadery a pro své výpočty má 2GB GDDR5 videopaměti, připojené přes 128 bitovou sběrnici. V žebříčku renomovaného serveru v současnosti okupuje 50. příčku a to je třeba odečíst dobrý tucet karet fungujících ve SLI nebo Crossfire zapojení. A to není špatné, že? Operační paměť má kapacitu 4 GB realizovanou jediným DDR3-1600 MHz modulem, díky čtveřici slotů není problém rozšířit jí až na 16 GB.

V notebooku je namontován jediný hybridní pevný disk, jde tedy o kombinaci klasického mechanického disku s kapacitou 750 GB a rychlostí 7200 ot./min a Flash vyrovnávací paměti. Celkově je tedy úložný prostor svižný. Do velkého těla 17'' notebooku se ale snadno vejdou disky dva, existují i konfigurace s 1TB HDD a 256GB SSD. Stejně tak je v závislosti na konfiguraci možné dostat buď DVD Super Multi, nebo kombo Blu-ray read / DVD Super Multi.

Konektivita je standardní – gigabitový Ethernet, adaptér pro b/g/n Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Z dalších portů můžeme jmenovat hned čtveřici USB 3.0, kompletní sadu pro připojení snad jakéhokoliv monitoru (VGA, HDMI i miniDisplayPort), čtečku paměťových karet (MMC, MS, SD) anebo dvojici audio jacků. Nechybí ani dnes již samozřejmá webkamera, interní ozvučení zajišťuje systém 2.1, vestavěný subwoofer tedy dodá i hlubší střední a nějaké basové frekvence, i když s lepší reprosoustavou se srovnávat nemůže.
Notebook je dodáván s 64bit edicí Windows 7 Home Premium a sadou utilit výrobce pro jeho nastavení. Záruční doba je standardní dvouletá, ale lze přikoupit i 3. rok. Navíc je možné do 5ti pracovních dní od zakoupení uplatnit předprodejní reklamaci (výměna za nový kus).

Koncová cena pro ASUS G75VW v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3610QM (2,3 GHz, 6 MB L2 cache, TDP 45 W), 4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 660M 2GB, HDD 750 GB (7k2), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 3.0 a s Win 7 HP činí 28 304 Kč bez DPH (34 042 Kč s DPH).

Představení

Diskuse