Asus K53SD - multimediální stylovka v hliníku

9. 5. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Výše jmenovaný notebook a nadpis říkají téměř vše, v jednoduše, ale účelně vybaveném 15'' notebooku najdete sice ''jen'' procesor Intel Core i3, ale nechybí mu dedikovaná grafická karta i pořádný pevný disk. Zato vzhled barevného eloxovaného hliníku v řadě veselých barev je opravdu zdařilý a spolu s přijatelnou cenou dělají z tohoto notebooku produkt pro optimisty.

Asus K53SD - multimediální stylovka v hliníku

Jestli si umím někde tento notebook představit, tak to bude na školní lavici mladé studentky. Doufám, že mi čtenářky odpustí trochu stereotypní náhled, ale uvažte – hardwarově se nejedná zrovna o lokomotivu, hry tedy spíše jednoduché, nezaměřené na fps. Znám jen pár hráček Crysis-like her, ovšem spoustu hráček The Sims. Výbava – střízlivá. Pánové se obvykle vyznají v číslech a výkonech lépe, ale možná si vůbec nevšimnou, že notebook má barvu. Zato růžová varianto dozdobená nálepkou „helou kyty“ bude perfektně ladit k outfitu nejedné středo(vysoko)školačky.

Ale abych jen subjektivně neposuzoval, projděme si standardní vlastnosti. Asus nadělil svému notebooku barvené eloxované šasi o rozměrech 378 x 253 x 33,1 -34,9 mm , i s šestičlánkovou baterií váží 2,6 kg, což není v této kategorii nijak výjimečné, ale také ne úplně lehké. Mobilita samozřejmě nemůže být jako u ultrabooků nebo netbooků, na druhou stranu do batohu se vejde a hliníkové panely slibují trochu více odolnosti, než bychom čekali od plastu, což je jednoznačné plus. A pokud raději nosíte jen kabelku, kupte si tablet. Co se týče výdrže při chodu na baterie, výrobce žádné hodnoty neudává, ale šestičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 5200 mAh a výkonem 56 Wh slibuje přijatelnou dobu, určitě přes tři hodiny, to možná i se zapnutou Wi-Fi.

15,6'' displej se k levnému notebooku hodí i svými charakteristikami a zběhlejší uživatel notebooku by jistě správná čísla odcitoval zpaměti aniž by je věděl dopředu - rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), poměr stran 16:9, lesklý povrch, LED podsvícení. Vzhledem k ostatním parametrům notebooku to je displej vhodný – středně náročné hry si stejně ve vyšším rozlišení nezahrajete, na DVD film na cestách je dostatečné a doma zapněte televizi. Při práci s kancelářskými programy nebo chatování na Facebooku a prohlížení www stránek, což je asi hlavním určením tohoto notebooku, vám nic vadit nebude.

Asus nijak neriskoval a co se týče hardwaru, použil vyzkoušené a přitom docela levné řešení od Intelu, procesor Intel Core i3-2350M (2,3 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W). Tenhle procesor je sice ve srovnání s i5 nebo i7 dost podceňován, ale ve skutečnosti těží ze stejné architektury a chybí mu jen některé technologie a samozřejmě vyšší frekvence, ale je jen málo případů, kdy by právě procesor byl nejpomalejší součástkou v řetězci zpracování dat. O grafiku se stará základ od NVIDIA – GeForce GT 610M s 2 GB DDR3 pamětí. Na tomto je vidět, jak moc je cena pamětí nízko, neumím si příliš představit situaci, kdy by tato grafika doopravdy využila celý tento prostor, výkonu by spíše pomohly paměti rychlejší (GDDR5), které ovšem tato karta ani nepodporuje. Na druhou stranu díky tomuto množství opravdu nebude „ukusovat“ ze systémové paměti, kterou tvoří jediný 4GB DDR3-1333 modul, druhý slot je volný pro případné rozšíření. Velikost paměti je podle mě dostatečná, další modul ovšem umožní těžit z dvoukanálového zapojení, což by na škodu být nemuselo.

Pro ukládání dat je k dispozici 750GB SATA disk s rychlostí 5400ot./min, což stačí na slušnou porci dat a v rámci kategorie bych to vyzdvihl jako plus. V notebooku je umístěna i Super Multi DVD mechanika.

Výbava porty i konektivita je zcela průměrná, což je u notebooku s podprůměrnou cenou velké plus. Konektivitu zajišťuje dnešní klasická trojka – Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0 a gigabitový Ethernet. Porty jsou v sestavě: jedno USB 3.0, dvojice USB 2.0, VGA i HDMI pro obrazový výstup, dvojice audiokonektorů, čtečka paměťových karet a 0,3Mpx kamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván bez operačního systému, což může znamenat velkou výhodu pro ty, kteří nebudou mít problém s některou z alternativ, linuxové systémy už dnes notebook plně obslouží, ale většina uživatelů tohoto typu notebooku bue toužit spíše po Windows, které cenu zvednou rámcově o 3000 Kč. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena Asusu K53SD v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2350M (2,3 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 610M s 2 GB, HDD 750 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a bez OS činí 9981 Kč bez DPH (12 054 Kč s DPH).

Představení

Diskuse