Asus K55A - levný všeuměl ve slušivém kabátu

1. 10. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus K55A míří především do oblastí, kde je zapotřebí výkon, ale je trochu hlouběji do kapsy. I za velmi rozumné peníze můžete dostat procesor Intel Core i5, rychlou paměť a základní rozhraní včetně těch nejmodernějších. A silnou stránkou tohoto notebooku jsou hliníkové části, které zajišťují jak pevnější šasi, tak vzhled často patřící k notebookům o třídu dražším.

Asus K55A - levný všeuměl ve slušivém kabátu

Nebudeme si nic namlouvat, K55A je entry-level notebook, který je určen těm, kteří mají hlouběji do kapsy a nemohou si zas až tolik vybírat. Kompromisů je samozřejmě povícero, ale na to, v jaké cenové třídě se pohybujeme, nejde o žádný průšvih. A třeba pro studenta střední školy nebo nenáročné použití jako je (ideálně druhý) notebook v domácnosti může být právě díky ceně i standardní výbavě jako dělaný.

Design staví hlavně na zajímavě strukturovaném povrchu víka a hliníkových částech šasi notebooku. Ty se zdají být především estetickým prvkem, neboť bílá varianta si vystačí pouze s plasty, přestože má na pohled totožnou konstrukci. Ale hliník je přeci jen spojován s vyšší tuhostí a pevností stejně jako s vyšší cenovou kategorií. Jaký je faktický rozdíl v charakteristikách šasi s a bez hliníkových panelů říci nedokážu, na to by bylo potřeba přímého srovnání. V ostatních ohledech notebooku není co vytknout, Asus se chlubí oceněnou chiclet klávesnicí, ta je i v 15'' notebooku spojena jen s malým rámečkem, takže by její ergonomie neměla být nijak nekvalitní, samozřejmostí je nevelký zdvih, ale na to jsou dnes uživatelé notebooků většinou zvyklí.

15'' notebook s rozměry 378 x 251 x 25,5 - 31,9 mm a hmotností 2,52 kg i s baterií je dnes řekněme v průměru kategorie, lze najít i výrazně lehčí kousky, ale budou mít cenovku s trochu jinou částkou. A dokonce ani u dražších přístrojů není až tak obtížné najít i o 200 g těžší kousky. Obecně považuji hranici 2,5 kg za pocitově důležitou ve vztahu k mobilitě a častému přenášení. Pokud vás baví tahat větší notebook (zejm. třeba do školy), neměl by to být až tak velký problém, zejména máte-li k tomu uzpůsobený batoh. Obecně ale pro přenášení vítězí výrazně menší stroje, dnes zejména tablety. Mobilitě příliš nenahrává ani výdrž na baterie, která s Li-Ion akumulátorem o šesti článcích a s kapacitou 4700 mAh udrží notebook v chodu jen kolem 3 hodin, v plném zatížení samozřejmě méně.

Displej s úhlopříčkou 15,5'' a rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů) je běžné TN konstrukce, je lesklý a podsvícený LED. O mnoho více toho říci nelze, stále jde o nejvyráběnější panel na trhu a najdou se zde jak vysoce kvalitní kusy, tak levnější s horšími pozorovacími úhly a různým podáním barev.

V Asusu K55A lze najít několik procesorů Intel od Pentií B970 (2,3 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), kterým chybí většina technologií včetně Turbo Boostu a Hyper-Threadingu, až po zajímavý Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, (TB 3,1 GHz), 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) s plnou výbavou. Ve všech procesorech je integrováno grafické jádro Intel HD 4000, které se stará o všechno zobrazování, což znamená, že notebook není zrovna nejlepší co se 3D výkonu týče, ale teoreticky je na něm spustitelné cokoli. V praxi se budete muset obejít bez nejnáročnějších titulů nebo je hrát na nejosekanější nastavení. Paměťový systém je tvořen jedním 4GB modulem DDR3-1600, což není pro běh systému a většiny aplikací vůbec špatné, ovšem nelze než doporučit koupi druhého modulu (v nejhorším i s nižší kapacitou), který přinese dost výrazné zvýšení výkonu integrované grafiky. Je ovšem otázkou, zdali to typickému uživateli bude stát za to.

Datové úložiště se ničím nevymyká normálu, jde o 500GB pevný disk s rychlostí rotace datových ploten 7200 ot./min. Znamená to, že pevný disk už je docela svižný a neměl by příliš zdržovat zejména při načítání systému. Notebook je také doplněn o optickou DVD Super Multi vypalovačku, která se sice může hodit pro vypalování záloh nebo CD do starých autorádií, ale technologie už jsou trochu jinde.

Co se týče konektivity a portů, Asus se příliš neliší od běžných notebooků, to co u něj najdete prakticky kdekoli jinde, teprve drahé business modely mívají něco navíc. Wi-Fi b/g/n adaptér, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet obstarají veškeré důležité spojení s okolím. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden 2.0. Následuje dvojice obrazových portů (HDMI a VGA), dvojice audiojacků a čtečka paměťových karet (SD a MMC), pro videokonference 0,3Mpx webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium SP1 64bit. Asus žádný další software, krom firemních driverů a utilit nezmiňuje. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS K55A v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, (TB 3,1 GHz), 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 1x USB 2.0 s Win 7 HP se pohybuje kolem 13 000 Kč bez DPH (15 600 Kč s DPH).
Sestavy s Pentiem B970 a totožnou výbavou se pohybují pod 10 000 Kč bez DPH (12 000 s DPH).

Představení

Diskuse