Asus K75VJ - čtyřjádro s Windows 8

29. 10. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme multimediální DTR notebook od Asusu, který má jednu zajímavou vlastnost, totiž jde o první představovaný notebook s Windows 8. Jinak to žádná velká událost není, ale 17'' displej ve spojení se čtyřjádrovým procesorem, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA a rozumnou cenou může zaujmout kohokoli, komu vyhovuje větší obrazovka a naklade velké nároky na mobilitu.

Asus K75VJ - čtyřjádro s Windows 8

Asus přichází s notebookem, který si podle rozměrů a hmotnosti zaslouží kategorii DTR (náhrada stolního PC). Jde spíše o multimediálně zaměřený kousek, který disponuje velice příjemným výkonem, ale dedikovaná grafika nepatří mezi ty, které bych nazval přímo herní, přestože bezesporu prokáže v řadě případů velice dobrou službu.

Notebook je tak trochu i stylovka, opět se netváří jako herní „mašina“ plná světélek a pára z ní také nepůjde, provedení je spíše funkční a elegantní, hlavní roli hraje kartáčovaný hliník, který jednak úplní úlohu ochrany displeje, jedna dodává styl v prvcích použitých na tělo, i když tam z konstrukčního hlediska hrají prim plasty. Pokud potřebujete 17'' displej a netrápí vás pokročilé business funkce jako je dokování, hodí se Asus K75VJ prakticky kamkoli, na poradu i babičce na stůl s háčkovanou dečkou proti prachu.

Rozměry notebooku jsou 420 x 282 x 34,6 - 38,6 mm a hmotnost činí 3,11 kg, což v rámci třídy není nijak špatný výsledek. Mobilita ovšem není valná. Prvním diskvalifikujícím prvkem je samozřejmě velikost, ale jsou lidé, co jsou ochotni tahat leccos leckam, druhým pak výdrž na baterie, která do určité míry vysvětluje nízkou hmotnost. Li-Ion baterie se šesti články a kapacitou 4700 mAh je určitě zajímavá v nějakém 14'' notebooku, zde ovšem znamená výdrž „až“ 2,5 hodiny, v okamžiku, kdy nastartujete grafiku a přidáte Wi-Fi, jste někde kolem jedné hodiny. A to je pak marné, bez elektrické zásuvky se neobejdete.

17,3'' TFT displej má lesklou povrchovou úpravu a pracuje v nativním rozlišení 1600 x 900 pixelů (HD+), což považuji za prima rozlišení na svém 14'' ThinkPadu, ale u 17'' notebooku už bych dnes očekával Full HD i u nižší cenové třídy, a to Asus už také není jen za hubičku. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED).

Na Asusu K75VJ je asi nejkrásnější věcí čtyřjádrový procesor Intel Core i7-3610QM (2,3 (3,3 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), který podává velmi dobré výkony. Nejlépe vynikne samozřejmě pokud používáte optimalizované programy pro paralelní výpočty a nebo běží více programů najednou. K dispozici je vedle integrované grafické karty Intel HD 4000 také dedikovaná karta NVIDIA GT 635M, což už dnes není zrovna herní řešení, nadšený jsem z ní byl, pokud se prodávala před rokem pod názvem GT 555M. Je založena na starší architektuře Fermi, nikoli na novém Kepleru, ale má oproti předchůdkyni alespoň lépe odladěné drivery a také mírně upravené frekvence. Pracuje se 2 GB vlastní grafické paměti a dá se říci, že se hrami typu Skyrim, FIFA 2011, Dirt 3 (všechny 2011) nebo Battlefield: Bad Company 2 (2010) si poradí na nastavení high (nikoli Ultra). Jako herní stroj je tedy poměrně použitelná a spustíte na ní i ty nejnovější hry, ovšem nastavení detailů bude vyžadovat trochu pozornosti a asi to nebude vyloženě na chlubení. Paměťový systém sestává z 8 GB DDR3-1600 ve dvou paměťových modulech, což znamená asi nejlepší dnešní možnou konfiguraci, kdy na veškerou práci, na kterou notebook stačí, budete mít dostatek paměti a integrovaná grafika bude mít slušný výkon díky dvoukanálovému zapojení.

Paměťové úložiště je tvořené běžným 1TB diskem s rychlostí rotace ploten 5400 rpm, neočekávejte tedy žádné nadprůměrné výkony . Do notebooku se samozřejmě vešla i DVD Super Multi vypalovačka.

Konektivita zahrnuje pouze současné tři nejobvyklejší a dostačující adaptéry: Wi-Fi b/g/n adaptér, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Následuje HDMI a VGA pro vyvedení obrazu, dvojice audiojacků (sluchátka a mikrofon) a čtečka paměťových karet, HD webkamera, mikrofon a značkové reproduktory Altec/Lansing se zvukovým softwarem Asus SonicMaster Lite. Celkem se dá očekávat slušná kvalita zvuku, ale to především díky velikému tělu a možnosti použít o něco větší měniče.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Výrobce neinzeruje žádnou speciální softwarovou výbavu vyjma zálohy tovární instalace a ovladače. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Asus K75VJ v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3610QM (2,3 (3,3 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M 2 GB, SATA HDD 1 TB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8 64bit činí 17 499 Kč bez DPH (20 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse