Dell Alienware M17x - UFO na Vašem stole

28. 5. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell představuje herní 17'' notebook z řady Alienware, který si s ničím nespletete. Ve zcela osobitém designu trůní procesor Core i7, špičková grafická karta nebo dva pevné disky propojitelné do RAID. Za dokonalý výkon a opulentní výbavu se ovšem platí jak rozměry a hmotností, tak penězi.

Dell Alienware M17x - UFO na Vašem stole

Alienware byla kdysi firma, která přišla s jasným konceptem – nejsilnější a nejvýkonnější notebooky ve zcela nezaměnitelném designu vesmírných lodí (byť překvapivě se stylem H. R. Gigera, který je výtvarným otcem Vetřelce, nemá nic společného). Přes vysoké ceny a docela povedený marketing firma nedokázala udržet přijatelné zisky a nakonec ji pohltila tehdejší jednička na mobilním trhu, společnost Dell. Ta uplatnila úspory z rozsahu, centrální objednávání součástek a podobné kulišárny, které dokázaly srazit ceny těchto designových kousků na dohled „obyčejnému“ hráči.

Řada Alienware má u Dellu čtyři subkategorie podle rozměru úhlopříčky displeje (11'', 14'', 17'' a 18''), které mají společné typické chladicí průduchy na krajích čelní strany a bohaté LED podsvícení jak klávesnice či loga, tak právě i těchto průduchů. My si dnes představíme verzi se 17,3'' displejem. Jedná se o velký a hlavně těžký DTR notebook, jehož místo lze hledat hlavně na nějakém kousku nábytku, protože na přenášení se nijak zvlášť nehodí, natož na práci v terénu. Ale kompaktnost je notebookům naštěstí vlastní, takže není problém dojít ke kamarádovi na LAN party. Do školy bych ho ovšem s úctou k vlastním zádům či ramenům (to podle toho, jestli preferujete batoh či brašnu) nenosil. S hmotností 4,26 kg by si ho člověk mohl splést i s větším notebookem nebo rovnou s CRT monitorem, rozměry 410 x 304 x 44,5 - 45 mm také nejsou zanedbatelné, především výška notebooku připomíná dávné modely. Na druhou stranu rozměry jsou celkem vkusně maskovány designem, průduchy, zkosení, ostře řezaný profil, to vše notebook dělá krásným, aniž by měl ztratit svou muskulaturu. V útrobách notebooku je i devítičlánková baterie s výkonem 90 Whr, výrobce u ní však žádné další údaje neuvádí a vzhledem k osazeným komponentám si ji ani nedovolím odhadnout.

17:3'' displej představuje to nejlepší, co u Dellu našli mezi TFT modely. Má LED podsvícení, úhlopříčku Full HD (1920 x 1080 pixelů) a vzhledem ke grafickému výkonu bych se nebál ani profesionálních aplikací (i když modelovat v profi programech by mohlo působit poněkud groteskně). Vyšší kvalitu už můžeme najít jen mezi jinými úzce specializovanými notebooky, které pro potřeby grafiků používají IPS panely.

Za velké tělo ode mě v předchozích odstavcích Alenware M17x zrovna pochvaly neslyšel, ale na druhou stranu – má to odůvodnění, totiž chlazení vysokovýkonného hardware. Na začátek ani ne půl roku starý čtyřjádrový procesor – Intel Core i7-2670QM (2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), k němu druhou nejvýkonnější grafickou kartu, kterou disponuje AMD, totiž Radeon HD 6990M se 2 GB GDDR5 paměti, 1120 unifikovanými shadery na frekvenci 715 MHz a s 256bitovou paměťovou sběrnicí. V této sestavě vás tedy nezaskočí ani nejnovější 3D hry, i když je třeba zvážit, zda ty nejnáročnější nechat na maximální detaily v nativním rozlišení displeje, přeci jen se pohybujeme v rozměrech, které mají i stolní panely, ovšem mobilní grafické karty přeci jen výkonu svých stolních sourozenců dosahovat nemohou (stolní karty mají často nároky na elektrickou energii jako celý notebook vyšší třídy). Vše je doplněno 8 GB ve dvou 4GB DDR3-1333 modulech.

Díky rozměrům bylo vedle naddimenzovaného chlazení osadit i dvojici pevných disků, které si samozřejmě můžete i spřáhnout do jednoduchých RAID polí (0,1,10). Výrobce osadil Seagate Momentus XT Solid State Hybrid v 500 GB variantě (celkově tedy 1 TB) s rychlostí 7200 rpm. Lze předpokládat, že dvojice rychlých disku úplně potichu nebude. V době cloudových úložišť a distribuce her po Steamu je optická mechanika už lehkým anachronismem, zejména když k Full HD displeji přibalíte jen DVD Super Multi vypalovačku. Pokud už optiku, pak k takovémuto stroji jednoznačně Blu-ray.

Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma b/g/n a Bluetooth adaptér 4.0. Po stranách přístroje nalezneme hned čtveřici USB, dvě jsou ve verzi 3.0, druhá dvě ve verzi 2.0, z toho jeden v kombinaci s eSATA. Bohaté jsou možnosti „rozvádění“ obrazu, k dispozici je jak DisplayPort, tak HDMI a dokonce postarší VGA (což je prima kvůli projektorům). Notebook disponuje i čtveřicí audiokonektorů, totiž dvěma výstupy, jedním vstupem a jedním konektorem pro S/PDIF. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet 9v1 a 2,1 Mpx webkamera se dvěma mikrofony.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Ultimate, ovšem pouze v anglické verzi, dále dostanete programovou výbavu AlienFX, AlienTouch, AlienFusion a AlienAdrenaline nebo autoupdater. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Dell Alienware M17x v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2670QM (2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6990M se 2 GB GDDR5, HDD 2x 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0 (1x kombi eSATA), Bluetooth a s Win 7 Ultimate Eng činí 41 658 Kč bez DPH (49 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse