Dell Latitude ST - tablet s Windows do firem

9. 1. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Tablet má dnes v nabídce prakticky každý, proto i Dell vyprojektoval 10'' model. Na rozdíl od většiny konkurence s ARM architekturou a androidem se ale jedná o zařízení s procesorem Intel Atom a Windows; Dell jej zařadil do modelové řady Latitude určené především pro businessmany.

Dell Latitude ST - tablet s Windows do firem

Řada Latitude patří nejlépe do vyšší střední třídy v podnikovém segmentu. Pro manažery nebo lidi přicházející do styku s klienty. A tak i tablet musí vypadat jako business nástroj, Dell je zvyklý i na určitou prestiž spojovanou s jeho jménem, nesmí se tedy dát zahanbit. Rozhodl se tedy pro prestižnější součástky a nakoupil je u Intelu, software pak u Microsoftu. Očekává od toho především perfektní kompatibilitu s běžnými notebooky a PC s Windows. Konec konců tablet má být především pro mobilní nasazení a očekává se, že ho často budete připojovat a synchronizovat.

Na designu tabletu, zejména pokud má být co nejkonzervativnější, toho moc vymyslet nelze. Dell zvolil černou barvu a kvalitní plasty, část těla je i pogumovaná, takže přístroj lépe snáší nějaké to ťuknutí, s trochou štěstí i pád z malé výšky na zem.

Rozměry zařízení 270 x 186 x 15 mm dávají tušit, že jde o přístroj s 10'' displejem. Jeho hmotnost 816 g vás nikterak nezatíží, což je samozřejmě to, co od tabletu očekáváme, ale musím podotknout, že konkurence je na tom léea a pohybuje se až kolem 750 g. Zde to vyvažuje lepší výbava. Čelní strana je vyvedena v lesku a překryta speciálním tvrzeným sklem. Baterie má čtyři Li-Iontové články, výkon 40 Wh a udrží přístroj v chodu až 6 hodin, což by často mohlo stačit na celý pracovní den, neboť občas se do kanceláře podívá skoro každý, ovšem úplná pracovní svoboda to není a s tablety na platformě ARM se reálná výdrž dle všeho ani přes téměř dvojnásobnou baterii (oproti průměrným ARM tabletům) nemůže rovnat.

Displej má rozlišení WXGA (1200 x 800), které mám osobně raději než HD ready rozlišení, ale rozdíl je to jen nepatrný a na práci obvykle nemá žádný velký vliv. U 10'' obrazovky je toto rozlišení už velmi jemné, ale je standardem třídy a práce s ním je příjemná. Podsvícení obstarávají LED. Dislej je kapacitní dotykový a tablet má ve výbavě i digitální pero, které společně se softwarem na rozpoznávání ručně psaného písma posune použitelnost tabletu výrazně vzhůru. Pro bezpečnost je displej překryt zmiňovaným sklem Corning Gorilla, které má odolat většině škrábanců a je matné. Bohužel není antireflexní. Antireflexní vrstva by dovolila vyrobit displej s lepším podáním barev, ale významně by navýšila cenu.

Alfa a omega tohoto tabletu se skrývá přímo v srdci „eSTéčka“, totiž použitý procesor. Jednojádrový "starý známý" Intel Atom Z670 je klasickym x86 procesorem, takže se jedná o "notebook bez klávesnice", nikoliv o "přerostlý mobil". K procesoru Atom patří čipset SM35 s integrovaným grafickým jádrem GMA600 a schopností přehrávat HD filmy. RAM je osazena o velikosti 2GB v jediném modulu DDR2-800, více ovšem paměťový řadič v procesoru ani neumožňuje. O skladování dat se stará 128GB SSD. A v rámci originálního příslušenství je připravena i externí DVD mechanika.

O konektivitu se starají Wi-FI a/b/g/n a Bluetooth 4.0LE, možností je i pořízení konfigurace s širokopásmovým 3G modemem pro režim HSPA+ a GPS. Na poměry mezi tablety má i celkem širokou nabídku portů, totiž USB 2.0, HDMI, kombinovaný konektor pro audio (vyžaduje sluchátka s mikrofonem, které toto podporují) a slot čtečky SD karet. Obzvláštní výhodou je dokovací konektor, takže není zapotřebí použít jediné USB na tabletu. Patřičné konfigurace pak mají samozřejmě i slot na SIM kartu.

Do výbavy patří i monofonní reproduktor, přední webkamera s rozlišením 720p, na zadní straně je fotoaparát s rozlišením 5 Mpx. A milou a praktickou pozorností je samozřejmě odkládací oddíl na stylus, který se tak neztratí. Zabezpečení je realizováno pomocí TPM 1.2 čipu, který umožňuje kvalitní šifrování a zprávu hesel, mechanicky můžete zabezpečit tablet přes Kensington Lock. Jako volitelné příslušenství se prodává i dokovací stanice s trojicí USB 2.0, gigabitovým Ethernetem, HDMI a zvukovým výstupem.

Operačním systémem jsou Windows 7 Professional (který tablety s ARM procesory mít nemohou), dále je v notebooku SyncUP powered by Nero, Cyberlink Power DVD, Waves Maxx Audio 3, Blio eReader, Skype Video Conferencing, Dell Webcam Central a Adobe Acrobat Reader. Záruka je na 3 roky next business day u zákazníka v pracovní dny s opravou do druhého dne.

Koncová cena Dell Latitude ST v konfiguraci s Intel Atom Z670 (1,5 GHz, 512 kB L2 cache, TDP 3 W), 2 GB RAM, grafickým čipem Intel GMA600, SSD 128 GB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0LE, HDMI a Windows 7 Pro činí 19 200 Kč bez DPH (21 600 Kč s DPH). Konfigurace s 3G modemem 21 500 Kč bez DPH (25 800 Kč s DPH).

Představení

Diskuse