Dell Vostro 3460 - ve třech barvách hliníku

12. 11. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell Vostro je malý a poměrně lehký notebook vhodný všude, kde potřebujete mobilní výkon a vyžadujete kompromisní obrazovku - ani moc malou, ani velkou - právě 14''. Vybaven je hliníkovým šasi, podsvícenou klávesnicí a čtyřjádrovým procesorem i zajímavou dedikovanou grafikou, takže zvládne i multimédia a trochu zábavy.

Dell Vostro 3460 - ve třech barvách hliníku

Dell Vostro 3460 je 14'' mobilní přístroj, který je určen především do malých a středních podniků, kde se nepočítá s centralizovanou správou notebooků, zajímavý může být i pro kohokoli dalšího, kdo potřebuje výkonnější stroj s docela dobrými multimediálními vlastnostmi. Vyrábí se v několika barvách, takže může působit i jako stylovější doplněk, i jako uměřený kancelářský stroj. Na designu mě zaujala především konstrukce uchycení víka a přesahující zadní část. Nedokážu říct, jak to bude praktické, z toho bych měl spíše obavy, ale zajímavé to je rozhodně dost. Atmosféru dotváří podsvícená klávesnice, škoda, že není sladěné s barvou notebooků, protože bronzové či červené podsvícení by mě velmi bavilo.

V převážně hliníkovém, a tedy dosti odolném šasi o rozměrech 345,5 x 244 x 28 - 30,1 mm najdeme moderní sestavu součástek, celé to váží pouze 2,23 kg. Samozřejmě nejde o Ultrabook, ale už se k němu docela blíží. Vyšší základna znamená větší odolnost, přitom mobilita nijak zvlášť dotčena není, i když známe i štíhlejší notebooky. Vysoké mobilitě nahrává i šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 48 Wh, dobu výdrže sice výrobce neudává, ale pokud se spokojíte s integrovanou grafikou, nebude to jistě špatné, při běhu dedikovaného čipu ovšem půjde doba výdrže rychle dolu, podepíše se na tom samozřejmě i intenzita podsvícení displeje nebo zapnutá Wi-Fi.

14'' displej má pro mě malý mínus za rozlišení pouze HD ready (1366 x 768 pixelů), ovšem řadě lidí může právě tohle rozlišení na této úhlopříčce připadat vhodné, já oceňuji jemnější. Naopak velkou pochvalu zaslouží antireflexní povrchová úprava, která kombinuje ty lepší vlastnosti lesklých (podání barev) a matných (eliminace světelných odrazů) displejů. LED podsvícení je už dnes samozřejmostí, ale pořád je to ta nejlepší dostupná technologie.

Základem počítače je čtyřjádrový procesor Intel z aktuální generace Ivy Bridge Core i7-3612QM (2,1 (TB 3,1) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) spolu s čipovou sadou Intel HM77 a sdíleným grafickým řešením Intel HD 4000. Přes technologii Optimus se může v případě potřeby vyššího výkonu připojit i dedikovaná karta NVIDIA GeForce GT 630M, která je ovšem postavena na starší generaci s jádry Fermi. Osobně bych velmi uvítal GT 640M, která už je na Kepleru, myslím, že v této cenové relaci už by to stálo za zvážení. Karta má pro sebe vlastní 1 GB paměti, vedle toho je osazena i systémová paměť o velikosti 8 GB ve dvou DDR3-1600 modulech. I z nich si grafická karta může v případě potřeby trochu „ukousnout“, obvykle to ale nebývá třeba.

Paměťové úložiště tvoří SATA pevný disk s kapacitou 750 GB a rychlostí 7200 rpm, který patří k tomu lepšímu v běžné nabídce, nicméně SSD to není. D notebooku se vešla i optická mechanika typu Super Multi DVD, její absence by mi ovšem nijak zvlášť nevadila.

Konektivitou se nijak neliší od toho, co můžeme běžně očekávat – Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Mezi porty dnes jednoznačně kralují USB 3.0, kterých je tu hned čtveřice, z toho jeden s možností trvalého napájení. Následují VGA a HDMI, čtečka paměťových karet 8v1 a dvojice zvukových konektorů. Nechybí HD webkamera (s rozlišením 720p) a duální mikrofón.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit. Ve výbavě najdete vlastně pouze utility od výrobce a MS Office Starter Edition, jinak je softwarová výbava celkem chudá, jak je u Dellu zvykem, což vítám. Uživatel po koupi nemusí nic odinstalovávat a má jistotu, že v notebooku bude jen to, co si sám instaloval a co opravdu potřebuje nebo chce. Záruka je tříletá.

Koncová cena pro Dell Vostro 3460 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3612QM (2,1 (TB 3,1) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 630M 1 GB, SATA HDD 750 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 21 658 Kč bez DPH (25 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse