Dell Vostro 3560 - klasika s 15''

17. 12. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell Vostro 3560 je základní univerzální notebook s 15'' obrazovkou určený jak do firemního prostředí, tak pro domácnosti. S výbavou moderními procesory Intel Core generace Ivy Bridge, volitelně dedikovanou grafickou kartou, pevným diskem i přijatelnou konektivitou se díky širšímu cenovému záběru může stát zajímavým pro opravdu pestrou paletu uživatelů.

Dell Vostro 3560 - klasika s 15''

Dell Vostro 3560 je opravdový univerzál – využití najde v domácnostech i firmách, kde nevyžadují dokování a nejpokročilejší funkce centrální správy. Není nejlepší ani pro extrémně mobilní nasazení, ale přenášení nevylučuje – to už je charakter této velikostní třídy. Možná není zrovna designovou perlou, ale ostudu také neudělá – prostě univerzál jak má být.

Velkou výhodou může být i širší nabídka výbavy – od staršího Core i3 z minulé generace Sandy Bridge pro úplně nenáročné zákazníky po Core i7 pro nadšence. Ale osobně věřím, že nejprodávanější budou verze s aktuálním Intel Core i5, protože nabízejí nejlepší poměr ceny a výkonu. Technologie Turbo Boost a výhody plynoucí z nové architektury hravě převáží nevelký cenový rozdíl, naopak Core i7 a lepší displej už zákazníka odesílají k maličko dražším notebookům, většina z těch, kteří na takové výbavě trvají, bude nejspíše oslovena vyššími řadami v nabídce.

Velikostní parametry 375,4 x 260,2 x 28,8 - 32,5 mm odpovídají normám této třídy a jsou určeny především velikostí displeje. Hmotnost 2,57 kg není úplně nejnižší, ale mobilitu úplně nevylučuje. Faktem je, že pro mobilní použití je lépe hledat mezi Ultrabooky nebo dokonce tablety, to podle vašich požadavků, ale plnohodnotný notebook nabídne lepší konektorovou výbavu, snazší chlazení výkonnějších komponent a celkem solidní dojem. Možná mu chybí více stylu a ne každému se bude chtít tahat s půl třetím kilogramem, ale ve studentských letech mi nedělaly problémy ani těžší přístroje. Co se týče doby výdrže na baterie, výrobce ji neuvádí, ale údaje typ Li-Ion, 6 článků, výkon 48 Wh dávají tušit, že bude pouze průměrná.

Na použitém displeji je pozoruhodná především jedna vlastnost, totiž použití antireflexního povrchu, který obvykle kombinuje lepší stránky obou dosud běžnějších technologií – hloubku a podaní barev i nepatrné odlesky při nevhodném osvětlení. Rozlišení (HD ready – 1366 x 768 pixelů), podsvícení (LED) poměr stran (16:10) i velikost (15,6'') jsou zcela standardní. Dobrý dojem z celého notebooku podporuje ještě podsvícená klávesnice.

Jak jsem již předeslal, na výběr je ze tří procesorů, ovšem těžiště prodejů se očekává od modelů s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) a čipovou sadou Intel HM77. Levnější verze budou spoléhat pouze na integrovaný grafický čip Intel HD 4000, který je pro běžnou práci naprosto dostačující a bude první volbou především pro firemní použití, naopak tam, kde oceníte větší 3D výkon (zejména ve hrách, částečně u editace videa) nastupují možnosti volitelné dedikované karty AMD Radeon HD 7670M s 1 GB vlastní paměti. Tato karta s 480 stream procesory, 128bitovou paměťovou sběrnicí a možností osadit GDDR5 paměti rozpohybuje i současné hry typu FIFA 13 nebo F1 2012, ovšem v nejnáročnějších titulech jako je Hitman: Absolution už výkonem selhává. Paměťový systém je tvořen jediným modulem DDR3-1600 s kapacitou 4 GB. U sestav s dedikovanou grafikou je to dostačující, u těch s integrovanou bych doporučil rozšíření, a to především kvůli výhodám z dvoukanálového zapojení, kapacita hlavní roli nehraje.

Paměťové úložiště je zde pouze v podobě pevného disku, v různých sestavách najdeme kapacity 320 GB, 500 GB nebo i 750 GB, vždy u SATA disků s 7200 ot./min, takže lze očekávat přijatelnou dobu odezvy. Samozřejmostí je i optická DVD Super Multi mechanika, i když přibývá druhů a typů notebooků, které se bez optiky klidně obejdou.

Konektivita je zcela plnohodnotná, pro komunikaci slouží obvyklá trojice adaptérů. Z bezdrátových technologií najdeme Wi-Fi a/b/g/n i Bluetooth 4.0, po kabelu lze připojit gigabitový Ethernet. Po stranách notebooku je čtveřice USB 3.0 (jeden s podporou stálého nabíjení), následuje HDMI a externí VGA, dvojice zvukových konektorů a čtečka paměťových karet 8v1, slot pro ExpressCard /34 a dokonce čtečka otisků prstů (ovšem bez TPM). Ve výbavě nechybí ani webkamera 720p a integrovaný duální mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 professional 64bit. Ve výbavě výrobce uvádí pouze MS Office Starter Edition. Záruka je na 36 měsíců.

Koncová cena pro Dell Vostro 3560 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou AMD Radeon HD 7670M s 1 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 17 658 Kč bez DPH (21 190 Kč s DPH).

Představení

Diskuse