Fujitsu LIFEBOOK A532 - všestrannost a konektivita

25. 6. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu nabízí 15'' univerzální notebook, který určitě nemusí posloužit jen jako multimediální centrum, ale blízko má díky možnostem rozšířené konektivity i k pracovním notebookům vhodným především pro tzv. malé podnikání (small business). Svým uživatelům poskytne antireflexní displej, procesory Intel Core 3. generace (Ivy Bridge) i volitelnou výbavu v podobě 3G modemu.

Fujitsu LIFEBOOK A532 - všestrannost a konektivita

LIFEBOOKY mají kdesi hluboko kořeny v noteboocích pro profi nasazení v korporátním prostředí, ovšem firma už dávno usoudila, že je potřeba z dobré značky vytěžit co nejvíce, proto nabídla i jednodušší řady pro běžné uživatele. A zrovna jeden takový notebook tu dnes máme. S 15'' displejem se jedná o všestranný přístroj, který může stejně dobře posloužit v kanceláři, doma či ve škole v rukou studentů i učitelé, případně třeba i státních úředníků, alespoň tak si to Fujitsu ve svých materiálech představuje a já nic nenamítám.

Tvary notebooku jsou lehce zaoblené a spíše jednoduché, tělo i víko notebooku je černé, jen opěrka pod dlaně je k vidění v leskle černé nebo stříbřité variantě. Osobně se mi líbí spíše střízlivější černé řešení, někdo třeba ocení drobné oživení v barvě kovu. Klávesnice je plnohodnotná, má i numerický blok, navíc okraje kolem klávesnice jsou opravdu úzké, takže nebylo třeba ani dělat příliš kompromisů co se velikosti kláves týče.

Mobilita určitě největší zbraní tohoto notebooku nebude, ale tak ani není myšlen. Na druhou stranu, hmotnost 2,4 kg u notebooku s rozměry 378 x 252 x 34,2 mm rozhodně není špatná, ba spíše patří mezi ty lepší v této kategorii a není se tedy třeba obávat přenášení do školy či práce. Pokud je ovšem přenositelnost či doba výdrže hlavním požadavkem, hledejte v jiné kategorii. Ostatně, výdrž až 6 hodina a 20 minut není vůbec špatná, má ji zajistit Li-Ion akumulátor se 6 články, kapacitou 4400 mAh a výkonem 48 Wh. Mimochodem, všimli jste si, jak jsou výrobci stále méně a méně ochotni sdělovat podrobnější údaje o akumulátorech? Za toto Fujitsu chválím.

Displej notebooku má úhlopříčku 15,6'' a rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů). Není ničím příliš zajímavý, poměr stran 16:9, LED podsvícení, to je zcela běžné, ale jeden odkaz na business kořeny tu najdeme, totiž antireflexní povrch. Ten kombinuje výhody lesklých a matných displejů, přičemž eliminuje tu největší nevýhodu – odlesky.

V LIFEBOOKU A532 se lze setkat se třemi procesory, každý je určen jinému zákazníkovi a také poměrně dost určuje výslednou cenu – základem je Intel Pentium B960 (2,2 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) bez Hyper-Threadingu, vyráběný 32nm procesem; vyváženou ekonomickou alternativou Intel Core i3-2350M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) a ti, co potřebují od takovéhoto notebooku vyšší výkon mohou zvolit Intel Core i5-2450M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Všem sekunduje čipset Intel HM76. O výpočty grafiky se v závislosti na tom kterém použitém procesoru starají integrovaná jádra Intel HD 3000 nebo HD 4000. To znamená, že výkon ve 3D aplikacích není světoborný, ale v procesorech Ivy Bridge posunul Intel možnosti grafiky o slušný kus dál, takže na rozdíl od dřívějška by neměl být problém spustit jakýkoli program či hru, i když u nejnovějších titulů samozřejmě půjde o minimální nastavení a většinou s nehratelným framerate. Je příjemné, že Fujitsu v rámci nové generace procesorů využilo i inovovaný paměťový řadič a hned osadilo moduly DDR3-1600 (PC3-12800) a velikosti 4 GB. To je ovšem také celková velikost systémové paměti. Pokud se stane tento počítač z jakéhokoli důvodu tím, který si pořídíte, ale budete chtít hrát i novější hry, doporučuji dokoupit druhý modul, ani ne tak kvůli kapacitě, jako kvůli výhodám dvoukanálového zapojení, které integrované grafice dost výrazně pomůžou (zvýšení výkonu v rámci desítek procent).

Notebook se dodává pouze s pevnými disky, i když si samozřejmě můžete pořídit i běžné SSD. Každopádně v nabídce jsou HDD s kapacitami od 320 do 750 GB a rychlostí 5400 ot./min. Ve výbavě je i optická DVD Super Multi mechanika, příplatkově i Blu-ray mechanika, ta ovšem na českém trhu k vidění není.

O konektivitu se stará klasická trojice ve složení Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth adaptér 4.0+EDR. Na přání můžete dokoupit i 3G/UMTS modul Sierra Wireless Gobi 3000 (UMTS download 14,4 Mbit/s,upload 5,76 Mbit/s). Porty představuje trojice USB 3.0 (jeden s trvalým nabíjením) a jeden USB 2.0 port, dále dvojice audiokonektorů, HDMI a VGA konektor, čtečka paměťových karet (MS/Pro, SD/HC) a další z dokladů business kořenů, ExpressCard slot 34 mm. Samozřejmostí je i webkamera s mikrofonem a Kensington Lock.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 ProFessional 64bit, k tomu jsou připojeny programy jako MS Office 2010 Starter, Adobe Reader, Cyberlink YouCam, Nero Essentials S a trial Norton Internet Security. Záruka je v době trvání 2 let s možností příplatkového rozšíření.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK A532 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2350M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 7 Pro činí 14 753 Kč bez DPH (17 780 Kč s DPH).

Představení

Diskuse