Fujitsu LIFEBOOK AH531 - rozšířená výbava na doma

30. 1. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu nabízí domácí univerzální notebook s 15'' obrazovkou, procesorem Intel Core i5, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA a lesklým designem v několika barevných verzích. Jde o počítač, který nejlepší službu odvede při multimediálním nasazení nebo při jednodušší práci - ale Fujitsu za něj požaduje férovou cenu, takže může být zajímavým pro začátečníky nebo uživatele s hlubšími kapsami.

Fujitsu LIFEBOOK AH531 - rozšířená výbava na doma

Dobrý a jednoduchý 15'' počítač, to je vždycky nejjistější základ modelové řady každého výrobce. Jistě, tolik se toho napovídá o tabletech a Ultraboocích, lidé z vyšší podnikové sféry si zase rádi kupují i na doma business modely, často kvůli kvalitě provedení nebo době výdrže na baterii, ale marná sláva, 15'' univerzál je ve skutečnosti stále ještě vládcem prodejů. A protože se v očích uživatelů často odvíjí hodnocení značky právě od prvních počítačů, které drželi v ruce, mít kvalitní entry-level počítač neví vůbec nedůležité. Jak se s tím popasovalo Fujitsu?

LIFEBOOK AH531 asi nemá moc čím překvapit, ale to od něj ani nikdy nechce a rozhodně to nepíšu v nějakém negativním významu. Tělo o rozměrech 378 x 252 x 36,5 mm je nastříkáno lesklou černou barvou na rámečku displeje i kolem šedavé klávesnice, víko je samozřejmě také lesklé, vybrat si můžete z černého či rudého provedení. Hmotnost není na tomto počítači určitě to hlavní, ale 2,5 kg, je poměrně vstřícná hodnota. Vzhledem k tomu, že podobný počítač se snadno může objevit v rukou studenta, dá se říci, že s touto hmotností si lze představit pravidelné nošení tohoto LIFEOOKU třeba do školy, navíc i šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 4400 mAh a výkonem 48 Wh dokáže udržet notebook v chodu až 6hodin 40 minut. A ve třídách bývá možnost alespoň jednou za den strávit nějakou chvíli připojený k elektrické síti, při rozumném užívání není ani se zapnutou Wi-Fi složité „pracovní“ den ve škole zvládnout. Mobilita je ovšem přijatelná jen z hlediska třídy a s Ultrabooky (které považuji za nejlepší dostupné „studentské“ modely) je naprosto nesouměřitelná.

Displej nepatří k žádným zázrakům a určitě se nad ním nepozastavíte. Je to prostě úplně obyčejný základ – 15,6'', rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), TFT technologie a LED podsvícení. Do Čech se dodává jen verze s lesklým povrchem, ovšem na dalších trzích se lze setkat i s matnou (anti-glare) verzí.

Notebook je postaven kolem procesoru Intel Core i5-2410M z 2. generace Sandy Bridge architektury (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) s podporou většiny technologií jako Turbo Boost nebo Hyper-Threading. Chybí Intel vPro a pokročilejší virtualizační nástroje, které při domácím použití bude potřebovat opravdu jen málokdo. Vykreslování grafiky zajistí čip NVIDIA GeForce GT 525M s 1 GB vyhrazené paměti. Výkon tohoto čipu samozřejmě není nijak závratný, zhruba dvojnásobný oproti integrovanému řešení od Intelu, ale v případě hraní novějších her budete rádi za každou fps. Paměťový systém obhospodařuje dva 2GB moduly DDR3-1333. 4 GB jsou naprosto dostačující pro práci s tímto počítačem a také těží z dvoukanálového zapojení, ovšem jsou obsazeny oba sloty a případné rozšíření bude tedy o toto složitější.

Jako datové úložiště slouží pevný SATA disk s kapacitou 750 GB a rychlostí 5400 rpm, osazena je také běžná DVD Super Multi vypalovačka.

V oblasti konektivity opět žádné překvapení nehledejme, vedle Wi-Fi adaptéru s podporou standardů b/g/n a Bluetooth 2.1 je tu už pouze gigabitový Ethernet. Zato u portů je výbava přeci jen bohatší, než je dnes v této kategorii běžné, byť velkou chybou asi je nezařazení USB 3.0. Teď už ale popořadě: trojice USB 2.0, HDMI a VGA výstupy, dvojice audiokonektorů, čtečka paměťových karet (MS/Pro, SD /HC) a dokonce široký 54mm ExpressCard slot. Zabezpečení je prakticky nijaké, pomineme-li softwarová hesla, zbývá pouze zdířka pro Kensington Lock. Samozřejmostí jsou naopak 1,3Mpx webkamera a integrovaný duální mikrofon.

Počítač je dodáván s OS Windows 7 Home Premium 64bit a zárukou po dobu 2 let. Jako další výbavu dostanete obslužný software, který je i přiložen na instalačním DVD. Přítomny jsou také MS Office 2010 Starter Edition, o dalším software se Fujitsu nezmiňuje, ale překvapilo by mě, kdyby chyběly prográmky typu přehravače multimédií nebo trial nějakého antiviru.

Koncová cena Fujitsu LIFEBOOK AH531 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 525M s 1 GB VRAM, Wi-Fi, 3x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64 činí 12 833 Kč bez DPH (15 400 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse