Fujitsu LIFEBOOK S782 - na cesty s 3G a s Core i7

20. 8. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu představuje nový pracovní notebook z řady LIFEBOOK S, který sama hodnotí jako 'pokročilý' a nabízí toho opravdu dost. Slušnou mobilitu zajišťuje hmotnost okolo 2 kg, a mnohohodinová výdrž na baterie, vysoký výkon procesory Core i7, dobrou využitelnost v kanceláři zase přítomnost dokovacího konektoru.

Fujitsu LIFEBOOK S782 - na cesty s 3G a s Core i7

14'' notebook jsou dnes poměrně populární především v business sektoru. Nejspíše proto, že umožňují dobře skloubit mobilitu, výkon a přitom neuberou tolik prostoru z obrazovky. Navíc už jsou přece „malé“, takže není těžké u zákazníků omluvit určité kompromisy oproti „plnohodnotným“ větším notebookům. Naštěstí zrovna dnes představovaný model má kompromis jen jeden, k němu později.

Hodnotit design je zejména u konzervativnějších přístrojů docela náročný úkol, zamilovat se do krabicoidních ThinkPadů nebo barevných Vaio není tak těžké, zhodnotit střízlivý design určený spíše pro kancelářské využití je oříšek. Fujitsu samozřejmě volila spíše tmavou barvu, stříbřitou nalezneme jen na opěrce pro ruce. Rozhodně se nejedná o žádný designový výstřelek a nežádoucí pozornost s tímto notebookem nikde budit nebudete. U Fujitsu nezapomněli ani na kvalitní materiály, takže displej je chráněn víkem z hořčíkové slitiny.

Rozměry notebooku jsou 340 x 245 x 35 mm a hmotnost začíná na 2,1 kg, ovšem pouze v případě, že modulární šachta zůstane prázdná. Pokud do ní osadíte optickou mechaniku nebo sekundární baterii, hmotnost více (s baterií) či méně (s optikou) stoupne. Nakolik je dnes potřebná optická mechanika posoudí jistě každý uživatel sám, ovšem výhody ze sekundární baterie jsou opravdu výrazné, pokud jste často na cestách a váš pracovní den rozhodně nekončí po obvyklých osmi hodinách. Primární šestičlánková baterie s výkonem 72 Wh a kapacitou 6700 mAh sice udrží podle výrobce notebook v chodu až 12 hodin, ale pokud budete potřebovat komunikovat po Wi-Fi a zároveň notebook dále vytížíte, může se dalších 6 hodin v malé modulární šachtě hodit, sekundární baterie má také šest článků a výkon 41 Wh s kapacitou 3800 mAh. Pokud naopak upřednostňujete pouze a výhradně nízkou hmotnost, můžete si vybrat o maličko slabší primární baterii s výkonem „jen“ 63 Wh a kapacitou 5600 mAh, což je pořád lepší, než obvyklý průměr.

14'' displej má nadstandardní, i když rychle se prosazující rozlišení HD+ (1600 x 900 pixelů) a s LED podsvícením. Obzvláště mohu vyzdvihnout antireflexní povrch, který vybírá to lepší z lesklých i matných displejů. V nabídce je i běžnější HD ready (1366 x 768) displej, ale notebooku vyloženě nesluší. Sám vlastním 14'' notebook s HD+ rozlišením a považuji ho za nejlepší pro danou plochu, rozdíl oproti HD ready je opravdu do očí bijící.

V Čechách jsou prozatím běžně dostupné pouze dvě konfigurace, které se liší pouze přítomností či nepřítomností 3G modemu, jinak všechny obsahují procesor Intel Core i7-3520 (2,9 GHz (3,6 GHz TB), 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) s grafickým jádrem Intel HD 4000. Je jasné, že notebook je laděn spíše pro rychlou běžnou práci (i s databázemi a podobným softwarem), ale grafický výkon pro něj mnoho neznamená, ostatně absence dedikované karty umožnil minimalizovat chlazení a také prodloužila dobu výdrže na baterie. Systémovou paměť tvoří jediný 4GB DDR3-1600 modul, druhý slot zůstává neobsazený, já doporučuji koupit i druhý paměťový modul, integrovaná grafika dokáže z dvoukanálového zapojení vytěžit opravdu hodně.

Paměťové úložiště tvoří 500GB pevný disk SATA se 7200 otáčkami za minutu. Na trzích mimo ČR jsou i konfigurace s SSD, které by mi k rychlému procesoru u notebooku zaměřeném na práci vyhovoval více. Co se týče optické mechaniky, ve standardních sestavách se do modulární šachty dodává Super Multi DVD vypalovačka, ale přikoupit si můžete i Blu-ray vypalovačku, další pevný disk nebo již výše zmiňovanou sekundární baterii.

Konektivitu zajišťují vždy Wi-Fi adaptér a/b/g/n, Bluetooth modul 4.0 a gigabitový Ethernet. Na přání lze dovybavit notebook analogovým modemem nebo 3G/UMTS nebo 4G/LTE bezdrátovými modemy. Periferie připojíte přes dvojici USB 3.0 a dvojici USB 2.0 (jeden kombinovaný s eSATA), pro obraz je k dispozici VGA a DisplayPort, dále dvojice audiokonektorů, sloty pro ExpressCard /54 a Smartcard, čtečka paměťových karet (MS /Pro /Duo, SD /HC /XC) a dokovací konektor. Sestavy s 3G/4G modemem mají samozřejmě i slot pro SIM kartu. Schopnosti notebooku doplňují i Full HD webkamera s mikrofonem, kensington lock, čtečka otisků prstů a TPM čip.

Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional 64bit, z dalšího software mohu zmínit Adobe Reader, Nero Essentials S a Microsoft Office Starter 2010, nechybí ani obligátní Norton Internet Security trial. Záruka je po 3 roky s možností dokoupení služby opravy u zákazníka.

Fujitsu LIFEBOOK S782 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3520 (2,9 GHz (3,6 GHz TB), 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) , 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, 3G modemem, Bluetooth a s Windows 7 Pro se dá pořídt za 28 394 Kč bez DPH (34 073 Kč s DPH).

Představení

Diskuse