Fujitsu LIFEBOOK S792 - kancelář pro cestovatele

19. 11. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

LIFEBOOK S792 je opravdu parádní a dobře vybavený 13'' notebook, který klade důraz především na výbavu a mobilitu. I při minimální hmotnosti nabídne řadu portů včetně standardního RJ-45 pro Ethernet, široký slot ExpressCard, dokovací konektor a především modulární šachtu pro optickou mechaniku, druhý disk nebo přídavnou baterii. I bez ní však vydrží pracovat až půl dne. A přitom obsahuje plnohodnotný procesor žádný nízkonapěťový kompromis.

Fujitsu LIFEBOOK S792 - kancelář pro cestovatele

Jistě, těžko si můžeme představit něco elegantnější než Ultrabook. A LIFEBOOK S792 bohužel Ultrabook není. Ani nejexpresivnější výkřik módy. Dokonce se netváří ani jako přísně minimalistický pracovní nástroj, i když k tomu má svou podstatou nejblíže. Pokud se bavíme jen o designu, je to vlastně úplně obyčejný 13'' notebook, který bych se nebál nazvat multimediálem. Na první pohled. Na druhý už ale začíná být zřejmé, že to až tak jednoduché nebude. Především konstrukce. Ono se to vždycky hned nepozná, ale tenhle LIFEBOOK má celé víko z magnésiové slitiny, která dobře chrání displej. Zbytek notebooku je plastový, ale při tloušťce o více něž centimetr větší, než mívají Ultrabooky, není těžké dosáhnout i u tohoto materiálu dostatečné pevnosti a odolnosti. A když spočítáte všechny konektory na bocích...

Nejprve ale pár čísel: Šasi má rozměry 321 x 228 x 24,7–31,9 mm ale hmotnost pouhých 1,6 kg, tedy s prázdnou modulární šachtou. Další výbava sice nějaké dvě tři deka přidá, ale vzhledem k tomu, že i samotná primární Li-Ion baterie má v šesti článcích kapacitu 6700 mAh, která vydrží až 12 hodin nenáročné práce, je jasné, že třeba elektrický adaptér sebou nebudete muset nosit příliš často. Zejména když sekundární baterie je lehčí a přitom zvýší výdrž až na teoretických 18 hodin. A i když budete notebook plně vytěžovat, věřím, že s oběma bateriemi by 10-12 hodin vydržet měl, a tak dlouho v terénu pracuje jen málokdo.

13,3'' displej patří k tomu lepšímu na trhu hlavně díky tomu, že má antireflexní povrch, který do značné spojuje výhody a odstraňuje nevýhody jak matných, tak lesklých displejů. Rozlišení činí 1366 x 768 obrazových bodů (HD ready), v této úhlopříčce se jedná o standard, i když třeba já osobně bych uvítal rozlišení ještě o něco vyšší. Podsvícení obstarávají LED.

Velká pochvala patří za to, jak dokázalo Fujitsu vycizelovat spotřebu a výdrž na baterie, i když se rozhodli osadit LIFEBOOK S792 plnohodnotným procesorem Intel Core i5-3320M (2,6 (3,3 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), případně Core i7 3520M v dražších sestavách, čipsetem Intel QM77 a dedikovaným grafickým čipem Intel HD 4000 nacházejícím se v procesoru. Grafika jen dokládá „kancelářskost“ notebooku, nepočítá se s žádným zvláštním 3D výkonem, na všechno ostatní včetně filmů a projekcí dedikovaný čip stačí i s výkonovou rezervou. V přístroji jsou dva paměťové sloty, osazen je pouze jeden, a to 4GB DDR3-1600 modulem. Pokud máte zájem o zvýšení grafického výkonu (obvykle o cca 20%), vyplatí se osadit i druhý modul, aby grafický čip mohl těžit z dvoukanálového (dual-channel) zapojení. Pro běžnou práci stačí základní paměť jak kapacitou, tak rychlostí pro grafickou práci.

Pro ukládání dat tu máme základní pevný disk připojený přes SATA rozhraní se 7200 otáčkami za minutu a kapacitou 500 GB. Vedle něj tu máme modulární šachtu, která standardně obsahuje Super Multi DVD mechaniku. Řada lidí však už optickou mechaniku nevyužívá, takže může být zajímavější koupit sekundární baterii nebo další paměťové zařízení, ať už dáte přednost druhému pevnému disku pro zálohy nebo zařazení do RAID pole, případně SSD pro zrychlení systému.

Vzhledem k možnostem profesionálního nasazení je konektivita více než bohatá, vedle Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitového Ethernetu můžete mít i 3G/UMTS a 4G/LTM bezdrátový modem. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0 (jeden se stálým napájením) a jeden USB 2.0 kombinovaný s eSATA, dvojici audiokonektorů (In/Out), jeden DisplayPort a jedno externí VGA, dokovací konektor a slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a pro ExpressCard 34/54. Zabezpečení zajišťují vedle Kensington locku také čtečka otisků prstu a TPM 1.2 modul, podpora Intel Anti Theft technologie a příprava pro Computrace. Pokud oželíte ExpressCard slot, je možnost nainstalovat i čtečku SmartCard. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit. Ve výbavě najdete vlastně pouze utility od výrobce a MS Office 2010 Starter Edition, další software výrobce neinzeruje. Záruka je tříletá.
Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK S792 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3320M (2,6 (3,3 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovaná Intel HD 4000, SATA HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 27 600 Kč bez DPH (33 120 Kč s DPH).

Představení

Diskuse