Lenovo IdeaPad U300s - hliníkový Ultrabook s SSD

16. 1. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Kategorii Ultrabook načrtl Intel již před drahnou dobou, na trh se zajímavější modely dostávají až teď. Lenovo představilo svou interpretaci s procesorem Core i5, 4 GB RAM a integrovanou grafickou kartou. Zaujmout může pevné monolitické kovové šasi, použité SSD, chlazení s přístupem vzduchu přes klávesnici ale také použitelný antivirus přímo ''z krabice''.

Lenovo IdeaPad U300s - hliníkový Ultrabook s SSD

Netbooky prý jsou na vymření, „zespodu“ na ně útočí tablety a „shora“, tedy z výkonnější nabídky na trhu, zase Ultrabooky. Ty mají větší plošné rozměry, displeje a klávesnice, ergonomie je tedy na podstatně vyšší úrovni, přitom hmotností už často netbooky předčí. Lenovo si nechce nechat ujet vlak, takže nabízí vlastní model, který zasadilo jako řadu U mezi ostatní IdeaPady. Musím se přiznat, že se těším na první Ultrabook s logem ThinkPad, ale je rozumnou strategií tuto novinku vyzkoušet na méně náročných zákaznících, než jsou profesionálové lpící na černých „cihlovitých“ ThinkPadech.

Design je jistě velice subjektivní kategorie, ale tentokrát určitě Lenovo chybu neudělalo. Šasi (nebezpečně připomínající postarší jablečnou konkurenci) je z jednoho kusu hliníku, který je opatřen šedavou barvou, na víku a spodku základny s tmavším odstínem. Ultrabook tak vypadá jednoduše a elegantně a navíc – je unisex, hodí se prakticky kamkoli a k čemukoli. Může ho v klidu nosit manažér k obleku i středoškolák třeba ke kolečkovým bruslím. Cenově je tento notebook už nejspíše nad možnostmi velké části studentů, ale myslím, že právě 13'' Ultrabooky jsou nejlepšími studijními počítači na trhu. A cena u konkurence určitě bude níž a do budoucna se také bude jen zlevňovat.

Rozměry notebooku jsou 324 x 216 x 14,9 mm, přičemž většina výškových milimetrů připadá na tělo a displej je opravdu tenoučký (cca 3 mm). Přestože i víko je z hliníku a vydrží opravdu dost, fyzikální zákony zrušit nejde, proto raději investujte do kvalitního pouzdra, protože úder hranou do víka může být pro displej poněkud nepříjemný. Tato vlastnost však bude provázet všechny Ultrabooky z podstaty, Lenovo je na tom s odolností díky materiálu velmi dobře, tedy v rámci třídy. Ručička váhy se zastavila na 1,32 kg včetně baterie, která má 4 Li-Pol články a dle výrobce má udržet notebook v chodu až 8 hodin (a kolem 30 dní ve Standby režimu). Mobilita je tedy téměř absolutní a rozhodně není problém s IdeaPadem U300s pracovat celý den v terénu, jak konstrukce, tak baterie a hlavně Vaše ruce to zvládnou.

Displej má již jmenovanou úhlopříčku 13,3'' a základní rozlišení HD ready (1366 x 768). Na takto malé obrazovce to není problém, ale osobně jsem přítelem jemnějších rozlišení a 1600 x 900 by se sem také vměstnalo. Oproti tabletům, které jsou samozřejmě pro trochu jinou práci, ale řada lidí může zvažovat, zda doopravdy potřebují i klávesnici na pohyb v terénu, jde pouze o TFT LCD displej, IPS panely tabletů jsou po obrazové stránce podstatně lepší. A navíc je lesklý, čemuž u vysoce mobilních displejů nefandím, tedy pokud nemají antireflex, který tento nemá. Podsvícení obstarávají LED. Klávesnice AccuType je zajímavá tím, že v ní jsou průduchy pro chlazení, neboť jinudy by se do monolitického těla vzduch špatně dostával. Otázkou bude, jak dobře je chlazení navržené, přeci jen teplý vzduch má tendenci stoupat. A navíc, na klávesnici odolnou proti polití zapomeňte.

Přestože se Intel vzdal jasného značení „šetřivých“ procesorů (ULV), zde přesně jeden takový najdeme. Jde o Intel Core i5-2467M (1,6 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W). Nízké základní frekvence se netřeba bát, pro běh Windows i běžných webových a kancelářských aplikací bohatě stačí a stále podporuje Turbo Boost s frekvencí do 2,3 GHz. Obdobně je na tom s výkonem integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 3000. HD filmy i běžnou práci zastane bez obtíží, na náročné hry to už ale není. Sestavu komponent doplňují nutné 4 GB DDR3-1333 pamětí, grafika má tedy z čeho čerpat :-) Jako paměťové úložiště funguje 128GB SSD, což je nejspíše hlavní důvod poměrně vysoké ceny, ba naopak lze říci, že díky němu je cena rozumná. Navíc SSD neprodukuje žádný hluk a vystačí si s podstatně menším množstvím energie. Optická mechanika samozřejmě chybí, ale dnes to není žádný problém a vždy lze dokoupit externí.

Oproti větším kategoriím notebooků jsou Ultrabooky (stejně jako netbooky) trošku na štíru s rozhraními. Konektivita je stále dobrá, představují ji Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 3.0 na jediné PCIe Mini kartě Intel Centrino Wireless-N 1030. Porty je pak snadné spočítat na prstech jedné ruky – po jednom USB 3.0 a USB 2.0, HDMI konektor a u Lenova tolik oblíbený audio in/out combo jack (3,5 mm), pro který je třeba mít speciální sluchátka s mikrofonem, jinak se jack chová pouze jako výstup. Chápu, že vývoj směřuje k bezdrátovosti, ale v běžných českých podmínkách by mi prozatím jak VGA, tak Ethernet dost výrazně chyběly. Dojem snad alespoň trochu napraví webkamera (1,3 Mpx) s mikrofonem nad displejem a dvojice reproduktorů.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Dále Lenovo vůj IdeaPad vybavila aplikacemi OneKey Recovery, Adobe Reader a Flash Player, Cyberlink YouCam a trialem MS Office (Product Key Ready). Velkou pochvalu ode mě Lenovo získává za instalovaný antivirus, kterým není žádná trial verze, ale celkem kvalitní free program MS Security Essentials, který můžete s klidem používat po celou dobu životnosti Ultrabooku. Záruka je v době trvání 24 měsíců.

Koncová cena Lenovo IdeaPad U300s v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2467M (1,6 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 3000, Wi-Fi, 1x USB 3.0 a 1x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64 činí 17 499 Kč bez DPH (20 999 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse