Lenovo IdeaPad Y580 - multimediálně-herní crossover

22. 10. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo vydává zajímavý notebook, který je výkonem blízký čistě herním notebookům a cenou zase těm multimediálním. S 15'' obrazovkou a procesory Core i5 zdánlivě velkou díru do světa neudělá, ale tím pravým pádným argumentem je grafická karta NVIDIA s nejnovějším jádrem Kepler.

Lenovo IdeaPad Y580 - multimediálně-herní crossover

Nazvat nějaký notebook crossoverem už vyžaduje trochu odhodlání, zejména pokud tak na první pohled příliš nevypadá. Ale inspiroval mě k tomu postřeh kdesi na netových diskusích, který poznamenal, že Lenovo nedělá vyloženě herní notebooky, proto se nemusí bát dát do multimediálního přístroje podstatně lepší hardware než konkurence - nebojí se kanibalizace vyšších (nebo dražších) řad. A na tom určitě něco je. Hmotnost i rozměry jsou celkem přijatelné, dokonce i cena, vedle toho hardwarová výbava rozhýbe prakticky všechno a zejména poměr cena/výkon je, řekl bych, až úchvatná.

Jinak tuhle mou chválu na první pohled nic nepředpovídá, jedná se o celkem uměřený, designově až maličko nudný notebook. Na druhý pohled to tak zlé ale není. Víko je z kartáčovaného hliníku (alespoň doufám, protože web Lenova hovoří pouze o „kovu“), klávesnice má i numerický pad a minimálně na pohled se zdá být stejná jako jsou vyhlášené klávesnice ThinkPadů. Zato jsem našel několik stížností na kombinaci lesklého displeje s jeho nadmíru lesklým rámečkem.

Přejdeme-li k řeči čísel, dozvíme se, že notebook má šasi o rozměrech 385 x 255 x 22 - 35,7 mm a hmotnost 2,8 kg. Na první pohled je to spíše na horní hranici kategorie, ale vzhledem k výbavě a požadavkům chlazení je to velice přiměřená váha. Kromě toho mobilita je pořád dobrá, rozhodně lepší než u notebooků tvarovaných podle stíhaček a sportovních aut, takže není až tak nepředstavitelné nosit s sebou notebook i do školy nebo do práce. Sice to určitě není ideální, ale před dvěma třemi roky by se nikdo nad touto hmotností nepozastavil. Přístroj je vybaven baterií s šesti články, kapacitou 6700 mAh a výkonem 72 Wh, což naznačuje docela dobrou porci výdrže. Výrobce mluví o pěti hodinách a pokud nebudete využívat dedikovanou grafickou kartu, věřil bych mu. Do svých multimediálních notebooků dává Lenovo reproduktory renomované hi-fi značky JBL, což by mělo pomoci k lepší než pouze „plechové“ kvalitě zvukového podání, ale ani od takových měničů nelze čekat zázraky.

O 15,6'' displeji lze říci jen pár slov, některá pochvalná, to třeba směrem k Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů), podsvícení (LED), naopak příliš nefandím lesklým displejům, ale někdo má rád výraznější podání barev, které je pro tuto úpravu typické. A je pravda, že u multimediálních notebooků se jedná o běžnou povrchovou úpravu.

IdeaPad Y580 je postaven na procesoru Intel Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). To sice není zdaleka nejvýkonnější procesor v nabídce, ale pro běžnou práci i hraní je zcela dostačující, protože je jen málo programů, které by potřebovaly obrovský výkon CPU, ten oceníte maximálně při běhu extrémního množství programů najednou (pokud nebude brzdou paměť). Pro nejtypičtější nasazení podobných notebooků, tedy hraní 3D her, je mnohem důležitější grafika. Samozřejmě zde máme Intel HD 4000, ale mnohem zajímavější je přepínatelná dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 660M, která je postavena kolem nejnovějšího jádra Kepler a z toho také těží. 384 CUDA jader mluví samo za sebe, k tomu podotknu, že k dispozici jsou 2 GB GDDR5. Ve výsledku to znamená, že i nejnovější hry jako Diablo 3 nebo Mass Effect 3, případně loňský CoD Modern Warfare 3 si zahrajete s více než 50 fps na Ultra nastavení a teprve u her jako Max Payne 3 nebo Risen 2 Dark Waters budete muset nastavení snižovat nebo ladit. A když jsem začátkem odstavce zmiňoval paměť, máte k dispozici 8 GB DDR3-1600 (2x 4 GB) – také dostačující v podstatě pro cokoli.

Paměťové úložiště je tvořené hybridním 1TB diskem s 32 GB SSD (uživatelsky nepřístupné) pro zrychlení nejpoužívanějších aplikací. Do notebooku se vešla i DVD Super Multi vypalovačka.

Konektivita zahrnuje pouze současné tři nejobvyklejší a dostačující adaptéry: Wi-Fi b/g/n adaptér, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Následuje HDMI a VGA pro vyvedení obrazu, dvojice audiojacků (kombinovaná s S/PDIF) a čtečka paměťových karet 6v1 (MMC, MS/Pro, SD/HC a XD), HD webkamera a mikrofon. Volitelně má být k dispozici i konfigurace s 3G/UMTS modemem, v ČR ovšem v nabídce prozatím není.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium. Notebook obsahuje vedle bohaté nabídky firemních utilit také Adobe Reader, PowerDVD, Youcam, MS Office 2010 Starter nebo McAfee Internet Security Trial. Záruka je dvouletá mail.in s možností rozšíření o další rok nebo pojištění náhodného poškození.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Y580 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M 2 GB GDDR5, hybrid HDD 1 TB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 7 HP činí 19 999 Kč bez DPH (23 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse