Lenovo Ideapad Z580 - barevný notebook na doma

2. 7. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Univerzální počítač s 15'' displejem a ještě ke všemu stylovým provedením, hardwarová sestava s procesory Intel Core i5 a i7, dedikovaná grafická karta, to se bude prodávat vždycky. Lenovo přináší ve střední třídě i dobrou konektivitu, a hlavně zajímavé cenovky. Pojďme se podívat, co nového je v řadě Z.

Lenovo Ideapad Z580 - barevný notebook na doma

IdeaPady jsou notebooky převážně pro domácí použití, ale řekněme střední třídy. Řada Z je mezi nimi asi „nejvíce univerzálním“ notebookem, což znamená, že se hodí pro běžné domácí použití, docela dobře nahradí pevný počítač, na noteboocích z ní spustíte lecjakou hru, prohlédnete si filmy, upravíte fotky a popovídáte na facebooku. K tomu máte docela hezký design, řadu barev a navíc sem tam dostanete i nějakou technologii, která se osvědčila i u podstatně dražších notebooků, třeba z ThinkPadů.

Design je někde mezi stylovým notebookem a takovým tím „obyčejným“. Styl dotváří především barvy, totiž sytě červená nebo bílá, třetí možností je kartáčovaný šedočerný kov. Žádné velké výstřelky zde nenajdete, notebook je vyveden v jednoduchých liniích s většími volnými plochami, ale nemohu říct, že by mi na něm cokoli zvlášť vadilo. Snad jen otevírání víka za tělo notebooku mi přijde nepraktické, nelze tam pak umístit žádné konektory (ale zase se vám nic nerozviklá nebo nevylomí, když si vezmete notebook na klín v posteli). Klávesnice je typu chiclet a obsahuje i numerický blok, dost by mě zajímalo, zda a případně jak se liší od nejnovějších klávesnic v ThinkPadech.

Rozměry notebooku jsou 376 x 250 x 20 - 34 mm a hmotnost činí 2,65 kg. To je dnes už spíše na horní hranici obvyklé gramáže v této třídě, ale myslím, že u notebooků nad 2,5 kg už je to skoro jedno, při použití v terénu je samozřejmě znát každých pár gramů, ovšem v dnešní době si můžete v klidu vybírat z mnohem mobilnějších kousků i ve stejné cenové hladině. S výdrží na baterii to také není až tak slavné, šestičlánková Li-Ion baterie má notebook udržet v chodu 4 hodiny.

Dipslej s LED podsvícením a lesklým povrchem má rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), což podle mě není nijak mnoho, i když jde o standard v této cenové hladině. Osobně upřednostňuji i u menších úhlopříček rozlišení vyšší a doufám, že i v levnějších noteboocích se to v nejbližších letech změní k lepšímu.

Na českém trhu je IdeaPad Z580 k dostání ve dvou konfiguracích lišících se pouze použitými typy procesoru. Oba jsou z nejnovější generace Ivy Bridge od Intelu, volit můžete mezi čtyřjádrem Intel Core i7-3612QM (2,1 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) nebo dvoujádrem Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), mimochodem oba procesory mají maximální frekvenci dosažitelnou díky Turbo Boostu 3,1 GHz. Jako grafická karta slouží čip NVIDIA GeForce GT 630M s 2 GB DDR3 paměti. Tato karta má ještě jádro založené na architektuře Fermi, nikoli na nejnovějším Keplerovi, ale i tak se jedná o celkem zajímavou kartu s podporou DirectX 11, samozřejmě je to low-endová karta, ale většinu her na ní spustíte a pokud si pohrajete s nastavením (především snížíte rozlišení a úroveň detailů), tak i zahrajete. Paměťový systém tvoří 2 4GB DDR3-1333 moduly, výsledná kapacita i rychlost je tedy více než dostačující.

Notebook je osazen pevným plotnovým diskem s kapacitou 1 TB a rychlostí 5400 rpm, takže asi právě on bude v celkovém výkonu tím nejužším hrdlem, ale jedná se o běžné vybavení a na SSD není v této třídě zatím ani pomyšlení, bohužel. Je přítomna i DVD Super Multi mechanika, Výrobci na ni ještě nerezignovali, uživatelé občas už ano.

O konektivitu se stará klasická trojice ve složení Wi-Fi b/g/n, Bluetooth adaptér 4.0 a bohužel v rámci (trochu nemístného) šetření pomalejší verze síťového adapteru – Fast Ethernet (10/100 Mbps). Porty představuje dvojice USB 3.0 a dvojice USB 2.0, dále jediný kombinovaný audiokonektor, HDMI a VGA konektor, čtečka paměťových karet 5v1. Samozřejmostí je i webkamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit, zároveň už má bezplatný voucher na upgrade na Windows 8, aby zákazníci nemuseli zbytečně čekat kvůli OEM verzi operačního systému. Jak je u Lenova zvykem, dodává notebook s bohatou programovou výbavou v rámci technologie Enhanced Expirience, i u programů třetích starn najdeme skoro nepříjemně dlouhý výčet, některé programy se mohou hodit (Adobe Reader, MS Office 2010 Personal apod.), jiné je lépe rovnou odinstalovat.. Záruka je v době trvání 2 let s možností příplatkového rozšíření.

Koncová cena pro Lenovo Ideapad Z580 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 630M s 2 GB DDR3, HDD 1 TB, Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 7 Pro činí 14 166 Kč bez DPH (16 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse