Lenovo ThinkPad Edge E420 - 14'' notebook pro podnikání v malém

14. 5. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Levnější, moderněji vypadající alternativa ke klasickým ThinkPadům, která si zachovala spoustu těch dobrých vlastností, jako je odolnost či výborná klávesnice, ale přidala méně konzervativní design a také trošku stlačila cenu. Řeč je o notebooku s 14'' displejem, procesory Intel Core druhé generace a s rychlým pevným diskem.

Lenovo ThinkPad Edge E420 - 14'' notebook pro podnikání v malém

Lenovo sice představuje své notebooky z řady Edge především jako nižší business třídu určenou pro malé podniky, ale je jasné, že to zdaleka není vše, prostě se snaží těžit z výborné pověsti klasických „cihlovitých“ ThinkPadů, ale díky mnohem elegantnějšímu designu dostat tyto stroje mezi mnohem širší skupinu zákazníků. A myslím, že jde o docela dobrou strategii, takže hlavním omezením zůstává cena, která je sice výrazně nižší než u třeba u řady T, ale pořád nedělá z ThinkPadů běžný studentský notebook.

Z přísně pragmatického designu ostatních ThinkPadů si nechal to důležité – všechny části, na které jako uživatel vidíte při práci s notebookem, zůstali matně černé (tedy krom slavného red dotu trackpointu). Naopak se tento notebook stal prvním, který přes pobouření konzervativních uživatelů přinesl mezi ThinkPady jinou barvu než černou, i když ta je v nabídce také, protože si můžete koupit přístroj s rudým víkem.

Notebook má rozměry 339 x 230 x 28-33 mm při hmotnosti 2,1 kg. Hustotu počítat nebudeme, ale na notebook s 14'' displejem to není špatná hodnota, lépe si z firemní nabídky vedou snad jen 14'' Téčka. Mobilita je tedy poměrně dobrá, notebook lze celkem snadno přenášet a přitom je velikost obrazovky pořád přijatelná, je to tedy kompromis založený na upřednostnění uživatelského komfortu, 13'' řešení (také mezi Edge notebooky existuje) by zase byl kompromis s upřednostněním mobility. Rozměry ale nejsou vše, druhou důležitou složkou mobility je doba výdrže při chodu na baterie, neboť k čemu malý skladný notebook, když k němu neustále potřebujete nosit ještě adaptér a všude se rozhlížíte po zásuvkách. Lenovo vybavilo svůj výrobek Li-Ion baterií s šesti články a kapacitou 2,2 Ah. Počítač díky ní má fungovat až 5 hodin při nenáročné práci. Pokud chcete ušetřit hmotnost a zkrácená pracovní doba nebude na překážku, je k dispozici i čtyřčlánkový akumulátor.

Displej má úhlopříčku rovných 14'' a rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů). U malých obrazovek se samozřejmě lépe odpouští nižší rozlišení, ale sám jsem vlastníkem 14'' notebooku s rozlišením HD+ a jsem rozhodně mnohem spokojenější. Přesto se jedná o standard třídy a někteří lidé mohou vetší obrazové body naopak ocenit. Podsvícení zajišťují diody (LED).

Co se týče použitého hardware, jedná se o velice klasický a konzervativní model, což ovšem říkám bez jakékoli výtky. U Lenova nic nezkoušeli a použili vyzkoušené a nejpoužívanější řešení – čipset Intel Epress QM65 a procesory Intel Core i5-2450M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) a slabší Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Záleží hlavně na práci, kterou má počítač odvádět, ale s klidem mohu doporučit i druhý jmenovaný procesor, i3 jsou překvapivě silné a přitom levné, hlavní rozdíl proti vyšším řadám je chybějící Turbo Boost technologie a horší podpora virtualizace. Asi nejslabší stránkou notebooku je grafická karta, protože funkcí Nr. 1 se stala výdrž. Koneckonců jde o pracovní notebook a krom her či 3D modelovacích programů použité řešení Intel HD 3000 vše obslouží dostatečně. Paměť si samozřejmě ukusuje z té systémové, kterou tvoří jeden DDR3-1333 4GB modul, druhý slot je prázdný a není tedy obtížné přikoupit a namontovat druhý.

Pro ukládání dat je k dispozici 500GB SATA disk s rychlostí 7200ot./min, mezi notebookovými HDD půjde o jeden z výkonnějších modelů, i když SSD se nevyrovná. Mimochodem i ta v některých konfiguracích k dispozici jsou.. V notebooku je umístěna i Super Multi DVD mechanika.

Konektivitu zajišťuje trošku překvapivě v základu jen dvojice adaptérů – Wi-Fi b/g/n a gigabitový Ethernet, Bluetooth je pouze v některých konfiguracích, což mi i u polo-business notebooku přijde více než zvláštní – jak nejsnáze synchronizovat kontakty a kalendář mezi notebookum a mobilem? Portů je dost, ale jako výtku musím zmínit absenci USB 3.0. Postačit tedy musí pouze čtveřice USB 2.0 (jeden kombinovaný s eSATA), VGA i HDMI pro obrazový výstup, dvojice audiokonektorů, čtečka paměťových karet (MMC SD) a webkamera (HD720p) s mikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional, dále dostanete plnou programovou ThinkVantage výbavu (utility, programu pro správu notebooku a jednotlivých zařízení) a několik dalších programů včetně MS Office Starter nebo antiviru. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad Edge E420 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2450M (2,3 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou kartou Intel HD 3000, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0 a s Win 7 Pro činí 12 280 Kč bez DPH (14 813 Kč s DPH).

Představení

Diskuse