Lenovo ThinkPad T430 - business legenda v nové generaci

18. 6. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPady jsou stálicí mezi business notebooky. Lenovo v jejich nové generaci nabízí to, co od ThinkPadu jeho uživatelé očekávají - lehce krabicoidní černý notebook s vysokou mobilitou a odolností, ergonomickým designem a nově také procesor z generace Ivy Bridge, sestavy s integrovanou i dedikovanou grafikou, HDD i SSD, inu, pojďme se podívat blíže.

Lenovo ThinkPad T430 - business legenda v nové generaci

Přestože je značka ThinkPad ve vlastnictví čínské firmy Lenovo už pěkných pár let, při každé nové generaci se znovu otvírají otázky, co Lenovo udělá s designem, kvalitou, pověstí... a přes výtky k některým řadám ThinkPadů se ta nejdůležitější, řada T, stále těší dobrému zdraví a nezůstává legendám z období IBM nic dlužna. V nové generaci ovšem k nějakým změnám došlo a tuším, že některé ortodoxní fanoušky ThinkPadů tak úplně nepotěší.

Dobrá zpráva zní, že design je stále nadčasový, matná čerň ostře řezaných plastů je v této třídě stále široce oceňována a spousta uživatelů tento design vyžaduje, i když slova líbivý, moderní nebo elegantní asi nepoužijí ani nejvěrnější fanoušci značky. Pod povrchovými plasty je ovšem Roll Cage, jak u Lenova nazývají ochranný rám z hořčíkové slitiny – notebook je tak vlastně při malém tlaku pružný a nic se neláme, při větším ovšem pevný – není problém ho držet jednou rukou za roh základny ve vzduchu nebo přenášet jen za víko displeje (nedoporučuji, ale mám osobně otestované na předchozí generaci). Shrnout to mohu tak, že oproti předchozí generaci se design změnil jen nepatrně, kupříkladu rámeček displeje nebo kovové panty vypadají naprosto totožně, a proč také měnit něco, co tak perfektně funguje.

Věc, která se změnila poměrně zásadně, je klávesnice. ThinkPady se vždy chlubily jednou z nejlepších klávesnic mezi notebooky, podle mnohých (včetně mě) tou nejlepší vůbec. Nová generace dostala chiclet provedení, které se dostává do ThinkPadů postupně už od uvedení řady Edge a vítězství této podoby kláves se čekalo již delší dobu. Jestli se podařila vyprojektovat adekvátní náhrada ale ukáže až čas.

A teď už k číslům: rozměry notebooku jsou 350,5 x 232 x 29,9 mm, hmotnost se udržela na 2,166 kg včetně šestičlánkové baterie. Ta je samozřejmě typu Li-Ion a má udržet notebook v chodu až 6 hodin. Pokud se vzdáte mobility, která je poměrně dobrá, můžete ještě do UltraBay doku místo optické mechaniky vložit další baterii a stávající vyměnit za devítičlánkovou. V případě přezbrojení na nejtěžší výbavu se prý můžete dostat až na výdrž 30 hodin.

Displej je dnes také chloubou i 14'' ThinkPadů, všechny konfigurace modelu T430 totiž mají 14'' panel s rozlišením HD+ (1600 x 900). Výhodou je velká pracovní plocha i na relativně maličkém monitoru, která umožňuje i pohodlnou práci se dvěma programovými okny vedle sebe, nevýhodou může být velice jemné zobrazení, takže jsou fonty malé. Pokud by toto vadilo, můžete je změnit přímo v operačním systému, řada uživatelů ale může upřednostňovat pro práci doma či v kanceláři připojení externího monitoru.

Lenovo nabízí na českém trhu zatím konfigurace se třemi Ivy Bridge procesory, totiž s Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), dále s Intel Core i5-3520M (2,6 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) a Intel Core i7-3320M (2,9 GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Vše to jsou dvoujádrové procesory s podporou Turbo Boost i Hyper-Threadingu, vyrobeny jsou 22nm procesem. Obsahují i grafické jádro Intel HD 4000, které se může v nižších konfiguracích starat o veškerou grafiku. Pokud však přemýšlíte nad náročnějšími grafickými požadavky, pořiďte raději sestavu s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA NVS 5400 se 2 GB, což je karta odvozená od GeForce GT 540M, využívá 128bitovou paměťovou sběrnici, DDR3 paměti a 96 unifikovaných shaderů v architektuře Fermi. Pokud ovšem zvolíte dedikovanou grafiku, výrazně si poopravte údaj o výdrži, samozřejmě směrem dolu. Speciálně je toto důležité pro ty, kdo zvolí procesor Core i7, protože k němu se dodávají dedikované karty vždy, ovšem díky technologii Optimus nemusí být zapojená trvale, samozřejmě. Všechny sestavy jsou také vybaveny 4 GB DDR3-1600 systémové paměti v jediném čipu, druhý slot je volný, řadič zvládne dokonce 16 GB, takže je jen na vás, jakým způsobem se případně rozhodnete paměť upgradovat.

Jako paměťové úložiště si můžete zvolit 500GB HDD se 7200 ot/min, případně SSD se 180 GB, to ale podstatně pohne cenou. Optická mechanika už dnes chybí ve spoustě notebooků a nikoho to netrápí, zvláště v této kategorii menších notebooků, ale ThinkPady stále disponují Ultra Bay dokem pro optickou mechaniku, případně ji můžete použít pro baterii. Standardně je notebook dodáván s DVD Super Multi vypalovačkou.

O konektivitu se stará klasická trojice ve složení Wi-Fi a/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth adaptér 4.0. Porty představuje dvojice USB 3.0 a druhá dvojice USB 2.0, kombinovaný audiokonektor, mini DisplayPort a VGA konektor, čtečka paměťových karet a dokonce ExpressCard slot 34 mm. Samozřejmostí je i webkamera. Vybrané konfigurace pak mají jako zlatý hřeb i 4G modem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro 64bit, k tomu jsou připojeny ThinkVantage utility a programy. O dalším software výrobce nemluví. Záruka je v době trvání 3 let.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad T430 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 7 Pro činí 22 480 Kč bez DPH (27 053 Kč s DPH).

Představení

Diskuse