Lenovo ThinkPad X1 Carbon - nejlehčí 14'' Ultrabook

17. 9. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo postavilo dalšího koně do stáje ThinkPadů. Je to Ultrabook a chlubí se především výborným displejem s úhlopříčkou ''o palec větší'' než konkurence při zachování perfektní mobility. Vedle toho nabízí nízkonapěťový Procesor Intel Core i5, SSD úložiště a především skoro nezničitelné šasi, kterým jsou ThinkPady proslulé. Zalíbení v něm najdou nejspíše profesionálové a business klientela, což je do značné míry dáno i cenou.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon - nejlehčí 14'' Ultrabook

Lenovo má několik řad počítačů a ThinkPady jsou tou vrcholovou, kde se na ničem nešetří, vývojáři se snaží všechno dotáhnout bez kompromisů do konce a navíc se hodně dbá na tradici, neb typičtí uživatelé jsou spíše konzervativní a při cenách, kterých často ThinkPady dosahují, si zákazníka nelze pohněvat. Změny se jen málo dotýkají hlavně dvou oblastí, totiž konstrukce a designu. Zde ovšem najdeme uchován především design, který ctí staré dobré zvyky – Ultrabook je prakticky celý černý, jen s drobnými červenými prvky a povětšinou ostrými, jasně řezanými liniemi. Osobně se mi moc líbí, že přestože je design účelový, jednoduchý a elegantní, pořád je v něm jakási atmosféra oné proslulé „cihlovitosti“ starších modelů. A to i když je notebook štíhlý a žádný z jeho rozměrů nepřekračuje obvyklé hodnoty.

Relativně velké změny se udály kolem šasi. Ve specifikacích se sice dočteme, že notebook je vyztužen pomocí obvyklé RollCage, ovšem oproti předchozím modelům už není ani z magnéziových slitin, ani z hliníku. Lenovo vsadilo na karbonová vlákna, o kterých se udává, že mají při zlomkové hmotnosti větší odolnost v tahu než ocel. V X1 Carbon posloužila jako materiál jak pro RollCage, tak pro vnější panely. Podle Lenova díky tomu dosáhli na stejnou tuhost při třetinové hmotnosti.

Abychom se také dostali k nějakým číslům: šasi má rozměr 331 x 233 x 8 - 18,3 mm a hmotnost Ultrabooku je 1,36 kg. V tom je i čtyřčlánková 45W baterie s dobou výdrže dle výrobce až 5 hodin, ovšem je integrovaná, nelze ji tedy snadno vyměnit. U ThinkPadů se nicméně počítá s větším pracovním vytížením, takže se jistě hodí i informace, že díky technologii Rapid Charge lze na 80% kapacity dobít během 35 minut. Pokud tedy zvládnete najít během pauzy na oběd místo u zásuvky, může Vás ThinkPad provázet celý den. Všechny ostatní náležitosti k tomu má, jde vlastně o příkladný mobilní nástroj.

Mobilitě nahrává i fakt, že displej je v matném provedení. Jedná se o TN panel s úhlopříčkou HD+ (1600 x 900 pixelů) a LED podsvícením. Krátce po uvedení se spekulovalo nad tím, že by v přístroji mohl být i IPS panel, což by bylo samozřejmě skvělé, ale jednak by dále navýšil cenu a především v současné době 14'' panely žádný z předních výrobců nenabízí. A jen tak na okraj – už podle obrázků je zřejmé, že jako všechny ThinkPady i tento má zdvojené polohovací zařízení. Touchpad je běžný, ale poznávacím znamením pro ThinkPady je už od dob IBM červený bod v klávesnici – TrackPoint. Zato chybí bývalá vymoženost – malá LED lampička, její primární funkci, tedy osvětlení klávesnice, převzalo podsvícení.

Protože se jedná o extrémně lehký notebook, do kterého se nevejde ani silná baterie, ani rozsáhlejší chlazení, sáhlo Lenovo po několika funkčních kompromisech v hardwaru. Použit je nízkonapěťový procesor Intel Core i5-3427U (1,8 GHz, (2,8 GHz TB), 3 MB L3 cache, DMI, 17 W TDP). K němu patří i plnohodnotné grafické jádro Intel HD 4000 s frekvencí 350 MHz (1,15 GHz TB). Díky tomu se dá říci, že notebook si poradí s jakoukoli běžnou prací či HD videem, S 3D výkonem je to přeci jen slabší a u nejnovějších akčních titulů budete muset hodně laborovat s nastavením detailů, aby byly hratelné. Ovšem díky podpoře DirectX 11 by spustitelné měly být všechny. Druhým výrazným kompromisem je paměť napevno integrovaná do základní desky. V počítači vůbec není SODIMM slot, takže si musíte vystačit se 4 GB DDR3-1600 paměti, což kapacitně dostačuje, ovšem nemůžete využít dvoukanálového zapojení, které výrazně zvedá výkon integrované grafiky.

Vzhledem k velikosti není v tomto ThinkPadu optická mechanika, ale místo HDD zde najdeme 128GB SSD, takže se můžeme těšit na rychlou odezvu systému či bootování.

Co se týče konektivity, standardně X1 Carbon nabízí pouze Wi-Fi /a/g/n a Bluetooth 4.0. Ethernet je pouze přes USB, což není moc praktické, ale na druhou stranu jde o notebook do pohybu a to za sebou nikdo kabel netahá. V zahraničí jsou i konfigurace s 3G WWAN, v ČR jsem ale dosud podobnou nezaznamenal. Příliš široká není ani nabídka portů, ale to je u Ultrabooků také poměrně běžné. Používat lze jedno USB 3.0 a jedno USB 2.0, mini-DisplayPort a kombinovaný audiojack (pro připojení mikrofonu je tedy třeba mít kompatibilní zařízení). Je velká škoda, že i přes stísněné rozměry neosadil výrobce dokovací konektor, ale není problém ho nahradit USB 3.0 dokovací stanicí, byť to není tak pohodlné. K dispozici je ještě čtečka paměťových karet (SD), HD webkamera a čtečka otisků prstů.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional s možností bezplatného upgradu na Windows 8. V softwarové výbavě nechybí ThinkVantage utility, díky kterým můžete pohodlně obhospodařovat počítač, updatovat drivery nebo záplaty od Microsoftu. O žádném dalším software Lenovo nemluví, ale několik dalších programů v notebooku pravděpodobně bude. Záruka je automaticky tříletá s možností prodloužení nebo dokoupení nadstandardních služeb typu oprava do druhého dne u zákazníka nebo pojištění náhodných poškození.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad X1 Carbon v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3427U (1,8 GHz, (2,8 GHz TB), 3 MB L3 cache, DMI, 17 W TDP), 4 GB RAM, grafickou kartou Intel HD 4000, SSD 128 GB, Wi-Fi, 1x USB 3.0 a s Win 7 Pro činí 37 109 Kč bez DPH (44 681 Kč s DPH).

Představení

Diskuse