Sony VAIO E J3B1E - stylově, levně a ze široka

16. 4. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Modelová řada E od Sony představuje větší stylové notebooky středního výkonu. Dnešní model disponuje 17'' obrazovkou a procesorem Intel Core i5, má základní dedikovanou grafickou kartu, ale zase sympaticky prostorný disk. A především očím lahodící povrchovou úpravu. Co tedy tento 'velkoplošný' univerzál s cenou pod magických 20 000 včetně daně umí?

Sony VAIO E J3B1E - stylově, levně a ze široka

Při pohledu na tento notebook nás může maně napadnout, že je vlastně trochu neobvyklý. Hardware je na 17'' stroj vlastně docela průměrný, ovšem stylovky se jen málokdy vyrábí v této velikosti a za takovou cenu. Sony tedy vyplňuje místečko v nabídce, kde příliš konkurentů nepotká. A je pravda, že se svou povrchovou úpravou se tento notebook bude slušně vyjímat na nejednom stole. Mobilní přístroj to sice zrovna moc není, ale o přenosnost nepřicházíte.

Na českém trhu se prozatím vyskytuje sestava v černé barvě, na webu je ale možno najít obrázky zajímavých barevných kombinací, třeba s červenou nebo modrou klávesnicí. Jak je u Sony zvykem, je v chiclet provedení, má i numerický pad a polohování kurzoru řeší na klávesnici centrovaný touchpad. Šasi notebooku je vlastně celé z vyztuženého plastu, ale vzhledem k velikosti základny a k hmotnosti by to nemělo příliš vadit, i když při přenášení je třeba být obezřetný.

17'' obrazovka pochopitelně potřebuje rozměrově přizpůsobené tělo. U Sony vyrobili šasi o velikosti 409,1 x 274 x 32 mm. O žádný Ultrabook sice nejde, ale i tak je tohle VAIO pohledově nízké a elegantní. Hmotnost 3,1 kg je také poměrně přívětivá a nosit s sebou notebook v brašně lze, i když pro časté přenášení je samozřejmě nevhodný, také tak nebyl zamýšlen. Dobu výdrže při chodu na baterie stanovuje Sony na 4 hodiny, nabíjení pak na hodiny 3. Jako obvykle se Sony o další informace nepodělí, ale podle nejednoznačného produktového čísla by se mělo jednat o šestičlánkovou baterii s kapacitou 4400 mAh, což by při základním využití notebooku sedělo.

Displej má již několikrát zmíněnou úhlopříčku 17,3'' (438 mm) s rozlišeném WXGA++ (1600 x 900), odvodit si poměr stran jistě nebude nic těžkého. Sony neuvádí, jakou má obrazovka povrchovou úpravu či jak je podsvícena, ale mezi řádky lze odvodit, že se jedná o lesklou plochu podsvícenou LED.

Notebook se na český trh dodává v jediné konfiguraci, která do vínku dostala procesorem Intel Core i5-2450M (2,5 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W) a čipsetem HM67 Express. Technologie Turbo Boost navíc umožňuje dočasné přetaktování až na 3,1 GHz. Grafické operace má na starost základní dedikovaná karta z nabídky firmy NVIDIA, totiž GeForce 410M s 1 GB DDR3 paměti. Ta má 64bitovou paměťovou sběrnici a 48 stream procesorů, což neznamená nic jiného, než že se výkonem blíží dedikovaným řešením. Výhodou je podpora DirectX 11, Shader Model 5.0, takže si poradí i s hrami jako Dirt 3 nebo Crysis 2, ale opravdu jen na nejzákladnější nastavení. Paměťový systém přístroje tvoří 4 GB DDR3-1333, rozšířit paměť lze pomocí jediného volného slotu na celkových 8 GB.
Počítač je vybaven SATA diskem s kapacitou 750 GB a rychlostí 5400 ot./min. Pro český trh výrobce osazuje Super Multi DVD mechaniku, existují však i konfigurace s Blu-ray.

Konektivita je obstarávána klasickou trojicí adaptérů: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0+HS a gigabitovým Ethernetem. Do notebooku některé nejnovější technologie ještě nedorazily, takže je třeba se spokojit se čtveřicí USB 2.0, obrazovými porty HDMI a externím VGA, zvuk poskytuje dvojice minijacků. Součástí výbavy je i čtečka paměťových karet ( MS /Pro, SD /HC/XC). Multimediální výbavu zastupuje 0,3Mpx webkamera, mikrofon a stereofonní reproduktory.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit SP1. Kromě utilit a ovládacího software máte k dispozici kompletní řešení Vaio (PMB Vaio Edition, Vaio Care, Update, Transfer Support atd.), MS Office 2010 Starter, Win Live Essentials 2011, Adobe Reader a McAffe trial. Záruka je v době trvání 2 let mezinárodně.

Koncová cena Sony VAIO E J3B1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2450M (2,5 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce 410M s 1 GB DDR3, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, HDD 750 GB, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 (SP1) činí 16 658 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse