Sony VAIO EH2C1E - univerzál v krásném balení

6. 2. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada E, to znamená u Sony především základní počítače pro nenáročné uživatele. Ale vedle procesoru Intel Core i3 máme u 15'' modelu EH2C1E i dedikovanou grafickou kartu plnou konektivitu a firemní softwarovou výbavu. A samozřejmě i poznávací znamení Sony - perfektní design a povrchovou úpravu.

Sony VAIO EH2C1E - univerzál v krásném balení

Řada E je pro Sony vlastně úplným začátkem jejich modelové řady, odhlédneme-li tedy od tabletů nebo netbooků. Jsou to jednoduché 15'' přístroje s velice rozumnou cenou, i když Sony se pořád snaží udržet značku VAIO alespoň o něco nad většinou konkurence, není to tedy dokonale osekaný notebook za pár korun i s daní, naopak pro uživatele, kteří si potrpí na styl, věří značkovému zpracování, vystačí se základní prací na PC (web, filmy, domácí úpravy fotografií atd.) a přitom hledají férovou cenu to může být to pravé.

Základním zaklínadlem ovšem je u Sony vždy a všude STYL. Éčko má displej, který se zasouvá za notebook, což není můj šálek čaje, ale víko vypadá jednolitě a estetickou funkci to samozřejmě má. Velice povedená je povrchová úprava připomínající materiály z karbonových vláken a průhledného epoxidu, které se pro své vlastnosti používají jak na ciferníky hodinek, tak na monokoky formulí. Zde jde samozřejmě jen o 3D design v plastových částech, ale vypadá zdařile v bílé i matně černé barvě, ve kterých se tento notebook s rozměry 369,8 x 248,8 x 31,3 mm nabízí. Hmotnost 2,7 kg je dnes u 15'' notebooků ještě celkem normální, i když se najdou i lehčí kousky. Mobilita je tomu přímo úměrná, není zásadním problémem notebook přenášet třeba i denně do školy, ale kdo by to dělal, když je na trhu dostatek výkonově i cenově srovnatelných přístrojů určených k mobilnímu nasazení. Sony jako obvykle nedává svým zákazníkům příliš informací o baterii, ale celkem snadno lze vygooglit, že se jedná o 4400mAh Li-Ion akumulátor s 6 články. Výdrž baterie je podle MobileMark2007 kolem 4 hodin.

Displej má úhlopříčku 15,6'' a patří mezi ty nejvyráběnějších na trhu – s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů) a poměrem stran 16:9. Zdroj světla Sony neuvádí, ale jsou jimi LED. Povrch displeje je lesklý, hodí se tedy spíše na stálá stanoviště s kontrolovaným osvětlením – jinak vás čekají nepříjemné odlesky, naopak výhodou je podání barev a kontrast, prostě výborné na doma, horší na cesty.

Notebooky E se nespecializují na výkon, je třeba tedy rozumným způsobem ušetřit. Perfektním kompromisem je procesor Intel Core i3-2330M (2,2 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). Sice nepodporuje některé technologie jako firemní vPro nebo pokročilou virtualizaci, ale běžného uživatele snad zamrzí jen chybějící Turbo Boost, a ani ten není nepostradatelný. Turbo totiž využívají nejčastěji starší hry, které nejsou optimalizovány pro paralelní výpočty. A tam, kde přestává stíhat čtveřice virtuálních jader (dvě fyzická násobena technologií Hyper-Threading) už bude úzkým hrdlem spíše grafická karta. A to přestože se jedná o dedikovanou NVIDIA GeForce 410M. Se 48 shader procesory a TDP 15 W jde o základní kartu, která si sice vede lépe než integrovaná řešení, ale ne o mnoho. Má k dispozici 512 MB DDR3 vyhrazené paměti a její doménou bude zejména přehrávání HD filmů, netřeba se bát ani externí obrazovky připojené přes HDMI, ovšem v oblasti 3D výkonu se připravte raději na produkty s nejméně předloňským datem vydání. Paměťový systém tvoří jediný DDR3-1333 4GB modul, není ovšem problém (a povětšinou ani potřeba) dokoupit další 4 GB.

Další kompromis najdeme v prostoru pro pevný disk. SATA 320 GB disk s 5400 otáčkami nebude nejhorší po stránce výkonu, ale kapacita i u levnější konkurence bývá o dost větší. V souladu s pravidly této třídy notebooků zde nalezneme i vypalovací Super Multi DVD mechaniku. Přestože se do podobných přístrojů budou optické mechaniky umisťovat ještě celé věky (vzpomeňte, jak dlouho přežíval třeba analogový modem), osobně ji už za nutnost nepovažuji, zálohy i filmy se dnes stejně stále častěji umisťují do on-line úložišť a věřím, že na tomto přirozeném vývoji nic nezmění ani aktuální, ale směšná snaha států o legislativní zásahy.

O konektivitu se stará klasická výbava: Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n, gigabitový Ethernet (10/100/1000 LAN) a Bluetooth specifikace 3.0. Porty zastupuje čtveřice USB 2.0, novější verze bohužel chybí. Následuje dvojice audiokonektorů pro sluchátka a mikrofon a obrazové výstupy VGA a HDMI. Posledními zařízeními jsou čtečka paměťových karet (MS /Pro, SD /HC) a 0,3Mpx webkamera s integrovaným monomikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit (SP1). Sony přidalo bránu VAIO, software pro práci s fotografiemi a videem PBM VAIO, VAIO Update a MS Office 2010 trial, Windows Live Essentials 2011, Adobe Reader 10, 30denní předplatné pro McAfee Internet Security. Záruka je v době trvání 24 měsíců Carry-in.

Koncová cena Sony VAIO EH2C1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2330M (2,2 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce 410M s 0,5 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64 činí 13 395 Kč bez DPH (16 074 Kč s DPH).

Představení

Diskuse