Sony VAIO SV T 1311M1E - elgance z hořčíku a aluminia

11. 6. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony přináší novinku, elegantní a stylový 13'' notebook s hliníkovými i hořčíkovými částmi. Vedle poměrné odolnosti a nízké váhy dostaneme i dlouhou výdrž na baterie, neboť je použit nízkonapěťový procesor od Intelu, výkon podpoří hybridní disk i dostatek paměti. A vzhledem k vlastnostem není nezajímavá ani cena.

Sony VAIO SV T 1311M1E - elgance z hořčíku a aluminia

Notebooky od Sony jsou svým povětšinou zdařilým líbivým designem známá. Samozřejmě, někdy s sebou zaměření na styl a cenu může přinést třeba diskutabilní kvalitu, ale to dnešní případ rozhodně není. VAIO T 1311M1E (kdo v Sony ty názvy vymýšlí?) je zaměřené na kombinaci odolnosti, designu a mobility.

Základ tvoří hliníkové desky krytu víka a těla notebooku, uvnitř najdeme navíc magnéziové výztuhy. Nejde samozřejmě o super odolný notebook splňující vojenské specifikace, ale drobné nárazy na cestách a v terénu by notebooku určitě nijak uškodit neměly. Rozměry těla jsou 323 x 216 x 17,8 mm, takže se notebook vejde leckams, dokonce i do velké dámské kabelky. Také si můžete všimnout, že je opravdu tenoučký, tohle by bez použití kvalitních materiálů asi nešlo. Hmotnost 1,6 kg mobilitu jen posilují, v dámské kabelce na jednom rameni se notebook stále ještě snese a možná si ani nezkřivíte záda. Navíc není problém držet notebook jedinou rukou a druhou na něm pracovat, v podstatě i v pohybu – to je opravdu mobilní počítač. Tohle vše by ovšem nebylo mnoho platné, pokud by se přístroj neobešel bez přívodního kabelu. A i zde VAIO boduje, i když se jako obvykle u Sony nedozvíme více, než že jde o Li-Pol typ baterie. Výdrž je až 7 hodiny a i při použití s Wi-Fi a plným jasem displeje (typické pro použití v terénu během dne) doba neklesne pod únosnou hodnotu kolem 5 hodin.

U displeje nás mnoho překvapení nečeká, i když Sony si vyrábí displeje vlastní a mají celkem dobrou pověst. Úhlopříčka 13,3'' (337 mm) má rozlišení 1366 x 768 pixelů (HD ready), kterému příliš nefandím, ale u obrazovek této velikosti je to rozumný kompromis mezi velikostí pixelu (nejsou ani příliš drobné, ani moc velké) a pracovní plochy. Jedinou výtku mohu směřovat k úpravě povrchu, je totiž lesklý, což je určitě hezké, ale v případě mobilního nasazení méně praktické. Notebook se ovšem netváří jako přístroj pro profesionály nebo business sektor, mohu mu to tedy po upozornění odpustit.

Notebook je postaven kolem nízkonapěťového procesoru Intel Core i3-2367M (1,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W). Protože jde o Core i3, je procesor ochuzen o Turbo Boost technologii, ale Hyper-Threading zvládá, podtaktovat se také umí a obsahuje i integrovanou grafiku HD Graphics 3000 s frekvencí 350 MHz a schopností ji dynamicky měnit až na 1,0 GHz. Samozřejmě, procesor a ni grafika nejsou dělané na hry a u těch moderních rychle narazíte na výkonový strop. Ovšem rozhraní Windows Aero i 2D grafiku a Flash zvládá počítač bez obtíží a při běžné práci bržděni nebudete. V tomto ohledu jsou 4 GB napevno vestavěné paměti DDR3-1333 dostatečné, jedná se o jediný modul a výměnný slot je prázdný. Přestože pro běh systému více paměti nepotřebujete, doporučuji přikoupit ještě jeden modul, protože integrovaná grafika dokáže z dvukanálového zapojení vytěžit opravdu hodně. Navíc už dnes nepotřebujete ani stejný modul, i když by měl být laděn na stejnou frekvenci.

Paměťové úložiště je tvořeno hybridním diskem – na běžný HDD jsou ukládána data, kapacita je přijatelných 320 GB a rychlost rotace ploten 5400 ot./min., k němu je připojen ještě 32GB SSD modul pro urychlení odezvy systému. Nejde o nijak drahé řešení, které ovšem systému opravdu dodá flexibilitu. S „čistým“ SSD řešením se to měřit nemůže, ale oproti „čistému“ HDD je to pozorovatelně rychlejší. Optická mechanika se do notebooku samozřejmě nevešla, ale stejně jde o široce vzato výběhovou technologii a u podobných notebooků se už neočekává.

O konektivitu se stará klasická trojice ve složení Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth adaptér 4.0. Na obvod se nevešlo zrovna mnoho portů, ale základ pokryjí – je zde 1 USB 3.0 port, jeden USB 2.0 port, audiovýstup, HDMI a VGA konektor, za který chválím, a nakonec čtečka paměťových karet SD/MS Pro/Duo. Snad nikdo už si nedovolí vyrobit notebook bez webkamery a ani zde nechybí 1,3MPx kousek. Jako problematickou vidím nemožnost zapojení mikrofonu nebo headsetu (musíte si vystačit s vestavěným mikrofonem) a ani pouhá dvojice USB mi nepřijde optimální.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit i s aktualizací SP1, k tomu je přibalena bohatá výbava VAIO programů a utilit plus běžné věci jako jsou MS Office 2010 Starter, Adobe Reader a Acrobat X Standard a trial bezpečnostního programu McAfee. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Sony VAIO SV T 1311M1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2367M (1,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, Integrovanou grafikou Intel HD 3000, hybrid HDD 320 GB + 32 GB SSD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 7 HP činí 16 658 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse