Sony Vaio SB4L1E - mobilní, odolný, třináctipalcový

5. 3. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony představilo nové Vaio řady S, chlubí se pevným magnéziovým šasi, procesorem Core i3, 13'' displejem a dedikovanou grafikou. Univerzalitě napomáhá i optická mechanika, možnost dokování a především dlouhá doba výdrže na baterie.

Sony Vaio SB4L1E - mobilní, odolný, třináctipalcový

Sony má rádo bílou. Skoro každý jejich notebook je možné koupit v bílé barvě a u dnes představovaného Vaia S dokonce pouze v bílé. Ovšem nenechme se zmýlit barvou, notebook pod ní schovává ušlechtilé a kvalitní materiály, protože jako vždy elegantní notebook má šasi vyrobené ze slitiny magnézia, což je pravděpodobně nejlepší materiál pro toto užití. Sony se také chlubí hliníkovou plochou opěrek rukou. Samozřejmě, že i to je pevný materiál a nemusíte se bát žádného prohýbání, ovšem má jednu zásadní a ne zcela dobrou vlastnost, a tou je tepelná vodivost. Nevím, jak přesně je vyřešen chladicí systém notebooku a jaké budou provozní teploty, ale kovové součástky pracovní plochy mají nepříjemnou tendenci se zahřívat a teplo předávat i uživateli – což nemusí být vždy nejpříjemnější.

Rozměry šasi jsou 331 x 224,5 x 23,9 mm, což znamená, že notebook je malý a mobilní, s hmotností 1,72 kg nebudete mít také žádné problémy, lze tedy notebook doporučit k častému nošení, hodí se pro mobilní pracovníky, studenty a prostě lidi, kteří chtějí mít notebook všude s sebou a tablet jim prostě nestačí. Tomu napomáhá i doba výdrže, která se základní Li-Pol baterií činí 5 hodin v grafickém režimu a až 7 hodin při použití všech šetřících technologií (režim Stamina). Sony doporučuje navíc ještě používat přídavnou plochou baterii, která se připevňuje na spodek notebooku a přidává dalších 5 (grafický režim) až 7 hodin (Stamina) výdrže, neměli byste tedy mít nedostatek energie i při hodně dlouhém pracovním dni. Nutno podotknout, že kombinaci obou baterií budete bez vytížení notebook muset nabíjet celou noc, cca 8 hodin.

Displej s úhlopříčkou 13,3'' (337 mm) má rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), což je v této třídě normou a velikost pixelů je právě tak akorát – na větším displeji jsou už body trošku hrubé, ale na malé ploše 13'' displeje je to velmi dobrý kompromis mezi čitelností fontů a jemností zobrazení grafiky. Podsvícení samozřejmě zajišťují LED a povrch displeje je pro větší kontrast a lepší podání barev lesklý. Poměr jeho stran je 16:9 (jako u každého HD displeje).

Notebook se do Čech dodává v jediné konfiguraci „vyzbrojené“ procesorem Intel Core i3-2350M (2,3 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W) a čipsetem HM67 Express. Grafické operace vykonává jednak integrovaný čip Intel HD3000, pro náročnější operace je možné zapnout dedikovanou kartu AMD Radeon HD 6470M s 512 MB paměti. Ta má 120 stream procesorů a 64bitovou paměťovou sběrnici, což neznamená nic jiného, než že jde o lepší entry level kartu, která si poradí i s hrami jako Dirt 3 nebo Crysis 2, ale opravdu jen na nízké nastavení a v nativním rozlišení displeje, HDMI a velké stolní displeje využijete jen u her dva tři roky starých. Paměťový systém přístroje tvoří 4 GB DDR3-1333, které jsou pevně připájeny k základní desce, rozšířit paměť lze pomocí jediného volného slotu na celkových 8 GB.

Počítač je vybaven SATA diskem s kapacitou 500 GB a rychlostí 5400 ot./min. Přestože to není v kategorii 13'' notebooků již standardem, vešla se výrobci do malého šasi i Super Multi DVD mechanika.

Konektivita je obstarávána klasickou trojicí adaptérů: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0+HS a gigabitovým Ethernetem. Jak je dnes u menších notebooků obvyklé, disponuje jedním USB 3.0 a dvojicí USB 2.0, obrazovými porty HDMI a externím VGA, zvuk poskytuje multifunkční jack. Pro podnikové nasazení se hodí prot pro dokovací stanici. Součástí výbavy je i čtečka paměťových karet ( MS /Pro, SD /HC/XC). Multimediální výbavu zastupuje 0,3Mpx webkamera a mikrofon.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit SP1. Kromě utilit a ovládacího software máte k dispozici kompletní řešení Vaio (PMB Vaio Edition, Vaio Care, Update, Transfer Support atd.), MS Office 2010 Starter, Win Live Essentials 2011, Adobe Reader a McAffe trial. Záruka je v době trvání 2 let mezinárodně.

Koncová cena Sony Vaio SB4L1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2350M (2.3 GHz, 3 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafickou kartou AMD Radeon HD 6470M s 512 MB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, HDD 500 GB, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0 s Windows 7 HP 64 (SP1) činí 18 325 Kč bez DPH (21 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse