Toshiba AT100 - multimediální tablet s Androidem

2. 1. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jiří Vaněk

Stejně jako většina velkých výrobců počítačů, přišla i Toshiba se svým multimediálním tabletem. Její zástupce nese název AT100 a jde o 10,1'' zařízení s Androidem.

Toshiba AT100 - multimediální tablet s Androidem

Toshiba AT100 je se svojí úhlopříčkou 10" řadí mezi ty větší tablety, které lze u nás zakoupit a řadí se tak vedle třeba Samsungu Galaxy Tab 10.1 nebo nedávno představenému Lenovu IdeaPad K1. Tablet je multimediálně zaměřený a je určen především pro hry, videa, hudbu a internet.

Rozměry tabletu jsou 273,0 x 177,0 x 15,8 mm a jeho hmotnost je 765g. Rozměry ani hmotnost nepatří mezi nejnižší, dokonce patří mezi ty větší v kategorii 10" tabletů, nicméně jsou stále ještě v "normě". Za zmínku stojí, že zadní kryt tabletu je pogumovaný a neměl by tak klouzat ani by na něm neměly být vidět otisky prstů.

Toshiba AT100
Toshiba AT100

Tablet je poháněn dvou jádrovým ARM procesorem Nvidia Tegra 2 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 1 GB DDR2 paměti, což je v dnešní době u tabletů standard. Procesor patří mezi to lepší co lze zakoupit. Procesor má dostatek výkonu pro přehrávání až FullHD videí, které lze zobrazit skrze HDMI třeba na televizi. Výkon procesoru je pro systém více než dostačující a lze na něm hrát i graficky velmi pohledné hry, jejichž je díky podpoře a propagaci slušná řádka a lze je zakoupit na příklad v Android marketu. Tím se dostáváme k operačnímu systému, tím je Android ve verzi 3.1 (informace o případném update na nový Android 4.0 se nikde neobjevila, ale měla by být k dispozici aktualizace na Android 3.2). Pro ukládání dat slouží 16 GB SSD disk rozšiřitelný pomocí SD karet až o dalších 32 GB na konečných 48 GB. Mimo náš trh (v USA) jsou v prodeji i varianty s 8GB nebo 32 GB SSD disky.

Dotykový displej s úhlopříčkou 10.1" disponuje HD rozlišením 1280 x 800 s LED podsvícením a technologií zvýšení jasu Toshiba TruBrite.

Toshiba AT100
Toshiba AT100

Možnosti připojení tohoto tabletu je rovněž spíše standardní. Nicméně tabletu chybí 3G modem, který může některým uživatelům chybět, což je asi jediná věc, kterou zle tabletu v oblasti konektivity vytknout. Bezdrátová konektivitu zajišťuje WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR (obojí od Broadcomu). Z rozhraní jsou přítomny HDMI (schopný přenášet až FullHD 1080p obraz), již zmiňovaná čtečka SD karet, výstup pro sluchátka kombinovaný se vstupem pro mikrofon, zámečkem zakrytý microUSB konektor a na konec USB 2.0 konektor, který slouží pro připojení příslušenství. Použití USB 2.0 konektoru zase musím pochválit, protože jej nenajdeme u všech tabletů. Všechny konektory (mimo toho na sluchátka a síťového) jsou schovány za krytkou. V těle tabletu je také zabudován stereo reproduktor.

Toshiba AT100 porty
Toshiba AT100 porty

Tablet je rovněž vybaven dvěma kamerami. Přední webová kamera s mikrofonem má rozlišení 2 MPx a zadní s automatickým zaostřováním má potom rozlišením 5 MPx. Čímž se opět nijak výjimečně neodlišuje od konkurence.

Pokud by Vás omrzelo používání tabletu nebo se Vám začalo stýskat po klasickém ovládání, je možné k tabletu připojit myš a klávesnici pomocí USB nebo Bluetooth, což se může hodit, především pokud byste chtěli tablet používat jako náhradu stolního počítače nebo notebooku.

Výdrž tabletu na baterii se v pohotovostním režimu má pohybovat kolem 120 hodin. Výdrž baterie při používání tabletu výrobce nespecifikuje a netroufám si jí odhadnout, nicméně předpokládám, že se opět nijak výrazně nebude lišit od konkurence.

Tablet je v prodeji v šesti barevných variantách za cenu 8 498 Kč bez DPH (10 198 Kč s DPH) za zmiňovanou konfiguraci: Tegra 2, 1 GB RAM, 16 GB SSD, WiFi, Bluetooth 2.1, HDMI, USB.

Zdroj: Toshiba.com

Představení

Diskuse