Toshiba Qosmio X870 - 17'' rudý ďábel

5. 11. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představuje nový herní notebook naládovaný až po okraj výkonem. V 17'' šasi najdeme čtyřjádrový procesor od Intelu, velice silnou grafiku od NVIDIA, dvojici pevných disků, Blu-ray kombo mechaniku a také rudě podsvícené detaily, které nikoho nenechají na pochybách, že tenhle stroj jste si rozhodně nekupovali jen kvůli Simíkům.

Toshiba Qosmio X870 - 17'' rudý ďábel

Tmavý hliník, rudě podsvícené logo, klávesy i detaily na bocích – už zdálky je jasné, že se jedná o plnokrevný herní přístroj pro mobilní nadšence. Zatímco však k desktopu si můžete podsvícenou supercase koupit za tisícovku a nacpat dovnitř Pentium po strýčkovi, u notebooku se na žádné „jako“ nehraje. Toshiba dodala jednu z nejvýkonnějších sestav, jakou jde dnes z dostupného hardwaru poskládat, zabalila ji do prima designu a poslala na trh – ovšem s cenovkou, která tohle všechno velice dobře odráží – takže se nedivte cifře přes 40 000 Kč.

Mluvit o designu takovéhoto notebooku pro mě není lehké. Jednoznačně je zde upřednostněn agresivní vzhled jasně dávající najevo, do které kategorie notebook patří – já osobně bych se s barevným podsvícením sžíval velice těžce, ale zase se mi líbí celkem jednoduše elegantní linie notebooku, který se nesnaží tvářit jako Batmobil nebo stealth stíhačka.

Základem všeho je černé texturované hliníkové šasi s rozměry 417,6 x 272,5 x 36,5 – 43,5 mm, které poskytuje dostatek prostoru jak pro chlazení, tak třeba pro dvojici pevných disků. Hmotnost 3,6 kg je na to, co tento notebook umí, stále poměrně dobrá. Nosit do práce bych ho nechtěl, ale pokud pořádáte LAN párty u někoho doma jen o víkendech, budete na tomto stroji plně konkurenceschopní a přitom nebude třeba někam vozit bednu a monitor a hromadu periferií, snad jen pořádná myš je pro gamera nenahraditelná. Že notebook patří k síťovému napájení jasně dává najevo i lithium-iontová baterie s osmi články, ale kapacitou pouhých 3200 mAh, která vydrží „až“ dvě hodiny. Pokud zatížíte všechna 4 jádra procesoru a 336 jader grafické karty, počítač vám nejspíše baterii raději úplně zapře :-)

17,3'' displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), takže na něm užijete všechny přednosti notebooku včetně možnosti přehrávání Blu-ray filmů. Podsvícení obstarávají LED, a tak jediné upozornění musí být nad lesklou povrchovou úpravou, která sice dodá sytost barvám, ale ubere na praktičnosti matných či antireflexních displejů.

Přestože se toto Qosmio nemá nikde zač stydět, největší chloubou je určitě hardware počínaje čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-3630QM (2,4 (3,4 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) vyráběným 22nm procesem. V současnosti představuje jeden z nejvýkonnějších mobilních procesorů na trhu. Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 670M umožní plynulý běh všech obvyklých her ve Full HD na vysoké detaily, jen u těch nejnáročnějších (Crysis 2, Metro 2033) bude třeba ladit nastavení pozorněji. To je způsobeno do určité míry i tím, že tato karta je prakticky jen přetaktovaná starší GTX 570M, což také znamená, že je založena na architektuře Fermi a nikoliv na modernějším Kepleru. Naštěstí to alespoň zachraňuje 3 GB GDDR5 vyhrazené paměti. Obecně musím říct, že si o NVIDIA myslím dost nehezké věci vzhledem k jejich práci s číslováním a pojmenováváním jejich výrobků. Paměťový systém má na notebooky neobvykle hned čtyři sloty, takže v notebooku je umístěno 16 GB paměti v DDR3-1600 modulech. Maximum je 32 GB, ale myslím, že současných 16 GB je na vše potřebné více než dost. Příjemné také může být, že s dvoukanálově zapojenými paměťmi má slušný výkon i integrovaná grafika, takže těch pár desítek sekund, než vám od startu PC naběhne nová hra, budete moci šetřit díky technologii Optimus s vypnutou dedikovanou kartou.

Paměťové úložiště tvoří standardně dvojice pevných disků s kapacitami po 1 TB, disky jsou připojeny přes SATA rozhraní a mají 5400 ot./min. Osobně bych uvítal kombinaci HDD a SSD, ale uznávám, že to by dále zvedlo už tak dosti vysokou cenu počítače. Optickou mechaniku pak představuje kombo Blu-ray (čtení) a DVD Super Multi (zápis i čtení).

Konektivita zahrnuje současné tři nejrozšířenější adaptéry: Wi-Fi b/g/n adaptér, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Z portů je k dispozici čtveřice USB 3.0 z toho dvojice s funkcí Sleep-n-charge. Následuje HDMI a VGA pro vyvedení obrazu, dvojice audiojacků (sluchátka a mikrofon) a čtečka paměťových karet (SD /micro/mini HC/XC, MMC), HD webkamera (1280 x 800 pixelů), mikrofon a čtveřice značkových stereoreproduktorů Harman Cardon se zvukovým softwarem SRS Premium Sound 3D. Celkem se dá očekávat slušná kvalita zvuku, ale to především díky velikému tělu a možnosti použít o něco větší měniče.

V některých specifikacích bude k dispozici i 3D obrazovka a součástí dodávky budou 3D brýle a příslušenství pro NVIDIA 3D Vision 2.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Ve výbavě najdete i řadu dalšího software jako MS FreshPaint, MS Office trial, Nero 12 Essentiels, McAfee Internet Security Trial a řadu utilit od Toshiby. Záruka je tříletá mezinárodní.

Koncová cena pro Toshiba Qosmio X870 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3630QM (2,4 (3,4 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 670M 3 GB, SATA HDD 2x1 TB, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 39 166 Kč bez DPH (46 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse