Toshiba Satellite C855 - levně na doma i na multimédia

4. 6. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba jako svou novinku uvádí jednoduchý 15'' notebook na domácí použití. Kombinuje výkonově slabší, ale moderní součástky a nabízí tedy zajímavý kousek pro ty, co mají hluboko do kapsy, nezáleží jim na maximálním výkonu, ale potřebují dobrou kompatibilitu, kterou jim navíc zaručí zvučná značka.

Toshiba Satellite C855 - levně na doma i na multimédia

Toshiba je známý výrobce, který dokáže svými notebooky pokrýt vlastně všechny požadavky trhu. Dnes máme před sebou notebook, který je určen do těch nejméně majetných rukou. Dobře si ho umím představit jako x-tý notebook v rodině, například pro děti nebo studenty střední školy, kteří by měli být schopni na něj vydělat i přes prázdniny. Stroj je to v pravdě jednoduchý a pro hraní her nebo náročnější práci s grafikou se samozřejmě nehodí, ale na psaní poznámek či úkolů ve školním prostředí, komunikaci s přáteli, prohledávání webu, práci s fotografiemi nebo na přehrávání filmů je naprosto dostačující. A koneckonců, nápis Toshiba na víku přeci jen vypadá lépe než skoro neznámá značka některého čínského či tchaiwanského výrobce. K designu se moc vyjadřovat nebudu, v souladu se svou třídou vypadá notebook jednoduše a funkčně, kombinace probarvených a černých plastů nikoho neurazí, ale v době módního hliníku počítač prostě zůstane šedou myší.

C855 patří do řady Satellite, tedy té určené pro domácí provoz, ovšem s rozměry 380 x 242 x 33,52 mm a hlavně hmotností 2,3 kg jde o celkem přijatelně mobilní notebook, ve své třídě, tedy mezi 15'' notebooky, patří mezi nejlehčí kusy, je samozřejmě nutné být opatrnější při přenášení, neboť notebook je pouze plastový a nemá žádné speciální výztuže nebo obzvláště odolné materiály. Přesto by s ním pohyb na trase domov – škola/práce neměl být příliš obtížný. Připočíst je však nutno ještě adaptér, protože Satellite C855 v námi představované konfiguraci má výdrž zhruba 4:30, pokud by pro vás byla doba výdrže důležitější, použití pouze integrované grafiky lze získat další cca hodinu času.

15,6'' displej není ničím moc zvláštní, používá rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), které mi na těchto obrazovkám přijde dnes už trochu nízké, ale vzhledem k ceně bych to nebral jako špatnou vlastnost. Obrazovka má samozřejmě „filmový“ poměr stran 16:9, lesklý povrch a LED podsvícení.

Za srdce notebooku v Toshibě vybrali jeden z jednodušších modelů od Intelu, Pentium B960 (2,2 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Tento dvoujádrový notebook nepodporuje celou řadu nejmodernějších technologií, které dělají řadu Intel Core iX tím nejlepším na trhu (např. Hyper-Threading nebo Turbo Boost), ale pořád jde o moderní (vydáno Q4/11, 32nm proces výroby) procesor, který v sobě ukrývá i integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics. Ta je jednou z možností pro výpočet grafiky v levnějších konfiguracích modelu C855, nás má ovšem dedikovanou grafiku AMD Radeon HD 7610M s 1 GB DDR3 paměti. Jde o nejjednodušší kartu v nabídce AMD, ovšem pořád má 400 unifikovaných shaderů, byť jen na 450 MHz, a 128bitovou paměťovou sběrnici, podporuje i DirectX 11. V oblasti 3D her sice i této kartě dech dochází opravdu rychle, ale starší tituly se na ní hrát dají a ve 2D nasazení je vlastně právě tak dobrá jako nejlepší a nejdražší kousky z nabídky AMD. Systémovou paměť tvoří jediný 4GB modul DDR3-1333, což není nijak na škodu, dedikovaná karta dual-channel zapojení nepotřebuje a pro běh Windows 7 je to dostačující. Pokud by Vám ale po koupi notebooku ještě peníze zbývaly, paměti jsou velice levné...

V přístroji je osazen jeden klasický 2,5'' mechanický disk s kapacitou 500 GB a rychlostí 5400 rpm připojený přes rozhraní SATA. A jak je v této třídě zvykem, nechybí ani optická mechanika v podobě nesmrtelné DVD Super Multi vypalovačky.

V notebooku za 10 000 Kč potěší i přítomnost všech zásadních rozhraní – o konektivitu se stará Wi-Fi b/g/n, Bleutooth 4.0 a bohužel pouze 10/100Mbit síťová karta. Rychlejší kartu ovšem oceníte v podstatě jen při přesunu velkého množství dat po lokální síti, a tento způsob nasazení asi pro tuhle Toshibu zase tak moc typický nebude... I výbava porty je omezenější, ale funkční: jeden USB port 3.0 a dvojice ve standardu 2.0, HDMI konektor, VGA, dvojice audiokonektorů, čtečka paměťových karet (MMC a všechny variace na SD) a samozřejmě i webkamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván bez operačního systému, což může být zajímavé třeba pro studenty, kteří se v rámci úsporných opatření spokojí s některou uživatelsky zaměřenou distribucí Linuxu (SUSe, Ubuntu, Fedora, Mandriva, je z čeho vybírat), které dnes umožní bez obtíží plně využít potenciál jednoduchého notebooku i bez hlubších znalostí operačních systémů. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Toshiba Satellite C855 v konfiguraci s procesorem Intel Pentium B960 (2,2 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, AMD Radeon HD 7610M se 1 GB DDR3, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bluetooth a bez OS činí 9517 Kč bez DPH ( Kč s 11 420 DPH).

Představení

Diskuse