Toshiba Satellite U840113 - Ultrabook pod 15 000 (bez DPH)

8. 10. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba přichází s novým, ale starým Ultrabookem. Za velice rozumnou cenu můžete mít Ultrabook plně vyhovující specifikacím, ovšem s jednu generaci starou technologií, neboť je použit úsporný procesor Core i3 z minulé generace Sandy Bridge. Se 14'' displejem, minimální hmotností a poměrně zdařilým designem můžete mít výborného pracovního společníka na cesty.

Toshiba Satellite U840113 - Ultrabook pod 15 000 (bez DPH)

Ultrabookům se vede dobře, vznikla nám silná marketingová značka a je jasné, že se rozprostře přes co nejširší část trhu. Můžeme tedy vidět řadu Ultrabooků od těch nejdražších až po ty dostupné. Dnes představovaná Toshiba patří mezi ty s vyváženou cenou, sice není technologicky na špičce, ale i tak má dostatek výkonu i slušnou dobu výdrže, takže se z ní stává ideální společník pro jednodušší práci na cestách. Podle mě by to byl dokonalý studentský notebook na opravdové nošení do školy, i když zde pořád ještě může hrát příliš velkou roli cena.

Design se opírá o přirozenou barvu hliníku i o fakt, že kovové materiály jsou v módě, a to nejen u notebooků, ale třeba i u telefonů. Víko a pracovní plocha jsou tedy vyvedeny v kartáčovaném hliníku. Drobnou nevýhodou může být, že hliník v prvních sekundách používání počítače může studit do rukou a naopak při nevhodném rozmístění výkonových komponent uvnitř šasi zase až příliš dobře vede teplo. Spodní část šasi tvoří skleněnými vlákny vyztužený plastový kompozit, což může být také velmi vhodný materiál, pevný i pružný zároveň. Chiclet klávesnice má kontrastně černou barvu a je podsvícená, naopak vícedotykový touchpad je také v barvě blízké okolnímu hliníku.

Šasi je samozřejmě přizpůsobeno 14'' displeji, má tedy rozměry 342,0 x 232,0 x 19,9 mm, co je však důležitější, hmotnost činí pouhý 1,58 kg. O mobilitě Ultrabooků se asi není třeba moc rozepisovat, u nich se prostě s častým přenášením počítá a obvykle, právě tak jako zde, je tomu šasi přizpůsobeno. Důležitým údajem je tedy doba běhu na baterie. Podle výrobce zvládne tenhle ultrabook s Li-Pol šestičlánkovou baterií pracovat až 7,5 hodiny.

Displej má již zmiňovanou úhlopříčku 14'', TFT displej s firemní technologií TruBrite je podsvícen LED a má lesklou povrchovou úpravu. Rozlišení je obligátních 1366 x 768 pixelů.

Notebook je založen na 2. generaci architektury Core iX, která je známá jako Sandy Bridge. Použitý je nízkonapěťový procesor Intel Core i3-3277 (1,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W). Sám o sobě to není špatný procesor a výkon vám při běžné práci určitě chybět nebude, velkou slabinou je však integrovaný grafický čip Intel HD 3000. Ten samozřejmě bez jakýchkoli obtíží zvládně zpracovávat HD video, ovšem jeho 3D výkon je na tom podstatně hůře a pokud se zajímáte o hry, je jasné, že zde spustíte s bídou ty starší a ještě jen na nižší detaily. Pokud ale máte Ultrabook na práci, poznámky a podobné nasazení, toto vás omezovat nebude a oceníte jistě energetickou nenáročnost. Paměťový systém tvoří dva 2GB DDR3-1600 moduly,což výrazně pomáhá výkonu grafické karty díky dvoukanálovému zapojení. Paměťové úložiště tvoří kombinace 500GB HDD (5400 ot./min.) a 32GB SSD, tedy hybridní řešení, které urychluje načítání nejpotřebnějších dat aplikací a systému, ale zůstává levné a dostatečně kapacitní.

Co se týče konektivity a portů, Toshiba podobně jako ostatní výrobci Ultrabooků drží jen ty nejdůležitější, i když naštěstí se vešel i standardní RJ-45 konektor pro Fast Ethernet. Wi-Fi b/g/n adaptér a Bluetooth 4.0 obstarají spojení s okolím. Z portů je k dispozici jeden USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Následuje HDMI, dvojice audiojacků a čtečka paměťových karet (SD a MS/Pro), pro videokonference 0,3Mpx webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium. Následuje řada programů od těch užitečnějších (Nero Kwik, Toshiba Eco Utility, PC Healt Monitor) po zbytečnosti typu trialu antivirového programu.. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite U840 -113 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-3277 (1,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, Intel HD 3000, SSD 32 GB + HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 21 USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 7 HP se činí 14 992 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse