Toshiba Satellite U940 - ledově modrý Ultrabook

10. 12. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Na předvánočním trhu se potkáme s dalším Ultrabookem. Tentokrát za ním stojí Toshiba a vybavila ho úsporným procesorem Intel Core i5, 14'' obrazovkou, pevným diskem v hybridním řešení s SSD a hned trojicí USB, což u všech Ultrabooků nebývá.

Toshiba Satellite U940 - ledově modrý Ultrabook

Toshiba Satellite U940 patří mezi dostupnější Ultrabooky určené širší veřejnosti. Samozřejmě to nic nemění na specifikacích, ty jsou pevně dané Intelem, takže zůstává extra tenké šasi i vysoká mobilita. Oproti některým modelům, které značky používají jako vlajkové lodě, jde v našem případě o skromnější provedení. Toshiba nevyhlašuje použití dražších materiálů, přesto je schopna vyrobit poměrně odolné a rozhodně lehké tělo ve vkusném, ale nenápadném těle. Když tato hlediska sečteme, vyjde nám ultramobilní přístroj pro „normální“ lidi, svou cenou může být přitažlivý například pro studenty, kteří hledají především pracovního pomocníka, kterého mohou snadno nosit kamkoli, a nevadí jim omezení zábavy na flashové hry, případně starší tituly.

Rozměry šasi jsou 339,6 x 238,3 x 20,7 mm, což mezi Ultrabooky vlastně znamená „tlouštíka“, ale dva centimetry v nejvyšším místě není vůbec špatný výsledek, minimálně při porovnání ve své kategorii. Hmotnost 1,72 kg ukazuje, že s mobilitou nic v nepořádku není a notebook lze přenášet i na velké vzdálenosti či po celý den, vejde se do kufříku nebo studentského batůžku a jako ochrana může dobře sloužit jen jednoduché neoprenové pouzdro. Počítejte ovšem s nutností použít během dne zásuvku, do malého Ultrabooku vměstnal výrobce pouze čtyřčlánkovou baterii s kapacitou 3000 mAh, která vydrží maximálně 4 hodiny a 30 minut, při aktivní Wi-Fi a vyšším jasu displeje ještě o něco méně.

Nižší výdrž notebooku je dána ještě jednou věcí – použit je větší, 14'' displej, takže pro podsvícení logicky potřebuje o něco více energie, než 13,3'' konkurenti. Ovšem větší plocha displeje je určitě ergonomičtější a lépe se na ní pracuje. Použitá obrazovka má rozlišení HD ready (1366 x 768), lesklou povrchovou úpravu a LED podsvícení.

Základem výpočetní části notebooku je, jak je u Ultrabooků obvyklé, nízkonapěťový procesor, zde Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) generace Ivy Bridge. O grafické výpočty se stará integrovaný čip Intel HD 4000, který zvládá všechnu běžnou práci a zpracování videa, omezení jsou pouze ve 3D výkonu, takže si nezahrajete nejnovější herní tituly, se staršími kousky navrženými pro DirectX 10.1 si karta obvykle poradí, byť ne vždy s vyšším nastavením detailů. Paměťový systém tvoří 4GB modul DDR3-1600. V případě tohoto notebooku doporučuji automaticky přikoupit druhý modul, ne že by snad bylo nutné mít více operační paměti, ale dvoukanálovým zapojením výrazně zvýšíte výkon integrované grafiky.

Úložný prostor tvoří pevný disk s kapacitou 500 GB s 5400 ot./min a připojením přes SATA v hybridním řešením s 32GB SSD připojeným přes mSATA, který slouží ke zrychlení práce systému a nejčastěji spouštěných programů. Optickou mechaniku tento Ultrabook nemá, s čímž se ovšem v této kategorii počítá, jediným řešením může být externí mechanika, zálohovat dnes můžete efektivněji v některém z free cloudů.

Konektivita je na Ultrabook velmi dobrá, vzhledem k větší tloušťce nebyl problém osadit plnohodnotný konektor RJ-45 pro síťové připojení, bohužel jde pouze o Fast Ethernet (10BASE-T/100BASE-TX). Z bezdrátových technologií najdeme obě potřebné, totiž Wi-Fi b/g/n i Bluetooth 4.0. Po stranách notebooku jsou 3 USB, 2 v novějším standardu 3.0 (jeden s podporou stálého nabíjení), jeden ve verzi 2.0, následuje HDMI, dvojice zvukových konektorů a čtečka paměťových karet ( SD/HC/XC, MS/Pro). Přes dostatečný prostor se výrobce rozhodl nepoužít analogový VGA port, což je v Čechách s převahou analogových projektorů ve školách i firmách trošku problém. Ve výbavě nechybí ani webkamera 1Mpx a integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Ve výbavě výrobce zmiňuje řadu software třetích stran jako je MS FreshPaint, MS Office, Nero 12 Essentials a bezpečnostní trialverze programů od McAfee. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite U940 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, integrovaná Intel HD 4000, HDD 500 GB + SSD 32 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 14 999 Kč bez DPH (17 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse