HP ProBook 4530s - spolehlivý elegán

10. 4. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

V případě modelu ProBook 4530s se podařilo inženýrům společnosti HP vytvořit kvalitně zpracovaný přenosný počítač s hliníkovými kryty, který se může dále pochlubit také vysokým (ačkoli ne maximálním) výkonem, zajímavou výbavou a základními možnostmi zabezpečení při zachování příznivé ceny a možnosti výběru z řady různých konfigurací.

HP ProBook 4530s - spolehlivý elegán

Řada ProBook již delší dobu slouží v portfoliu společnosti Hewlett-Packard jako vstupní brána k pracovním notebookům. Dá se tedy říci, že se jedná o univerzální přenosné počítače vhodné pro drtivou většinu běžných činností. Díky decentnímu designu navíc neurazí doma, ve škole ani v kanceláři.

V případě ProBooku 4530s se navíc jedná o model se stále nejrozšířenější úhlopříčkou obrazovky 15,6 palců. Nejen díky tomu se jedná o model schopný řadě uživatelů nahradit i stolní počítač. Protože notebooky ProBook nepatří k tomu úplně nejlevnějšímu, mohou se pochlubit na svou třídu kvalitním zpracováním a povrchy z broušeného hliníkového plechu (v kovově šedém odstínu). Díky použití hliníku počítač nejen dobře vypadá, ale dá se také spolehnout na jeho větší odolnost a dlouhodobější trvanlivost bez viditelnějších vad na kráse (v porovnání s běžnými plastovými notebooky). Takovémuto počítači by nemělo nijak vadit ani častější přenášení např. do práce či do školy a v tom případě potěší i poměrně nízká hmotnost 2,36 kg. Samotné tělo počítače má rozměry 37,4 x 25,6 x 2,87 cm.

Neobvyklým vzhledem působí již víko notebooku, které je kromě loga HP v jeho středu oživeno také světlejším rámečkem po svém obvodu. Tento rámeček se rozšiřuje ve vrchní části, kde jsou ukryty antény bezdrátové Wi-Fi karty. Uvnitř notebooku se nacházejí běžné prvky v čele s displejem, klávesnicí, touchpadem nebo čtečkou otisků prstů. Klávesnice využívá tlačítek oddělených mezerami, nabídne i numerickou část pro rychlejší zadávání čísel a navíc je odolná proti polití. Příjemně velký touchpad s podporou dotykových gest není uprostřed, ale jeho pozice je odsunuta mírně doleva s tím, že jeho větší rozměr přesně kopíruje velikost a umístění mezerníku. V pravém spodním rohu se nachází čtečka otisků prstů. Někomu by mohly vadit audio konektory umístěné na čelní hranu. Na stejném místě umístěná čtečka paměťových karet by však již vadit neměla.

Ve vrchní části otevřeného notebooku se již tradičně nachází displej. V tomto případě se jedná o 15,6" obrazovku s matným povrchem, která dle zvolené konfigurace nabídne buď základní HD Ready rozlišení 1366 x 768 bodů, nebo vyšší rozlišení 1600 x 900 bodů. Nad displejem se pak již nachází jen webová kamera (s rozlišením 720p) doplněná o dvojici mikrofonů a LED diodu indikující její činnost.

Konektory

Použitou čipovou sadou je Mobile Intel HM65 Express, do které je možné osadit procesory Intel Celeron, Intel Core i3 nebo Intel Core i5 (zahraniční materiály k tomuto modelu však zmiňují i procesory Core i7) v závislosti na zvolené konfiguraci. Procesor je dále možné doplnit až 8 GB operační paměti DDR3 s frekvencí až 1333 MHz (dostupné jsou dva sloty). Pro uživatelská data je dostupný mechanický pevný disk o kapacitě maximálně 750 GB, který je díky vestavěné technologii HP 3D DriveGuard chráněn proti otřesům. Notebooku této třídy samozřejmě nechybí ani optická mechanika, v nabídce modelů určených pro český trh se ve všech případech jedná o běžnou DVD vypalovačku, v globální nabídce by však měly figurovat také modely s modernější Blu-ray mechanikou.

Uživatelé, kteří nemají v plánu na notebooku provozovat i nějaké ty hry, si vystačí s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics 3000. Pokud nějaké to hraní (případně náročnější práce s multimédii, typicky videem) připadá v úvahu, lze doporučit pořízení některé z konfigurací vybavené dedikovaným grafickým řešením AMD Radeon HD 6490M s vyhrazenou grafickou pamětí o kapacitě 512 MB nebo 1 GB GDDR5. Ačkoli se jedná o nepříliš výkonnou grafickou kartu, rozdíl bude oproti té integrované zejména v případě novějších her citelný.

HP ProBook 4530s se může pochlubit poměrně bohatou konektorovou výbavou. Notebook tedy nabídne 3x USB 2.0, 1x USB 3.0 (nemusí být u všech konfigurací), analogový VGA konektor, digitální HDMI konektor, 2x audio jack (vstup a výstup), RJ-45 konektor (Realtek 10/100/1000 Mbps) a u některých modelů i modemový konektor RJ-11. Televizní tuner, 3G modem nebo další příslušenství je pak schopný pojmout připravený ExpressCard slot (ve velikosti 34 mm). Již výše byla zmiňována multiformátová čtečka paměťových karet.

Bezdrátově je možné komunikovat prostřednictvím Wi-Fi 802.11a/b/g/n a Bluetooth 3.0 + HS.

Multimediální výbava je kromě vestavěné webové kamery a duálního mikrofonu dále tvořena stereofonními reproduktory s certifikací SRS Premium Sound. Jako zajímavost je možné zmínit, že vestavěnou kameru lze použít díky dodávanému softwaru i pro přihlášení k počítači prostřednictvím rozpoznání tváře.

Víko displeje

Napájení notebooku zajišťují dle zvolené konfigurace akumulátory s šesti (47 Wh) nebo devíti články (93 Wh). Dobu výdrž při práci na akumulátor je možné odhadovat na zhruba čtyři až pět hodin (šestičlánkový), případně na šest až sedm (devítičlánkový).

Většina konfigurací obsahuje operační systémy Microsoftu, konkrétně Windows 7 Home Premium a Windows 7 Professional. Jak je u HP (a nejen zde zvykem), je v základní instalaci notebook "obohacen" také o značnou dávku užitečného i méně užitečného softwaru. Do první skupiny je možné zařadit např. HP ProtectTools Security Manager, sadu dalšího softwaru pro zabezpečení a správu notebooku (Computrace Pro, Device Access Manager, Drive Encryption, File Sanitizer, Privacy Manager, Embedded Security, HP SpareKey) nebo Microsoft Office 2010 Starter. V některých situacích by mohl přijít vhod nástroj HP QuickWeb umožňující přistupovat k internetu, emailu, kontaktům a kalendáři stisknutím jediného tlačítka bez čekání na spuštění systému. Mezi méně užitečný software je možné zařadit Norton Internet Security 2011 nebo ArcSoft Total Media Suite.

Kromě toho je však možné zakoupit i modely vybavené operačním systémem SUSE Linux Enterprise 11.

V současné době je dle webových stránek výrobce na českém trhu téměř 20 různých konfigurací tohoto notebooku, které se navzájem liší zejména použitým operačním systémem, procesorem, grafickou kartou a velikostí operační paměti a pevného disku. Nejlevnější model s operačním systémem Linux, procesorem Intel Core i3-2350M, grafikou AMD Radeon HD 6490M 1 GB, 4 GB RAM a 750 GB si výrobce účtuje 14 190 Kč s DPH (za stejné peníze je možné pořídit i verzi s Windows 7 Home Premium, ovšem pouze s integrovaným grafickým čipem). Nejvyšší model za 21 758 Kč s DPH nabídne Windows 7 Professional, procesor Core i5-2540M, grafiku AMD Radeon HD 6490M 1 GB, 8 GB RAM a 750 GB pevný disk.

Představení

Diskuse