HP ProBook 4740s - 17ti palcový elegán pro práci i zábavu

13. 8. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Novinka od HP se 17ti palcovým displejem do střední třídy přináší elegantní design, hliníkový kryt se speciálním povrchem HP Dura Finish, procesory Intel, samostatnou grafickou kartu AMD, zajímavou multimediální výbavu i snadno použitelné bezpečností funkce. Bez většího zaváhání ji tedy lze označit za univerzální model notebooku vhodného pro práci i zábavu.

HP  ProBook 4740s - 17ti palcový elegán pro práci i zábavu

Řada ProBook patří zhruba do středu nabídky společnosti HP a zaměřuje se zejména na menší společnosti a podnikatele, díky své univerzální výbavě a přijatelné ceně se však stává často objektem zájmu i pro běžné uživatele nebo studenty, kterým poslouží jako zajímavě vybavený domácí počítač.

HP ProBook 4740s je větší notebook s úhlopříčkou obrazovky 17,3 palců, který dobře poslouží nejen jako kancelářský počítač s dostatečným pracovním prostorem a pohodlnou klávesnicí, ale také jako domácí počítač i základní herní a multimediální centrum. Samozřejmě nebude nic bránit ani jeho přenášení do práce, do kanceláře, do školy či na chalupu, přeci jenom to ale nebude jeho nejsilnější parketa, a lépe si bude hovět v pohodlí pracovního stolu.

Robustnější tělo notebooku se nese v odstínech šedé a černé barvy, jejichž kombinace vytváří elegantní design, který ničím neruší a navozuje pocit spolehlivosti a serióznosti. Kvalitní zpracování je podtrženo použitím hliníkového víka displeje a klávesnice odolné proti polití. Výhodou by měl být také speciální povrch Dura Finish, který by měl být schopný odolávat otiskům prstů a dalším nečistotám. Rozměry notebooku činí 41,3 x 27,9 x 2,9 cm při hmotnosti 2,92 kg.

Klávesnice a touchpad se nesou spíše v usedlejším duchu, takže se zde nesetkáme s takovými vymoženostmi, jako je beztlačítkový touchpad, což však řada uživatelů možná spíše přivítá. Klávesnice v provedení chicklet (tedy s oddělenými tlačítky) má dostatek prostoru a proto využívá pro HP standardní rozložení tlačítek včetně numerického bloku pro vkládání čísel. Součástí klávesnice jsou rovněž tlačítka pro ovládání multimédii (vypnutí, zesílení a zeslabení zvuku, spuštění a pozastavení přehrávání a posun mezi soubory). Touchpad je rozměrný, oproti okolní ploše mírně zapuštěný, a má dvě klasická (oddělená) tlačítka a podporuje základní vícedotyková gesta. Touchpad je možné také v případě potřeby vypnout vyhrazeným tlačítek (o čemž informuje LED dioda). V pravé spodní části základny se pak nachází čtečka otisků prstů, vlevo nad klávesnici umístil výrobce hlavní vypínač.

HP  ProBook 4740s

HD+ displej nabízí na úhlopříčce 17,3 palců minimální možné rozlišení 1600 x 900 bodů, je podsvícen LED diodami a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech.

V útrobách notebooků hraje prim čipová sada od Intelu (HM76 Express) doplněná o některý z procesorů stejného výrobce. Výrobce nabízí na výběr z několika různých variant procesorů od nejlevnějších Celeronů (1,90 GHz, 2 MB L3 cache) a Pentií přes dražší a výkonnější Core i3 a i5. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3 1333 MHz, kam by mělo být možné osadit maximálně 8 GB RAM. Zpracování grafických dat pak zajišťuje dedikovaný grafický čip AMD Radeon HD 7650M s jedním nebo dvěma GB vyhrazené paměti.

Pro uživatelská data je připraven pevný disk, který má v závislosti na zvolené variantě kapacitu od 320 do 750 GB (rovněž jsou k dispozici varianty s 5400 i 7200 RPM). Pevný disk je možné chránit před otřesy prostřednictvím technologie HP 3D DriveGuard. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je v základu typu DVD+/-RW SuperMulti DL, u dražších variant ale může být nahrazena i kombo mechanikou schopnou čtení Blu-Ray disků.

Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku SRS Premium Sound Pro, dvojici mikrofonů nebo webovou kameru s rozlišením 720p. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout víceformátovou čtečku paměťových karet.

HP  ProBook 4740s

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva porty USB 3.0, dva porty USB 2.0, HDMI výstup, VGA výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a dva audio konektory (pro připojení sluchátek a mikrofonu).

Se světem se dokáže HP ProBook 4740s propojit prostřednictvím rozhraní ethernet (Realtek 10/ 100/ 1000 Mbps) a dále v závislosti na konkrétní variantě výbavy také Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (v provedení 1x1 nebo 2x2), Bluetooth 4.0 či modulu mobilního širokopásmového připojení HP un2430 EV-DO/HSPA nebo HP hs2350 HSPA+.

Notebook je napájen vysokokapacitním lithium-iontovým akumulátorem s 8mi články (73 Wh), který by mu měl poskytnout až deset a půl hodiny provozu na jedno nabití.

Zabezpečení notebooku je možné zajistit díky řadě nastavitelných hesel a dále pak také díky integrované čtečce otisků prstů, softwaru pro rozpoznání tváře či přípravě pro technologii Intel Anti-Theft. Po softwarové stránce má zabezpečení na starosti hned několik aplikací, z nichž tou nejdůležitější je HP ProtectTools Security Manager.

Notebooky řady HP ProBook 4740s jsou dodávány se systémy Windows (Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional) i Linux (SUSE Linux Enterprise Desktop 11). Spolu se systémem se může uživatel těšit také na zkušební verzi kancelářského balíku Microsoft Office Starter a na další obslužný software (HP Recovery Manager, HP Support Assistant, HP Hotkey, HP PowerAssistantd, HP Connection Manager či HP Wireless Assistant).

V ČR jsou prozatím k dispozici čtyři varianty. Nejlevnější varianta (B0Y78EA) za 14 325 Kč bez DPH (17 190 Kč s DPH) nabídne operační systém SUSE Linux Enterprise Desktop 11, procesor Core i5-2450M, 6 GB RAM a 750 GB pevný disk. V současné době nejlepší nabízená konfigurace B6N73EA za 16 492 Kč bez DPH (19 790 Kč s DPH) nabídne Windows 7 Home Premium, Core i5-2450M, 6 GB RAM a 750 GB pevný disk.

Představení

Diskuse