Lenovo ThinkPad Edge E520 - všestranný notebook za příjemnou cenu

2. 4. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Univerzální notebooky v úhlopříčce 15,6 palců patří mezi uživateli k tomu nejoblíbenějšímu. Lenovo ThinkPad Edge E520 úspěšně pokrývá potřeby velké skupiny uživatelů od domácností, přes studenty až po drobné podnikatele, kam je směřován primárně. Kromě rozumně nastaveného cenového rozpětí je velkou výhodou množství dostupných konfigurací.

Lenovo ThinkPad Edge E520 - všestranný notebook za příjemnou cenu

Společnost Lenovo pokrývá snad každý myslitelný úsek dnešního trhu s notebooky. Dnes popisovaný model ThinkPad Edge E520 se svou cenou řadí mezi levnější modely, avšak slovo ThinkPad v názvu zároveň naznačuje, že by měl být schopen splnit i požadavky náročnějších uživatelů. Na rozdíl od ostatních řad série ThinkPad (L, T, X a W) není řada ThinkPad "tolik profesionální", čemuž odpovídá také "uvolněnější" vzhled s větší nadějí zaujmout i běžného zákazníka (pro kterého je jinak v rámci nabídky společnosti Lenovo určena spíše rodiny modelů IdeaPad).

Notebooky s úhlopříčkou 15,6 palců jsou univerzální stroje, které je možné v závislosti na další výbavě využít téměř ke všem myslitelným činnostem. Ačkoli tedy míří ThinkPad Edge primárně spíše do podniků, díky své zajímavé výbavě a rozumných cenách zcela jistě zaujme i řadu "běžných" zákazníků (obzvláště pak varianta s červeným víkem), kteří jej pořídí např. jako druhý přenosný počítač do domácnosti, líbit by se ale mohl také např. studentům a v podstatě i komukoli dalšímu.

Jak již bylo řečeno v předchozím textu, Lenovo ThinkPad Edge E520 je 15,6" notebook, který je možné koupit ve dvou barevných variantách víka displeje, konkrétně v černé (výrobcem nazývané Midnight Black) a červené (Heatwave Red), zbylé povrchy obou notebooků jsou vyrobeny v matném provedení. Samozřejmostí by mělo být u počítače řady ThinkPad kvalitní provedení, ačkoli v této cenové kategorii určitě nelze očekávat zázraky. Pro upřesnění dodáme i údaje o rozměrech (380 x 248,5 x 33,7 mm) a hmotnosti (2,62 kg).

Červená varianta

Použitý displej je podle specifikací stejně jako většina těla počítače matný (nelze však vyloučit, že se objeví i modely s lesklými panely), nabízí pouze základní HD ready rozlišení 1366 x 768 bodů a je podsvícen LED diodami. Pracovnímu notebooku by se hodilo lepší rozlišení, v této třídě však nelze nic jiného očekávat. Dalším důležitým bodem, na kterém po otevření notebook spočine zrak, jsou ovládací prvky. Klávesnice je (jak se již ostatně stalo standardem) tzv. chicklet provedení s oddělenými tlačítky a obsahuje také numerickou část pro pohodlné zadávání čísel. Praktickou výhodou je, že klávesnice by měla být odolná proti polití. Pod klávesnicí (a vlastně i částečně v ní) je pak umístěn oblíbený navigační systém společnosti Lenovo složený z rozměrného vícedotykového touchpadu s podporou gest a trackpointu (červená čepička umístěná uprostřed klávesnice doplněná o tlačítka hned pod mezerníkem). V pravém spodním rohu základny se pak u některých variant nachází čtečka otisků prstů.

Vnitřní výbava notebooku vychází z použité čipové sady Intel QM65. Na českém trhu je však k dispozici několik variant, které nabídnou různé procesor od Pentia B960, přes Core i3 až po Core i5. Totéž platí také o grafických kartách - základem je integrovaná čip Intel HD Graphics, v případě potřeby je však možné zakoupit i variantu s externí grafickou kartou Radeon HD6630M doplněnou 2 GB vlastní video paměti. Operační paměti DDR3 jsou v základu k dispozici 4 GB, díky volnému slotu je možné ale celkovou paměť rozšířit až na 8 GB. Pro ukládání dat poslouží klasický pevný disk s kapacitou až 750 GB (rychlost opět dle varianty 5400 RPM nebo 7200 RPM). O ochranu uložených dat se na hardwarové úrovni (např. při pádu počítače na zem) stará systém Active Protection. U těchto větších notebooků se stále běžně osazuje také optická mechanika. Ta je u tohoto modelu schopná přečíst a zapsat všechny běžně používané typy CD a DVD.

(Pro příznivce společnosti AMD by se mohla hodit informace, že k dispozici je vedle řady ThinkPad Edge E520 také řada ThinkPad Edge E525 s procesory APU A4 a A8).

K připojení na internet poslouží síťová karta s konektorem pro kabelové připojení (10/100/1000 Mbps) i bezdrátová Wi-Fi karta (Intel Wireless N-1000). Volitelně je k dispozici i rozhraní Bluetooth. Další konektivita je tvořena čtyřmi porty USB 2.0 (jeden z nich je kombinovaný s eSATA rozhraním), HDMI a VGA výstupy, čtečkou paměťových karet, slotem Express Card 34 a audio vstupem a výstupem.

Klávesnice

Z multimediální výbavy se může majitel spolehnout na přítomnost webové kamery (720p), stereo reproduktorů (2 x 1 W) nebo již zmiňované čtečky paměťových karet. Zpracování zvuku má na starosti audio codec Conexant, o vylepšení zvuku by se měl přičinit režim Dolby Home Theatre 4 a Premium Sound.

Napájení je zajištěno čtyř nebo šestičlánkovou baterií, která by měla poskytnout výdrž okolo pěti hodin běžného použití.

Uživatel se v závislosti na zakoupené variantě setká při prvním spuštění s operačním systémem Windows 7 Home Premium nebo Windows 7 Professional. Díky vestavěným technologiím Lenovo Enhanced Experience a zejména Instant Resume výrobce slibuje velmi rychlý start systému. V případě poruchy systému přijde jistě vhod firemní řešení Rescue and Recovery. Přístup k počítači je možné zamezit prostřednictvím Správce hesel (možné kombinovat se čtečkou otisků prstů). Součástí dodávky je také populární balík ThinkVantage pro pohodlnou správu notebooku (napájení, připojení, aktualizace softwaru, zabezpečení apod.). Z dalšího softwaru je možné zmínit např. antivirové řešení Norton Internet Security 2011, Microsoft Office 2010 Starter, Microsoft Windows Live Essential nebo Skype.

Lenovo ThinkPad Edge E520 je dostupné v různých variantách za ceny začínající mírně nad deseti tisíci korunami vč. DPH (Pentium B960, 4 GB RAM, 500 GB HDD, integrované VGA, bez operačního systému). V nejvyšší konfiguraci s cenou 14 990 Kč bez DPH (17 988 Kč s DPH) je možné získat procesor Intel Core i5, 4 GB RAM, 500 GB HDD, grafiku AMD Radeon HD 6630M 2 GB a operační systém Windows 7 Professional.

Představení

Diskuse