Panasonic Toughbook CF31 - drsňák do nepohody

23. 7. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Společnost Panasonic na českém trhu notebooky nabízí již delší dobu, rozhodně se však nejedná o notebooky ledajaké. Právě naopak - většina z nich se pyšní podstatně jinými vlastnostmi, než bývá běžné. Jsou velké, těžké, nepříliš pohledné. Zároveň jsou však také podstatně odolnější a jako takové se tedy hodí i pro nasazení v podmínkách, kdy by to s běžnými notebooky nepřipadalo v úvahu. A právě taková je i nově představená aktualizovaná verze modelu CF31 mk3.

Panasonic Toughbook CF31 - drsňák do nepohody

Panasonic CF31 je výjimečný notebook, se který se jen tak nesetkáme. To je zřejmé na první pohled. Ten notebook s 13,1 palcovým displejem je totiž odolný proti pádům a nárazům, vibracím, výkivům teplot a proti vodě i prachu, čemuž byla kompletně přizpůsobena celá konstrukce počítače ze slitiny hořčíku se speciální povrchovou úpravou proti poškrábání. Notebook plně odpovídá požadavkům pro udělení certifikací odolnosti MIL-STD 810G a IP65 a rozhodně nehrozí, že by si jej někdo pořídil "jen tak na doma." Design notebooku zkrátka odpovídá plánovanému nasazení, kterým jsou oblasti jako těžký průmysl, armáda, nejrůznější těžařské a stavební společnosti, strojírenské a chemické provozy a další místa, kde notebooku hrozí zvýšené riziko kontaktu s nejrůznějšími látkami a vlivy, které by běžný notebook okamžitě vyřadily z provozu. Ne tak Panasonic CF31, který je do nepříznivých podmínek speciálně vybaven.

Rozměry tohoto neobvyklého notebooku činí 302 x 73,5 x 292 mm, ručička na vahách (či spíše číslíčka na displeji váhy) se pak zastavily na hmotnosti 3,72 kg v základní výbavě.

Panasonic CF-31 mk3 je dostupný ve dvou variantách - základní varianta Standard je oproti vyšší variantě Performace vybavena jiným procesorem a pouze integrovanou grafickou kartou. Obě dvě varianty jsou také značně konfigurovatelné zákazníkem, je proto možné, že pokud s tímto modelem setkáte v praxi, bude jeho výbava vypadat jinak.

Varianta Standard, která je v nabídce situována níže než Performance, trochu paradoxně nabídne o něco výkonnějším procesorem v podobě Intel Core i5-3360 vPro s taktem 2,8 GHz (až 3,5 GHz v režimu Turbo Boost). O zpracování grafických dat se v tomto případě stará pouze integrovaný čip Intel HD 4000. Edice Performace obsahuje procesor Intel Core i5-3320 vPro (2,6 - 3,3 GHz) a notebook má kromě integrovaného grafického čipu k dispozici také dedikovaný AMD Radeon 7750M. Ten nabídne vyšší výkon vhodný např. i pro různé simulace či vizualizace a další graficky náročnější činnosti. Mezi oběma grafikami je samozřejmě možné přepínat.

Panasonic ToughBook CF31

Další vlastnosti by již měly být pro oba modely shodné. Oba modely tak nabídnou např. dotykový displej s úhlopříčkou 13,1 palců s kruhovou polarizací a dalšími vylepšeními pro bezkonkurenční čitelnost na přímém slunci, o kterou se stará také vysoká svítivost 1200 cd/m2. Za zmínku stojí také tzv. plovoucí uchycení displeje chránící před výboji od monitoru.

Zcela obvyklý není ani osazený paměťový modul, který je zastoupen nízkonapěťovým typem DDR3L o kapacitě 4 GB nebo 8 GB. Pro data je možné vybrat buď pevný disk o kapacitě 320 nebo 500 GB, případně SSD úložiště s kapacitou 128 nebo 256 GB. Samozřejmostí je také zvýšená ochrana pevného disku umístěného do speciálního pouzdra umožňujícímu mu bez úhony přežít i v těch nejnáročnějších podmínkách. Volitelně lze osadit také optickou mechaniku.

Zvýšené odolnosti notebooku muselo být přizpůsobeno také chlazení kombinující aktivní a pasivní prvky. Při aktivním způsobu chlazení je notebook utěsněn a teplo je rozváděno vnitřními prvky z teplotně kritických oblastí do chladicího jádra. Speciálnímu nasazení odpovídá také klávesnice a touchpad nebo držák umístěný pod nimi, se kterým se běžně také příliš často nesetkáme.

Panasonic Toughbook CF31 mk3 v základu nabízí čtyři USB porty (jeden typu USB 3.0 a tři typu USB 2.0), HDMI port, VGA, ethernet, sériový port a volitelně čtečku čipových karet, čtečku otisků prstů nebo webovou kameru. Kromě toho je ale připraven také vestavěný konfigurovatelný slot, který může být doplněn např. druhým LAN portem, rozhraním firewire nebo modemem. Všechny konektory jsou samozřejmě rovněž ukryty pod robustními kryty odolnými proti proniknutí vody, prachu apod. Prostřednictvím přídavného modulu lze doplnit také čtečku Express Card a PC Card zařízení.

Panasonic ToughBook CF31

Pro bezdrátovou komunikaci je připraveno rozhraní Wi-Fi (Intel Centrino Anvanced-N 6235 802.11 a/b/g/n), Bluetooth (4.0) a volitelně také HSPA+ modem Ericsson F5521gw s GPS.

Samozřejmé jsou také možnosti zabezpečení, které jsou v tomto případě realizovány na základní úrovni prostřednictvím několika hesel a dále také čtečkou otisků prstů, čtečky karet SmartCard a také modulem TPM a integrovaným hardwarovým zámkem.

Důležitým předpokladem úspěšné práce v terénu je také výdrž. Ta však bude patřit také mezi silné stránky, protože výrobce slibuje na jedno nabití až 14,5 hodiny práce. U varianty standard lze navíc připojit druhou baterii, s níž by měla výdrž vzrůst až na 21 hodin.

Notebook je standardně dodáván s Windows 7 Professional.

Již výše jsem zmiňoval značné možnosti konfigurace na objednávku dle požadavků zákazníka, které doplňuje také možnost přikoupení velkého množství nejrůznějšího příslušenství. Namátkou jmenujme např. dokovací stanici, dotykové pero, druhou baterii nebo držák do auta spolu s napájením.

Obě varianty Panasonicu Toughbook CF31 by měly být dostupné od července 2012 za ceny od 3699 Euro (zhruba 90 000 Kč).

Představení

Diskuse