Sony VAIO Z13 - reprezentativně kombinuje design s výkonem

9. 7. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

13'' VAIO Z13 je příkladem notebooku nejvyšší kategorie. I přes malé rozměry a nízkou hmotnost přináší elegantní design, precizní zpracování, perfektní displej, špičkový výkon a mnoho dalších zajímavých vlastností včetně možnosti připojení externího boxu s vestavěnou dedikovanou grafickou kartou a Blu-ray mechanikou. Za to vše si však nechá výrobce řádně zaplatit.

Sony VAIO Z13 - reprezentativně kombinuje design s výkonem

Notebooky VAIO Z jsou v nabídce společnosti Sony nejvyšší řadou přenosných počítačů s tím, že společnost reprezentují navenek stejně, jako následně reprezentují své náročné majitele. Jejich výrobce se snaží o skloubení často velmi protichůdných požadavků tak, aby při zachování kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti mohl nabídnout zároveň perfektní zpracování s důrazem na mobilitu i ergonomii, elegantní stylový design hodný značky Sony, výkon vhodný i pro náročnější činnosti či dlouhou výdrž při práci na baterie. A nutno podotknout, že se mu to daří. Inu, posuďte sami.

Sony VAIO s plným označením SVZ1311Z8E je kompaktní notebook s displejem o úhlopříčce 13,1 palců. Tělo notebooku je vyrobeno ze slitiny z karbonových vláken a hliníku, která by mu měla propůjčit vysokou pevnost a odolnost umožňující obstát i nárokům pramenícím z každodenního přenášení. Výhodou zvoleného provedení je také použití matných ploch na většině povrchů včetně displeje. Do spodní části základny se vešla klasická klávesnice, kvůli menším rozměrům se však notebook musí obejít bez numerické části. Klávesnice i touchpad (s podporou dotykových gest) vycházejí z provedení typického pro notebooky Sony. Většina uživatelů zřejmě uvítá skutečnost, že konektory na stranách počítače nejsou skryty za žádnými záslepkami, tudíž jsou rychle a pohodlně přístupné. Další příjemnou vlastností je také vestavěné podsvícení klávesnice umožňující pohodlně pracovat i při horším osvětlení. Přesné číselné údaje o rozměrech těla notebooku hovoří takto: 330 x 210 x 16,65 mm. Hmotnost tohoto notebooku pak činí zhruba 1,2 kg.

Sony Vaio Z13

Uvnitř nového VAIO Z13 se nachází téměř to nejlepší, co měl výrobce k dispozici. Dostatek výkonu by měl i při náročnějších činnostech přinášet čtyřjádrový procesor Intel Core i7-3612QM se základním taktem 2,1 GHz, který je však možné díky technologii Turbo Boost "vytočit" až na 3,1 GHz. Procesoru asistuje 8 GB DDR3 RAM na frekvenci 1600 MHz v podobě dvou modulů, které jsou pevnou součástí základní desky, a tak je nutné počítat s tím, že je nebude možné do budoucna nijak vyjmout a nahradit. Součástí procesoru je také integrované grafické jádro Intel HD Graphics 4000 se sdílenou pamětí. Jeho výkon je zcela dostatečný pro drtivou většinu běžných činností včetně přehrávání HD videa, pokud by však nedostačoval, je možné využít výkonu externí grafické karty AMD Radeon v dodávané dokovací stanici, ke které se dostaneme později. To vše pak propojuje základní deska založená na čipové sadě Intel HM77 Express.

Stejně jako ostatní výbava působí luxusně také použité datové úložiště. Luxusně sice nelze nazvat úložný prostor, který činí pouhých 256 GB, ale spíše výkon, který je díky použití výkonného SSD zapojeného do RAID 0 skutečně vysoký. Nejenom start počítače, ale i odezva na většinu dalších běžných činností tak bude opravdu blesková.

Vyzdvižení si zaslouží také displej. Sony jej nazývá VAIO Plus, i když se v podstatě jedná o "obyčejné" LCD. Až tak obyčejné ale není, protože na úhlopříčce 13,1 palců (33,2 cm) přináší Full HD rozlišení 1920 x 1080 bodů, které vynikne nejen při sledování moderních filmů, ale také při jakékoli jiné činnosti. Takovéto rozlišení často nenabídnou ani notebooky s fyzicky mnohem většími obrazovkami. Díky matnému provedení a absenci odlesků je displej dobře použitelný i při práci venku nebo v jiných silně osvětlených prostorech.

Sony Vaio Z13

Z multimediálních vlastností notebooku je možné jmenovat vestavěné stereofonní reproduktory vylepšené technologiemi Dolby Home Theatre a xLOUD. Samozřejmostí je pak také vestavěný mikrofon - tentokrát monofonní - a webová kamera se snímačem Exmor a rozlišením 1280 x 10244 bodů (1,3 mpx).

K zabezpečení je možné kromě různých hesel využít také čtečku otisků prstů umístěnou mezi tlačítky touchpadu napojenou na bezpečnostní TPM čip.

Pro připojení periferií je připravena dvojice USB konektorů (1 x USB 2.0 a 1 x USB 3.0 kombinované s upraveným rozhraním Thunderbolt pro připojení externí dokovací stanice), HDMI výstup, VGA výstup, audio jack, Ethernet konektor a dvojice slotů pro paměťové karty (jeden je určený pro karty typu Memory Stick a druhý pro karty typu Secure Digital).

Pro připojení k internetu či počítačové síti je možné využít vedle vestavěného Ethernetu (až 1000 Mbps) také Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/n) a WWAN modul Gobi 3000 s podporou mobilních datových přenosů s rychlostí až 14,4 Mb/s pro download a 5,76 Mb/s pro upload. Pro připojení mobilního telefonu a dalšího podobného příslušenství je možné využít také Bluetooth ve verzi 4.0 + HS.

Součástí základní dodávky by měl být také externí dock Power Media, který se k notebooku připojuje přes speciální konektor kombinující napájení a USB 3.0 (upravená verze Thunderbolt portu). Vedle optické mechaniky zastoupené Blu-ray mechanikou tento dock obsahuje možná ještě důležitější součást - totiž vestavěnou grafickou kartu AMD Radeon HD 7670, jejíž využitelnost je v některých případech podstatně vyšší, než v případě integrovaného grafického jádra. Kromě vyššího výkonu tohoto řešení jsou zde ještě další výhody - v kombinaci s obrazovými výstupy na těle počítače je možné současně pracovat až na čtyřech obrazovkách současně. Na těle doku se dále nachází RJ-45 konektor, HDMI výstup, VGA výstup a dva USB konektory.

Se standardní dodávanou baterií je možné na jedno nabití pracovat zhruba pět až sedm hodin. Pokud si majitel dokoupí přídavnou baterii, která se připne na spodek počítače, je možné výdrž prodloužit až na 14 hodin práce na jedno nabití.

Na notebooku je standardně předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional doplněný o řadu dalších aplikací, z nichž za vyzdvižení patří zejména kolekce servisního softwaru VAIO Care pro obsluhu základních funkcí počítače.

Sony VAIO SVZ1311Z8E s procesorem Core i7-3612QM, 8 GB RAM 1600 MHz, 256 GB SSD, Windows 7 Professional a externí dokovací stanicí Power Media je možné pořídit za 58 325 Kč bez DPH (69 990 Kč vč. DPH).

Představení

Diskuse