Toshiba AT200 - nejtenčí tablet se představuje

13. 2. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Toshiba AT200 je díky své tloušťce necelých 8 mm nejtenčí tablet, který je možné v dnešní době zakoupit. I přes svou minimální tloušťku však slibuje vysoký výkon, slušnou výdrž při práci na baterii a zejména bohatou konektorovou výbavu. Na desetipalcovém displeji poskytne prostor operačnímu systému Android a jeho bohaté nabídce aplikací pro práci i zábavu.

Toshiba AT200 - nejtenčí tablet se představuje

Tablety s operačním systémem Google Android - alespoň tedy modely věhlasnějších výrobců mimo nejnižší cenovou kategorii - ve většině případů nabízejí relativně dobrou hardwarovou výbavu, která umožňuje při doplnění vhodného softwaru tablet využívat k celé řadě nejrůznějších činností. Díky vysokému výkonu a rozměrnému displeji se tablety rychle prosazují jako intuitivní pomocníci při prohlížení internetu, sledování filmů, prohlížení fotografií, hraní her, organizování času, navigování apod. Při doplnění o hardwarovou klávesnici pak mohou posloužit i jako pracovní prostředek např. pro zapisování poznámek na poradách nebo rychlou prezentaci připravených materiálů. Podobně univerzální využití nabízí i Toshiba AT200, kterou si dnes přiblížíme.

Toshiba AT200 je charakteristická několika svými vlastnostmi, z nichž stojí za vyzdvižení zejména velmi malá tloušťka, minimalistický design, dotykový displej s úhlopříčkou 10 palců, operační systém Google Android a bohatá konektorová výbava. To jsou ve stručnosti hlavní benefity, kterými se bude nový tablet společnosti Toshiba snažit přilákat zákazníky.

Design přístroje se nese spíše ve strohém duchu, na druhou stranu ale není v případě tabletů příliš co vymýšlet. Rozměry přístroje 256 x 176 x 7,7 mm jsou dány displejem s úhlopříčkou 10 palců. Hmotnost zařízení se zastavila na hodnotě 535 gramů. Z designu zaujme skutečně minimální tloušťka a na první pohled široký okraj okolo displeje, který však má své odůvodnění - je určen pro pohodlné odložení prstů a jistý úchop přístroje. Povrchy přístroje jsou tvořeny kartáčovanou metalickou úpravou dodávající pocit kvality a luxusu.

Fotoaparát

V současné době se ve výchozím stavu v zařízení nachází operační systém Google Android 3.2 HoneyComb, je však pravděpodobné, že v nejbližší době výrobce uvolní i aktualizaci na nejnovější Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Kromě běžných systémových aplikací (internetový prohlížeč, gmail, galerie, mapy, Market) se v paměti nachází i několik aplikací dodaných výrobcem. Ty zastupuje např. aplikace Evernote, multimediální přehrávač Toshiba nebo softwarové vylepšení zvuku.

Interakce mezi přístrojem a uživatelem je realizována prostřednictvím 10,1" dotykového TFT displeje s rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Displej samozřejmě podporuje registrování více dotyků prstů současně (multi-touch). Nad displejem se nachází čelní kamera s rozlišením 2 Mpx, vzadu si pak našel prostor i druhý fotoaparát, tentokrát s rozlišením 5 Mpx. Jas displeje může být regulován automaticky díky světelnému čidlu.

Výkon operačnímu systému a veškerým dalším aplikacím dodává dvoujádrový procesor Cortex A9 OMAP 4430 taktovaný na frekvenci 1,20 GHz a grafická jednotka PowerVR SGX540. Systém má k dispozici 1 GB operační paměti, ze kterého si může až 256 MB "ukousnout" právě grafické jádro. Vnitřní paměti přináší Toshiba AT200 rovných 16 GB s možností dalšího rozšíření prostřednictvím paměťových karet microSDHC. Celkově se jedná o vyváženou výbavu s výkonem dostatečným i pro náročnější činnosti včetně přehrávání videa ve vysokém rozlišení nebo hraní moderních 3D her.

Konektory

Z bezdrátových technologií nabízí přístroj nutný základ v podobě Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth ve verzi 2.1 s podporou rychlejších přenosů EDR. Bezdrátové technologie jsou v tomto případě velmi zajímavě doplněny i nabídkou konektorů. Konkrétně se jedná o microUSB konektor s podporou USB host pro připojení klávesnice, myši nebo dalšího příslušenství, microHDMI konektor pro připojení k televizoru či projektoru, systémový dokovací konektor pro připojení zvlášť prodávané synchronizační kolébky a kombinovaný audio vstup / výstup pro připojení mikrofonu nebo sluchátek. Pokud tomu tak prostředí umožní, je samozřejmě možné využít i reproduktory, v tomto případě nabídnout stereo zvuk a výkon 2 x 1,5 W.

Protože je tablet mobilní zařízení vhodné i pro práci v terénu, měl by k tomu nabídnout také dostatečnou výdrž při práci na baterie. V tomto případě výrobce udává až osm hodin prohlížení internetu nebo přehrávání videa, případně 13 hodin poslechu hudby (při vypnutém displeji). Standardem se pomalu ale jistě stává skutečnost, že baterie je pevnou součástí těla přístroje, tudíž je pro její výměnu nutné navštívit servis.

V současné době je na českém trhu k dispozici varianta s 16GB vnitřní pamětí bez 3G modemu za cenu kolem 10 000 Kč bez DPH (12 000 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse