Toshiba Qosmio X70 - herní klenot

26. 8. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Herní notebooky jsou stále oblíbenější segment a výrobci si to velmi dobře uvědomují, lákají je stoupající odbyt a vysoké marže. Notebooky řady Qosmio od japonské Toshiby mají poměrně dlouhou tradici a ani jejich oblíbenost mezi zákazníky není zanedbatelná. Nejnovější počin nese název Qosmio X70 a přináší procesory Intel Core čtvrté generace, grafickou kartu GeForce 770M od NVIDIA, rychlé SSD a Full HD displej.

Toshiba Qosmio X70 - herní klenot

Herní notebooky s velmi výkonným hardwarem nejsou nikdy žádní drobečci a málokdo to od nich může očekávat. Qosmio X70 váží téměř 3,6 kg a to není nic, co by chtěl člověk denně nosit v rukou. Rozměry notebooku s 17,3 palcovým displejem se ustálili na 418,6 mm šířce, 272,5 mm délce a až 44mm tloušťce. Co však zaujme až překvapí na první pohled, je design notebooku. Troufnu si říct, že decentní červeno-černý design se musí líbit skoro všem, a navíc je doplněn o červeně podsvícenou klávesnici, která je bez okrajů. Notebook je z větší části navíc vyroben z broušeného hliníku.


Otevřenému notebooku dozajista dominuje velký 17,3 palcový displej s Full HD rozlišením 1920 x 1080 pixelů a s LED podsvícením. Technologii displeje bohužel nikde neuvádí ani samotný výrobce, ale vzhledem k hernímu zaměření počítače to bude TN panel s rychlou odezvou. Poměr stran je 16:9. A navíc přidává možnost 3D zobrazení.

Jako procesor zde slouží Intel Core i7 – 4700MQ. Jeho 4 jádra jsou taktovaná na 2,4 GHz a při Turbo Boostu až 3,4 GHz. L3 cache má hodnotu 6 MB. Má integrovanou grafickou kartu HD 4600, která ovšem bude pracovat pouze při minimální grafické zátěži. Při spuštění hry se díky technologii Optimus aktivuje NVIDIA GeForce GTX 770M. Jedná se o jednou z nejvýkonnějších mobilních grafických karet od zeleného výrobce. Má 192 bitovou sběrnici a 3 GB RAM. Výrobce nepodcenil ani kapacitu operační paměti a vybavil Qosmio X70 hned 32 GB DDR3L.


Konfigurace pevných disků se ustálila na 256GB SSD a 1TB plotnovém HDD s pouze 5400 otáčkami za minutu. Nižší rychlost není díky SSD taková nevýhoda a určitě bude sloužit především k ukládání dat většího obsahu a hry přijdou na SSD. Přítomna je i Blu-ray mechanika.

Konektorová výbava je taky téměř bez kompromisů. Přítomny jsou 4 USB 3.0, HDMI a čtečka karet také nechybí. Přítomen je dokonce i dnes už velmi zastaralý D-Sub, často však stále používaný pro projektory. Toshiba se také chlubí reproduktory značky Harman Kardon v konfiguraci 2 x 2 s technologií Slip Stream pro zvýraznění basů. Nechybí ani podpora DTS zvuku. I přes to, že se jedná o herní notebook a energeticky náročným hardwarem, výrobce uvádí výdrž až 3 a půl hodiny na napájení z baterie. Kapacitu bohužel nelze dohledat ani na stránkách výrobce.


Notebook Toshiba Qosmio X70 je aktuálně nabízen s předinstalovaným Microsoft Windows 8 Pro 64bit za cenu 45 990 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse