Fujitsu LIFEBOOK E782 - pracovní notebook jak má být

28. 1. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme 15'' pracovní notebook od Fujitsu disponující řadou vlastností, které najdou výborné uplatnění především ve firmách. Vysoký výkon a kvalitní a odolné šasi je u pracovních notebooků více méně samozřejmostí, tento LIFEBOOK přidává modulární šachtu, 3G bezdrátový modem, replikátor portů i velmi dobré zabezpečení. Za vysokou kvalitu si ale nebojí nechat přiměřeně zaplatit.

Fujitsu LIFEBOOK E782 - pracovní notebook jak má být

Fujitsu LIFEBOOK E782 je notebook, který jednoznačně míří do firemního sektoru, vypovídají o tom jak technická specifikace, tak cenovka. Myslím, že přes všechny kvality příliš soukromých uživatelů neosloví, to spíše kvůli té cenovce, i když při pozornějším pohledu musí každý uznat, že je oprávněná.

Základem je jednoduchý a funkční design, rozhodně spíše funkční než líbivý, stylu pobral podle mého názoru notebook málo, zato praktičnosti a ergonomie dostatek. Aby mi nebylo špatně rozuměno, notebook nikde ostudu neudělá, na první pohled je ale na něm vidět, že to je pracovní nástroj a ne součást vašeho stylu nebo dokonce ega. O tom svědčí třeba i tloušťka 35 mm, která rozhodně není „in“, ale umožňuje výborné chlazení, takže nebudete mít věčně vrčící placičku s nízkonapěťovým procesorem, ale prostě odolný kus napěchovaný solidností.



Co se týče mobility, není třeba se ničeho obávat, notebook je vybaven rámem základny a krytem displeje z odolných hořčíkových slitin, které jsou velice pevné a přitom lehké. Na nich jsou plastové panely v kombinaci matně černé a stříbřité barvy, i hmotnost mezi 2,4 a 2,5 kg podle konfigurace je v této třídě přijatelná a na běžné nošení přijatelná, byť to není přímo na práci v terénu, ale dnes tuto funkci plní spíše tablety než notebooky, takže i minimální rozměry a hmotnost Ultrabooků je věc spíše stylové než čistě funkční. Ostatně rozměry půdorysu 372 x 245 mm jsou také dobré a ve Fujitsu je využili naprosto úplně, klávesnice i s numerickým padem má po stranách jen naprosto minimální rámeček, třeba reproduktory se vedle klávesnice opravdu nevejdou. Li-Ion šestičlánková baterie s kapacitou 6700 mAh a výkonem 67 Wh pak vydrží dodávat proud až 12 hodin, při pohledu na nadstandardní specifikaci bych se tomu ani moc nedivil.

15,6'' displej má ve všech případech rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a LED podsvícení, ovšem vyskytuje se dle konfigurace jak s matným povrchem (ve vyšších konfiguracích), tak s antireflexním, což mě trochu překvapuje, ale alespoň si zákazník může vybrat.

Stran výpočetního výkonu je sestava jasně zaměřená na práci a rychlost odpovědi systému, zato grafická část je jen základní, což ovšem v případě čistě pracovního notebooku dává smysl, vlastně na takovýto notebook instalovat nějaké hry ani valného smyslu nemá. Jak to? Základem samozřejmě jsou aktuální procesory Intel v prémiové dvoujádrové variantě Core i7-3520 (2,9 (3,6 TB) GHz, 4 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W) s čipsetem Intel QM77 (vPro), ovšem grafika zůstala jen u integrovaného řešení HD 4000. Jak už jsem zdůvodnil, má to svou logiku. Notebook není určen pro hraní her nebo CAD modelování a integrovaný čip poslouží pro všechny ostatní případy stejně dobře, navíc bez dalších nákladů, vyššího TDP a obtížnějšího chlazení. Paměťový systém představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul, ovšem není problém do druhého slotu obsadit další modul. Zde to lze jen doporučit, v celkové ceně se jeden modul snadno ztratí (paměti jsou dnes opravdu levné) a zejména grafika ze dvoukanálového zapojení dost vytěží.

Jako paměťové médium je stále osazený pouze HDD, což mě trochu zklamalo, myslím, že rychlejší SSD i přes nižší kapacitu by bylo podstatně vhodnější. U notebooku tohoto typu se zase tolik objemově náročných dat nepředpokládá (žádné rozsáhlé CAD projekty ani video určené k sestříhání tu určitě mít nebudete). Navíc kapacita 500 GB dnes už nic nadprůměrného není, byť se jedná o relativně rychlé disky se SATA rozhraním a rychlostí 7200 rpm. Notebook je velice chvályhodně vybaven modulární šachtou, ve které si běžně trůní Super Multi DVD vypalovačka, ale není problém ji nahradit sekundární baterií, Blu-ray vypalovačkou a nebo ji jednoduše nechat prázdnou, což se asi v běžném použití vyplatí nejvíce (úspora nějakých 200 g).

Psát o lepší či horší komunikační výbavě je dnes u notebooků dost sporné, rozdíl mezi Bluetooth 2.1 a 4.0, kterým je vybaven i tento notebook, není v praxi až tolik znát, ani podpora všech standardů Wi-Fi, tedy a/b/g/n, jako je zde, není úplně nutná, hlavně když je obsažen nejnovější standard /n. Přidám ještě gigabitový Ethernet a tak vyčnívá hlavně 3G bezdrátový modem. To u portů je to zajímavější, protože se zde setkáme i s dnes již exotickým sériovým portem, který má ovšem dodnes široké uplatnění například ve strojírenství (CNC stroje apod.). I jinak je to celkem bohatá nabídka: 2x USB 3.0 a 2x USB 2.0, VGA a DisplayPort, kombinovaný audio vstup/výstup, čtečka paměťových karet a SmartCard, slot ExpressCard 34/54, čtečka otisků prstů (včetně TPM) a dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery (2 Mpx).

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro 64bit. Žádnou další softwarovou výbavu Fujitsu neinzeruje, ale základní obslužné programy nebo trial bezpečnostního programu chybět nebude. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E782 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3520 (2,9 (3,6 TB) GHz, 4 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, 3G modemem, 2x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 31 545 Kč bez DPH (38 169 Kč s DPH).

Představení

Diskuse