Fujitsu Lifebook AH532 - 15'' v lehkém balení

4. 3. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

15'' notebooky jsou evergreenem a Fujitsu se se pokusilo o další díl v tomto nekonečném seriálu. Políčilo na vás notebook, který je při své úhlopříčce zajímavý i hmotností, ale nechybí mu procesor poslední generace, optická mechanika a slušný pevný disk, dobré možnosti konektivity a i trocha toho stylu. Snad jen grafický výkon zůstává poněkud za očekáváním...

Fujitsu Lifebook AH532 - 15'' v lehkém balení

…protože notebook neobsahuje dedikovanou grafickou kartu. A tím jsem na něj hned na začátek prozradil největší nectnost, jinak na mě tento Lifebook působí dobře.

Nacházíme se cenově v nejnižší střední třídě, já bych to pojmenoval jako notebook pro lidi, co chtějí notebook bez přívlastků, tedy kromě „zbalitelnosti“ či základní mobility toho od něj příliš nečekají a i cenově se chtějí držet při zemi, ale nechtějí zase verzi Social Edition. Lifebook AH 532 má docela slušnou výbavu a na první pohled mi nepřijde nějak levný. Poslouží plnohodnotnou klávesnicí, má všechny potřebné porty i standardní konektivitu, šasi sice pouze plastové, ale dostatečně pevné. Navrch si můžete vybírat ze dvou lesklých barev, přičemž ta téměř krvavě rudá vypadá opravdu velice dobře, konzervativní uživatelé zase budou spokojení s elegantní černou.

Šasi má rozměry 378 x 252 x 34,2 mm, což plně odpovídá úhlopříčce displeje, naopak klávesnice má po stranách jen celkem úzký rámeček. Hmotnost 2,4 kg je v této úhlopříčce jedna z nejlepších na trhu, v záplavě mobilnějších řešení od tabletů po Ultrabooky to samozřejmě není žádný výkřik mobility, ale bude se dobře nosit, zejména v batohu či brašně. Přes nižší hmotnost nabízí notebook poměrně hezkou dobu výdrže, s šestičlánkovou Li-Ion baterií s kapacitou 4400 mAh a výkonem 48 Wattů má udržet notebook v chodu až 6 hodin a 30 minut. I se zapnutou Wi-Fi a středním jasem displeje to bude určitě něco přes 4 hodiny.

Displej má úhlopříčku 15,6'' a je širokoúhlý, má tedy poměr stran 16:9 a rozlišení 1366 x 768 pixelů. Samozřejmě disponuje LED podsvícením a celkem pochopitelně má lesklý povrch, v širší nabídce (pravděpodobně však ne na českém trhu) figuruje i antireflexní úprava.

Základem je moderní a výkonný dvoujádrový procesor Intel Fujitsu Lifebook AH532 a čipset Intel HM76. Jak jsem již uváděl výše, notebook se musí v grafických výpočtech spolehnout pouze na integrované jádro Intel HD 4000, naštěstí na plné frekvenci. Je vidět na výdrži baterie, že jde o dosti šetrné řešení, odvrácenou stranou je výkon ve 3D aplikacích, ať už jde o hry, nebo o profesionální grafické aplikace (AutoCAD, Maya apod.). Samozřejmě že starší hry si zahrajete, přinejhorším si pohrajete s nastavením detailů, ale notebook je rozhodně zaměřen spíše na uživatele, která se spokojí s promítáním filmů, webem, prohlížení flash videí apod. Systémová paměť je přítomna v kapacitě 4 GB, výrobce neudává přesnou konfiguraci, ale pravděpodobně jde o jediný DDR3-1600 modul. V tomto případě je vhodné dokoupit druhý paměťový modul (třeba i jen 2GB), protože z dvoukanálového připojení integrovaná řešení načerpají znatelnou dávku výkonu.

Paměťové úložiště je tvořeno 750GB SATA pevným diskem s rychlostí 5400 ot./min., sekunduje mu obvyklá optická DVD Super Multi mechanika, ovšem vložená v modulární šachtě. To je v téhle cenové kategorii opravdu nezvyklé, ale není nutno hned jásat, výrobce do modulární šachty jako alternativu nabízí pouze Blu-ray mechaniku.

Spojení se světem informací obstarávají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. K dispozici je čtveřice USB portů, hned tři jsou ve specifikaci 3.0, jeden z nich je spojený se stálým nabíjením. Navíc je tu ještě jeden USB 2.0 port. Následuje HDMI a VGA, dvojice audiokonektorů (in+out), a čtečka paměťových karet (MS/Pro a SD/HC). Další výbavu představuje vypínatelná HD webkamera a vestavěný mikrofon. Zajímavá je v této kategorii přítomnost ExpressCard /34 slotu, což se může hodit.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Softwarovou výbavu představují utility výrobce a program pro zlepšení zvuku DTS, další výbavu výrobce neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců a je typu Collect & Return .

Koncová cena pro Fujitsu Lifebook AH532 v konfiguraci s procesorem Intel Fujitsu Lifebook AH532, 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4000, HDD 750 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 12 231 Kč bez DPH (14 799 Kč s DPH).

Představení

Diskuse