HP 650 - za málo peněz hodně muziky

21. 1. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

...a jsem zvědav, jestli je to možné brát doslova, protože jedním z lákadel tohoto levného 15'' notebooku jsou značkové reproduktory. Důležitější však je osazení dvoujádrovým procesorem Intel, standardní pamětí i dostatečným datovým úložištěm. Výbava je sice zjednodušená, ale v této cenové hladině ji považuji za vyváženou.

HP 650 - za málo peněz hodně muziky

HP má zástupce i v té nejlevnější kategorii notebooků, jakou si lze zatím představit. 10 000 Kč už dávno není magická hranice a HP se dostane ještě celou tisícovku pod ní. Je jasné, že při přípravě podobných notebooků se jedná o sbírku kompromisů a levných řešení, ale i zde se dá práce odvést dobře nebo špatně. Fyzicky jsem dnes představovaný notebook v ruce neměl, ale podle specifikací se zdá, že HP našlo poměrně vyváženou cestu k nejnižší možné ceně.

Zákazníky si HP 650 také určitě najde, myslím, že to je například výborný „první“ notebook pro mladší členy rodiny, pokud tedy nedají přednost tabletu. I pro studenty může jít o dobrou volbu, zejména pokud je pro ně notebook zejména „psací stroj“ do školy a mají jiné koníčky, než jsou IT nebo počítačové hry. Fungovat může i jako záložní přístroj nebo základ do firem nebo třeba školství.

Od šasi nelze očekávat zázraky, je pouze plastové, i když zejména víko má být důkladně vyztužené. Nějaké speciální materiály nebo provedení čekat nelze, ale matně šedá barva a jednoduché, mírně zaoblené linie nevypadají špatně, nejvíce tedy bude záležet na dílenském zpracování. Při rozměrech 376 x 247 x 35,8 mm je notebook v průměru své kategorie, snad jen tloušťka je trochu vyšší, ale to se dá vzhledem k materiálu a deklarované pevnosti šasi pochopit a s přihlédnutím k ceně i odpustit. Hmotností 2,45 kg patří HP 650 spíše mezi lehčí 15'' přístroje, což mu dodává na zajímavosti ve vztahu k mobilitě. Navíc šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 4200 mAh a výkonem 47 Wh slibuje až 6 hodiny při chodu na baterie při minimálním vytížení, při běžné práci to bude samozřejmě méně, ale při předpokládaném nasazení např. ve škole ho nebude příliš velký problém jednou či dvakrát za den dobít.

15,6'' displej odkazuje k univerzálním přístrojům, což až na hardwarová omezení platí. Ani typ displeje není ničím překvapivý, a když, tak jedině pozitivně. Jde o HD ready (1366 x 768 pixelů) TFT obrazovku s LED podsvícením. Tou dobrou zprávou je snad fakt, že má antireflexní povrchovou úpravu, která kombinuje to lepší z lesklého i matného povrchu. Prohlížení filmů je tedy docela bez problémů.

HP se nejvíce rozhodlo ušetřit na procesoru, ale myslím, že to udělali moudře. Intel Celeron B820 (1,7 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) má dvě jádra a ač mu chybí řada technologií, má dostatek výkonu pro „pohon“ programů jako jsou kancelářské balíky, jednodušší grafické programy a samozřejmě multimediální přehravače. Sice se neumí přetaktovat nebo počítat najednou více vláken (Turbo Boost a Hyper-Threading), ale je velmi levný a i poměr cena/výkon je více než příznivý. Zpracování grafických dat zajišťuje pouze integrovaný čip Intel HD Graphics, takže ve 3D výkonu moc k dispozici není a stačí opravdu jen na nejzákladnější hry, naopak o výkon ve 2D (filmy, internet, flash apod.) strach mít nikdo nemusí. Paměťový systém tvoří 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu, druhý slot zůstává volný. Jako obvykle musím doporučit nákup druhého modulu, aby slabá integrovaná grafika mohla těžit z dvoukanálového zapojení, ovšem chápu, že v této cenové kategorii mohou být i levné paměti luxusem.

U paměťového úložiště k nijak velkému „katování kostů“ nedošla, najdeme zde 500GB SATA disk s rychlostí 5400 ot./min. Samozřejmě se nejedná ani o největší, ani nejrychlejší řešení, ale jinak je naprosto funkční a potkáme se s ním i u řádově dvojnásobně dražších notebooků. Zanedbána nebyla ani optická mechanika, jde o běžnou Super Multi DVD vypalovačku, jako povětšinou najdeme v širokém průřezu nabídky napříč všemi cenovými kategoriemi.

Největší kompromisy po procesoru najdeme v oblasti konektivity a připojení. Na rozdíl od většiny notebooků tento disponuje pouze základním Wi-Fi adaptérem b/g/n a (naštěstí) gigabitovým Ethernetem. /plně ho minula inovace USB, takže disponuje pouze trojicí USB 2.0, obrazovými výstupy VGA a HDMI a dvojicí audiokonektorů (line-out, line/mic-in). Potěší slot na paměťové karty (MMC/SD) a webkamera s integrovaným mikrofonem. A abych dořekl, co jsem na začátku nakousl, reroduktory dodává renomovaná firma Altec/Lansing.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Výbava je standardní, najdeme zde řadu softwaru pro správu a údržbu notebooku přímo od HP a několik málo programů třetích stran, jmenovitě MS Office Starter, Cyberlink Power DVD a YouCam a nakonec obligátní Symantec Norton Internet Security 2012 trial. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro HP 650 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron B820 (1,7 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, integrovanou grafikou, HDD 500 GB, Wi-Fi, 3x USB 2.0 s Win 7 Pro 64bit činí 7437 Kč bez DPH (8999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse