HP EliteBook 8770w - pracovní stanice podle vojenských standardů

18. 2. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si můžeme představit 17'' mobilní pracovní stanici nejvyšší řady. HP se nezapomíná vedle vysokého výkonu zprostředkovávaného čtyřjádrovým procesorem od Intelu pochlubit vysokou odolností, kterou zaručují specifikace podle amerických vojenských norem. Výčet může pokračovat hybridním paměťovým úložištěm, Blu-ray mechanikou nebo Full HD displejem a dobrým zabezpečením.

HP EliteBook 8770w - pracovní stanice podle vojenských standardů

EliteBook 8770w je mobilní pracovní stanice zaměřená do profesionálního prostředí. Pokud si váš notebook neumí na sebe vydělat, je více méně zbytečné uvažovat o tomto. I na hry, kde potřebujete vysoký výkon, pořídíte levnější a přitom plně vyhovující stroje. A i když jde o stanici mobilní, není ani úplně lehká, ani úplně nejvýkonnější. Což neznamená, že by byla v těchto kategoriích nějak nedostatečná, pouze profesionálové vyžadují trochu jiný mix vlastností než třeba hráči nebo obchodní zástupci.

Podle fotek lze říci, že designu se věnovala velká pozornost, notebook ve tmavém eloxovaném hliníku vypadá jak solidně a odolně, tak elegantně a má nádech luxusu. Nabízí i různé drobné „vychytávky“ jako podsvícení klávesnice nebo zdvojené ovládání kurzoru – vedle touchpadu je v klávesnici i čepička trackpointu.

Rozměry jsou primárně určeny úhlopříčkou displeje, i když dnes bych vzhledem k posunu možností čekal třeba užší rámeček. Takto činí 416,5 x 272,7 x 37,4 mm. Hmotnost se může pohybovat podle výbavy od 3,47 kg s prázdným UltraBay po 3,6 kg v plné výbavě. V tomto pohledu o nijak přehnaně mobilní notebook nejde, ovšem na málokterém stroji můžete tak snadno pracovat a zároveň ho s sebou nosit z práce domů či ke klientům, aniž by vás výrazněji omezoval v úpravách a nastaveních projektů. Li-Ion akumulátor má osm článků, kapacitu 5050 mAh a výkon 75 Wh, což může v ideálním případě stačit na 5,5 hodiny práce. S takovýmto počítačem budete asi málokdy využívat ideální nastavení spotřeby, ale stále můžete cestou pracovat a u klienta při prezentaci dobíjet.

Displej má úhlopříčku 17,3'' (439 mm) a rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), rozšířené pozorovací úhly (i když se nejedná o IPS panel) a LED podsvícení. Povrchová úprava obrazovky je antireflexní, takže se i při relativně velice sytých barvách a slušném kontrastu nemusíte obávat nepříjemných odrazů denního světla nebo ostrého a chladného světla kancelářských zářivek. Bezesporu půjde o velice slušný displej, ale nic naplat, IPS displeje už by se měli objevovat alespoň v luxusně pojatých přístrojích častěji. A jako zákazníka mě moc nezajímají omluvy výrobců, že je obrovský nedostatek velkých IPS displejů, výroba jede na plné obrátky a soustředí se na menší rozměry pro mobilní telefony a tablety.

I když by se to podle názvu kategorie mohlo zdát, u mobilních pracovních stanic nejde nutně jen o nejvyšší výkon, zejména u grafických aplikací se stejně velká většina práce odehrává na mnohem výkonnějších desktopových zařízeních. Ale notebooky jsou nepostradatelné při komunikaci s klientem a musí být schopné výsledek práce předvést, zobrazit, umožnit změny.. takže ani v nich nelze tuto stránku zanedbat. EliteBook 8770w je osazen čtyřjádrovými procesor Intel, v naší konfiguraci se nachází Core i7-3840QM (2,8 (TB 3,8) GHz, 8 MB L3 cache, TDP 45 W) s čipsetem QM77 Express. O grafiku se stará profesionální karta NVIDIA Quadro K3000M s 2 GB vyhrazené paměti GDDR5. Samotný čip v K3000M sice patří pouze do střední třídy, ale rychlé paměti mu přidávají opravdu dost výkonu. Kupříkladu u hraní dynamicky velice náročných soudobých 3D her to už může být na nižší detaily, i s velmi složitými 3D modely kupříkladu v AutoCADu a jejich rotací a natáčením si poradí velice dobře. Systémová paměť, v tomto případě také dost důležitá, například pro práci s profesionálními fotkami ve formátu raw nebo nekomprimovaným videem, má velikost 8 GB v modulech DDR3-1600, k dispozici jsou 4 sloty, takže maximální velikost je až 32 GB.

Paměťové úložiště tvoří hybrid sestavený ze 750GB HDD s 7200 ot./min. a SATA připojením spolu s 24GB SSD pro zrychlení běhu OS a nejčastěji spouštěných aplikací. Optickou mechaniku máte k dispozici v UltraBay šachtě. Jde o kombo Blu-ray čtečky a Super Multi DVD vypalovačky. Nahrazena může být druhým HDD nebo ušetřit hmotnost.

Komunikaci obstarávají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0 bezdrátově, další možností je gigabitový Ethernet. Výčet konektorů začnu jako obvykle USB, specifikaci 3.0 má hned dvojice portů, pomalejší 2.0 mají tři porty, z nichž jeden je trvale napájený a druhý je kombinován s eSATA. Následuje DisplayPort a VGA, dvojice audiokonektorů (in+out), FireWire, dokovací konektor a konektor pro sekundární baterii. Další rozšíření umožňuje slot ExpressCard /54, čtečka SmartCard a čtečka paměťových karet (MMC a SD). Další výbavu představuje 720p HD webkamera, vestavěný mikrofon a čtečka otisků prstů s modulem TPM.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit. Softwarovou výbavu předsatvují utility výrobce shrnuté v HP ProtectTools, Recovery Manager nebo Support Assistant, Adobe Flash Player, MS Essentials, MS Office trial až po bloatware v podobě trialu bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro HP EliteBook 8770w v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3840QM (2,8 (TB 3,8) GHz, 8 MB L3 cache, TDP 45 W), 8 GB RAM, grafikou NVIDIA Quadro K3000M s 2 GB, HDD 750 GB + SSD 24 GB, Wi-Fi, 2x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 50 901 Kč bez DPH (61 590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse