Sony Vaio SV E1513C1EW - levný stylový multimediál

25. 2. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Co se stane, když spojíte slabší procesor s poměrně výkonnou grafickou kartou? A přidáte líbivé balení, barevné detaily, nejoblíbenější velikost a velice zajímavou cenovku? Sony Vaio E 1513 přesně tohle nabízí a cílí nejspíše do řad mladších uživatelů s omezeným rozpočtem a na něžnější pohlaví.

Sony Vaio SV E1513C1EW - levný stylový multimediál

..alespoň já tenhle dojem z tohoto notebooku mám, a nemyslím tím rozhodně nic špatného. Design se dá docela delekosáhle uzpůsobit, ale zrovna muži obvykle porovnávají kdejakou maličkost, megahertzy, milimetry, syntetické testy. Ženy počítače častěji (byť ne nutně) nakupují podle citu a designu, koneckonců zapálených hráček znám, že bych se na prstech dopočítal, zatímco muži potřebují každý bodík nebo zvýšení fps pro své oblíbené hry, které mají vyjít už za půl roku.

Vaio určitě nejvíce vsází na design. Sice příliš nerozumím spojení „překryvný design“, kterým se často ohání, snad to má znamenat kontrastně barevnou linku na boku notebooku, která se spirálovitě obtáčí od horního konce klávesnice přes čelní hranu a spodní bok až přes víko klávesnice (jak je možné vidět na obrázcích, snad i neúplně překrytí opěrky pro ruce víkem displeje v zavřeném stavu. Všechno to jsou hezké detaily, ale to ještě dobrý notebook nedělá. Hodně zajímavá je myšlenka sad pro přizpůsobení, kdy si můžete vybrat jinou barevnou variantu klávesnice a případně i bezdrátové myši.

Rozměry jsou samozřejmě nejvíce ovlivněny použitým 15'' displejem, jsou tedy 372 x 254 x 25-35 mm, hmotnost činí 2,7 kg. Já jsem zvyklý na výrazně menší hmotnost, ale také mám podstatně menší notebook. Na váhu přes 2 kg bych si zvykal jen těžko, ale v rámci kategorie je to celkem běžný výsledek, i když existují i mírně lehčí konkurenti. Vztaženo k mobilitě to už dnes není nic moc, ale pokud máte chytrý mobil nebo tablet a notebook chcete spíše jako stabilnější řešení na pohodlné psaní nebo hraní si, je to určitě zcela vyhovující. A odnést notebook kvůli prezentaci třeba do školy (tablety už často nemají VGA, zatímco projektory si neporadí s HDMI) jednou za čas zvládne i drobná dívka. Těmto účelům odpovídá i použitá Li-Ion baterie se šesti články má výrobcem deklarovanou výdrž kolem 4 hodin.

Displej má úhlopříčku přesně 15,5'' (39,5 cm) a základní HD rozlišení (1366 x 768 pixelů). Má lesklý povrch a LED podsvícení, čili se jedná papírově o nejobvyklejší a nejobyčejnější displej na trhu, i když zrovna Sony má stran displejů docela dobrou pověst, i když u levnějších modelů je vždy dobré vyzkoušet je na vlastní oči).

Jak už bylo předestřeno, notebook je postaven na zajímavé kombinaci dvoujádrového procesoru Intel Pentium 2020M (2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), který je sice moderní (22nm výrobní proces), ale chybí mu skoro všechny pokročilé technologie (Turbo Boost, Hyper-Threading), a poměrně výkonné grafické karty AMD Radeon HD 7650M s 1 GB DDR3 paměti, která celkem s přehledem stačí i na novější hry, které nemají úplně brutální nároky na 3D (jako třeba Diablo 3, které by mělo jít slušně i na vysoké detaily). Určitě může být zajímavé i sledovat, jak se slušná karta vypořádá u náročnějších her s nižší podporou procesoru. Paměťový systém sestává z 1 4GB DDR3-1333 modulu, maximální podporovaná kapacita je 8 GB, na druhý modul čeká prázdný slot. Vzhledem k tomu, že grafika má vlastní paměť, dost dobře si s „pouhými“ 4 GB vystačíte, zejména pokud máte velice omezený rozpočet.

Paměťové úložiště je tvořeno 500GB pevným diskem s rychlostí 5400 ot./min., sekunduje mu obvyklá optická DVD Super Multi mechanika, tedy žádné překvapení.

Komunikaci obstarávají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0+HS bezdrátově, třetím adaptérem je gigabitový Ethernet. K dispozici je čtveřice USB portů, bohužel pouze jeden ve specifikaci 3.0, který je navíc spojený se stálým nabíjením. Další tři porty jsou 2.0 standardu. Následuje HDMI a VGA, dvojice audiokonektorů (in+out), a čtečka paměťových karet (MS a SD). Další výbavu představuje 1,3Mpx webkamera a vestavěný mikrofon. Na první pohled je to výbava poněkud spartánská, ale když se nad tím zamyslíte, umožňuje všechno důležité a zároveň se šetřilo na místě, kde to většinu uživatelů bolet nebude.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Softwarovou výbavu představují utility výrobce (VAIO Gate, VAIO Message Center, VAIO Care, VAIO Transfer Support, VAIO Update), kancelářský balík Office 2010 (k použití je třeba zakoupit licenční klíč), Adobe Reader 10, McAfee Internet Security 30denní licence a McAfee Parental Controls. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Sony Vaio SV E1513C1EW v konfiguraci s procesorem Intel Pentium 2020M (2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafikou AMD Radeon HD 7650M s 1 GB DDR3, HDD 500 GB, Wi-Fi, 1x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 13 364 Kč bez DPH (16 170 Kč s DPH).

Představení

Diskuse