Toshiba Satellite U920t - kabriolet pro náročné

4. 2. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představuje svůj crossover tabletu a Ultrabooku. Využívat můžete výhod obou, na jedné straně máte certifikaci od Intelu, což svědčí o přijatelném výkonu v podobě Intel Core Sandy Bridge procesorů, na druhé kvalitní dotykový displej. Výhodou je i širší konektivita, SSD a velmi přijatelná hmotnost.

Toshiba Satellite U920t - kabriolet pro náročné

V nadpise a úvodu jsem vytáhl vlastně dva termíny z oblasti automobilů – crossover a kabriolet. V mých očích si tento Satellite zaslouží právě takto kvůli své konstrukci – vysouvání víka na mě zapůsobilo jako skládání plátěné střechy. A kabriolet také v našich zeměpisných šířkách často neuvidíte, podobně, jako (prozatím) tuto Toshibu. Dělá to poněkud výrazný styl a vlastně i praktický kompromis – ani roadster, ani sedan :-)

Ale k designu vážně, u Toshiby se snažili stvořit něco kreativního a stylového, ale také solidního, vždyť velká část Ultrabooků směřuje na lidi, kteří potřebují s počítačem nutně pracovat přímo v terénu, velice často u zákazníka, kde každá část vaší výbavy určuje dojem, jaký na zákazníka uděláte. Barevně je notebook o to uměřenější, o kolik tvarově není – displej má tmavě hnědou „tkanou“ texturu, u základny se potkáme s pevnějším kovem.

Hmotností se jedná o jasný Ultrabook, činí totiž 1,52 kg, což ve spojení s tříčlánkovým Li-Ion akumulátorem s kapacitou 3400 mAh, který vydá až na 6 hodin jednoduché práce, není úplně špatné. Je ale vidět, že výrobce upřednostnil spíše hmotnost a styl, takže během pracovního dne jistě budete potřebovat elektrickou zásuvku. Vzhledem k tomu, že najčastější „terénní“ práce je promítání prezentací, nebývá se zásuvkou zas až takový problém, dokonce už i v Čechách se dá občas dobíjet i v dopravních prostředcích. Co se týče rozměrů, 326,5 x 213 x 19,9 mm dává tušit, že hlavně co do tloušťky je výsuvný mechanismus maličko složitější než běžný kloub, ale za možnosti dotykového tabletu ty dva tři milimetry určitě stojí.

Displej má úhlopříčku 12,5'' a rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), což je u této úhlopříčky celkem v pořádku, i když v souvislosti s dotykovým ovládáním Windows 8 se často chválí co rozlišení co největší – kvůli přesnosti. Velkou výhodou je fakt, že se jedná o IPS displej, který netrpí distorzí barev při změně pozorovacího úhlu a také podává barvy sytěji a věrněji. Je překryt pevným bezpečnostním sklem Corning Gorilla, které je ale dostatečně pružné, takže displej zajišťuje, ale dotykové ovládání neomezuje. Podsvícení zajišťují LED, a to nejen u displeje, ale v režimu notebooku je podsvícená také klávesnice – další plusové body. Pokud ještě nejste zvyklí na dotykové ovládání, kromě možnosti připojit myš je přítomen také dvoutlačítkový multidotykový touchpad.

O výkon se starají nízkonapěťové procesory Intel Core i5 z řady Sandy Bridge. V ČR se zatím objevuje pouze konfigurace U920t-104, která je založena na Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB), GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) a přijatelně výkonou integrovanou grafikou Intel HD 4000. Je jasné, že hrubý výkon není hlavní výhodou tohoto tableto-booku, ale na kancelářskou práci, promítání prezentací, internet a podobné věci stačí s přehledem a ještě díky nenáročným součástkám nevysává baterii. 3D aplikace nesmí požadovat výkonu příliš mnoho, například hry si na HD 4000 zahrajete opravdu jen ty starší, případně s úplně přiškrcenými detaily. Paměťový systém tvoří jediný 4GB modul DDR3-1600, ovšem pro potřeby operačního systému je to dostatečné, snad jen pro výkon grafiky by větší množství paměti v dvoukanálovém zapojení bylo lepší.

Paměťové úložiště tvoří 128GB SSD, což zaručuje perfektní odezvu systému a vysoké rychlosti, ovšem při 40 GB, které zabere instalace systému a záloh zbývá pro důležité aplikace opravdu málo, o datech ani nemluvě. Optickou mechanikou samozřejmě přístroj nedisponuje.
Velkou výhodou je na tablet vysoká míra konektivity, pokud se na tuhle Toshibu díváte spíše jako na notebook, budete spíše zklamaní, ale posuďte sami – k sítím se připojíte jen pomocí WI-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0, další možnosti jedině přes USB, která jsou osazena dvě, obě ve specifikaci USB 3.0, jeden z portů zároveň poskytuje trvalé napájení. Následuje HDMI a kombinovaný audiokonektor (in+out) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC. Další výbavu představují dvě webkamery (čelní i zadní), vestavěný mikrofon a 3D senzor pohybu (nastavuje orientaci obrazu). Specialitou je GPS modul.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Softwarováá výbava je poměrně strohá, ale funkční, představují ji především obslužné programy od Toshiby a Intelu, dále Nero 12 Essentials, SRS Premium Sound a trial MS Office a bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Toshiba Satellite U920t - 104 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB), GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou HD 4000, SSD 128 GB, Wi-Fi, 2x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 20 660 Kč bez DPH (24 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse