Acer Aspire E1-571G – extralevné hraní s kartou NVIDIA

13. 5. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer uvádí na náš trh jeden z nejlevnějších notebooků s dedikovaným grafickým čipem. Za zajímavou cenu si tedy můžete pořídit jednoduchý multimediální notebook, který vám v nižších rozlišeních dovolí provozovat i moderní hry. Vedle toho nabízí i procesor Intel Core i3, velký pevný disk a základní mobilitu.

Acer Aspire E1-571G – extralevné hraní s kartou NVIDIA


Poslední dobou jde už o třetí notebook na našem trhu, který se cenou vejde pod 10 000 Kč bez daně. V nejlevnějším segmentu není příliš manévrovacího prostoru, technologie jsou vlastně všude stejné a výrobci jsou tlačeni chtě nechtě k podobným postupům, maximálně mohou zvažovat, kde oproti konkurenci ušetřit, aby mohli jinde trošičku přidat. A ani ceny se moc neliší, vlastně jen o desetikoruny. Zde je hlavním tahákem dedikovaná grafická karta, jde koneckonců o jednu z nejzákladnější součástek notebooku, a marketingově o nejzajímavější.

Jde o jednoduchý a nevýrazný 15'' přístroj v kombinaci leskle (víko) a matně (vana) černé barvy s částmi v kovovém lesku, byť jde jen o nástřik (pracovní plocha). Klávesnice má i numerický pad, jinak je ale zarovnána do přesného obdélníku, takže například směrové šipky jsou velmi malé a funkční klávesy jsou v jednolité řadě. Design je tedy zcela jednoduchý a plně podřízený funkci. Nicméně notebook drží pohromadě a funguje.

Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 381,6 x 253 x 25,4 - 33,2 mm, jsou téměř stejná čísla jako u konkurence. Hmotnost 2,45 kg je pro tuto kategorii zcela průměrná, pravda, najdeme i těžší modely, tam ale půjde o hmotnost přidanou výbavou. S Li-Ion baterií s kapacitou 4400 mAh vydrží notebook v chodu až 4 hodiny, za což může nejvíce právě dedikovaná grafika. Z hlediska mobility tak notebook příliš nefunguje, ale je kompaktní a přenosný, přesto je jeho místo na stole u zásuvky, nikoli někde v terénu. Určen je zcela zjevně těm uživatelům, kteří dokáží využít výkon dedikovaného čipu, podle mě tedy té nejchudší vrstvě hráčů, tedy školákům a středoškolákům. Pokud nejsou 3D hry tím nejdůležitějším, myslím, že lze i v této cenové kategorii objevit několik praktičtějších kousků.


Displej je pouze základní, ale setkáváme se s ním v celé řadě i dražších přístrojů. Rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, bohužel lesklý povrch. To nenahrává práci v terénu, ale co si budeme nalhávat – projekce filmů a videí z youtube nebo hraní her budou velice častým zatížením notebooku , na což je lesklý displej vhodný.

Standardně je při stlačování ceny nutno počítat s trochu jinou kategorií procesorů, Aceru se ale podařilo udržet v přístroji Intel Core i3-2328M (2,2 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), který podporuje Hyper-Threading a chybí mu pouze Turbo Boost. To znamená, že pořád zvládá dvě aplikační vlákna a dodá notebooku záviděníhodnou dávku výkonu, tedy bráno v rámci třídy. A pak dedikovaná grafika. Jedná se samozřejmě o entry level model NVIDIA GeForce GT 620M s 1 GB paměti, ale pořád zvládá i v nativním rozlišení rozpohybovat i hry jako Hitman: Absolution nebo Medal of Honor: Warfighter, byť jen v nejnižších detailech. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1333 v jediném modulu.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou celého 1000 GB, což je více než obvykle. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Na konektivitě se také šetřilo. Samotným osazením pomalejšího LAN adaptéru (pouze Fast Ethernet) to je jen trochu, ale chybí i Bluetooth modul, a to je již viditelnější. Dostalo se jen na Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete tři USB, ovšem pouze ve specifikaci 2.0, následuje externí VGA a HDMI konektor, dvojice audiokonektorů (in, out) a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD). Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.

Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire E1-571G v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2328M (2,2 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GT 620M s 1 GB, HDD 1000 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 2.0, Wi-Fi a s Win 8 64bit činí 9909 Kč bez DPH (11 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse